x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România, în topul corupţilor din Uniunea Europeană

România, în topul corupţilor din Uniunea Europeană

de Carmen Plesa    |    27 Oct 2010   •   00:00

Între ţările Uniunii Europene, doar Bulgaria şi Grecia sunt mai corupte decât România, arată clasamentul pe 2010 alcătuit de Transparency International. Astfel, România are un indice de 3,7, ceea ce o plasează pe poziţia 25 din 27 între ţările UE, respectiv pe locul 69 la nivel mondial.



Raportul arată că, prin punctajul adunat, ţara noastră e la fel de coruptă precum Muntenegru, Cuba sau Brazilia. Mai puţin afectate de corupţie, comparativ cu România, sunt Italia, care anul acesta este însă doar cu două locuri (67) mai sus decât ţara noastră, în clasament, Georgia (locul 68), Rwanda (locul 66), Ghana (locul 62), Macedonia (locul 62), Croaţia (locul 62), Turcia (locul 56), Africa de Sud (locul 54), Arabia Saudită (locul 50), Israel (locul 30). Clasamentul Transparency International se bazează pe sondarea unor specialişti şi oameni de afaceri.

Aceştia pot acorda un maximum de 10 puncte în cazul ţărilor pe care nu le consideră afectate de corupţie şi 0 puncte pentru cele grav afectate. Cele mai "curate" ţări din Europa sunt, potrivit raportului, Danemarca, Suedia şi Finlanda, care au strâns între 9 şi 10 puncte. De altfel, Danemarca împarte locul 1 în lume, cu 9,3 puncte, în topul lipsei corupţiei, alături de Noua Zeelandă şi Singapore. În Europa, ceva mai prost decât danezii, suedezii sau finlandezii stau elveţienii, norvegienii sau luxemburghezii, care au adunat, în clasamentul Transparency, între 8 şi 9 puncte. Austria, Germania sau Marea Britanie au primit "note" între 7 şi 7,9. Raportul atenţionează că în Italia, dar şi în Cehia sau Ungaria, corupţia e mai acentuată decât în anii trecuţi. Potrivit datelor Transparency International, aproape trei sferturi din statele lumii sunt grav afectate de corupţie. Printre cele mai corupte, se numără Somalia, Afganistan, Irak, Sudan sau Myanmar.

×
Subiecte în articol: observator