x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Românii, îngroziţi de sărăcie

Românii, îngroziţi de sărăcie

de Sînziana Stancu    |    23 Iun 2010   •   00:00
Românii, îngroziţi de sărăcie
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

Un Eurobarometru publicat ieri de Comisia Europeană arată că 77% din români consideră că sărăcia a crescut în ultimul an în ţara lor. 69% din ei estimează că unul din trei români este sărac, 17% consideră că doar unul din cinci români trăieşte în sărăcie, iar 6% că numai unul din zece români corespunde definiţiei sărăciei.



Comparativ, estimările privind nivelul sărăciei în cadrul Uniunii Europene arată că un european din şase se plânge că are dificultăţi cu plata facturilor din gospodărie, iar 75% din europeni cred că nivelul de sărăcie a crescut în ultimul an. De asemenea, 31% din europeni cred că unul din trei cetăţeni ai UE este sărac, 23% cred că unul din cinci este atins de sărăcie, iar 23% că doar unul din zece cetăţeni UE trăieşte în sărăcie.

Pe de altă parte, criza financiară, precum şi măsurile de austeritate anunţate şi adoptate de mai multe ţări au oarecum un ecou diferit în percepţia sărăciei, de la ţară la ţară. Astfel, de departe, Grecia este cea care vede totul în negru, 85% din cei intervievaţi afirmând că sărăcia a crescut în ţara lor. Nici Franţa nu stă prea bine, 83% din cetăţenii ei considerând că sărăcia a crescut, în timp ce 82% din bulgari şi 75% din italieni au această părere privind situaţia sărăciei din ţările lor.

Acelaşi studiu european arată că mai mult de patru din zece români (43%) sunt aproape siguri că nu vor avea bani pentru a-şi plăti facturile periodice, iar 48% din români nu sunt siguri că vor mai avea un loc de muncă în următoarele 12 luni, în timp ce, în medie, la nivel european, proporţia cetăţenilor care sunt convinşi de acest lucru este de 18%. În acelaşi timp, 27% din cetăţenii români sunt convinşi că nu îşi vor pierde locul de muncă în următoarele 12 luni.

La nivel european, Eurobarometrul mai arată că aproximativ 30% din europeni au declarat că în ultimele şase luni costurile îngrijirii medicale şi a copilului, precum şi tratamentele medicale au devenit mai greu de suportat. Pe de altă parte, referitor la viitoarele venituri, 73% din cetăţenii UE fie anticipează prestaţii de pensie reduse, fie că vor trebui să-şi amâne ieşirea la pensie, fie să economisească mai mulţi bani pentru perioada de după ieşirea din activitate. Unul din cinci europeni e foarte îngrijorat că pensia nu-l va ajuta să ducă o viaţă decentă.
Eurobarometrul a fost realizat în luna mai şi marchează prima jumătate a anului european de luptă împotriva sărăciei, precum şi decizia din 17 iunie a liderilor Uniunii Europene de a combate flagelul excluderii sociale şi de a scoate din sărăcie 20 milioane de cetăţeni europeni în următorul deceniu.

×
Subiecte în articol: observator