x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator S-a stins una dintre vocile emisiunii "Teleenciclopedia"

S-a stins una dintre vocile emisiunii "Teleenciclopedia"

12 Iul 2010   •   00:00

Lucia Mureşan, una dintre "vocile" emisiunii "Teleenciclopedia", a murit duminică noaptea, la Cluj, la vârsta de 72 de ani, au declarat pentru Mediafax reprezentanţii Facultăţii de Teatru din cadrul Universităţii "Spiru Haret", din Bucureşti, unde actriţa era decan.



Lucia Mureşan se retrăsese la Cluj de circa o lună. Ea a fost decan şi profesor la Facultatea de Teatru din cadrul Universităţii "Spiru Haret" din Bucureşti din 2002.

Lucia Mureşan s-a născut la 31 ianuarie 1938. După absolvirea Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică, ea a fost repartizată la Piatra-Neamţ împreună cu toată promoţia, unde au înfiinţat Secţia de Teatru. După un an, Mureşan a plecat la Cluj şi, ulterior, a dat examen la Teatrul Nottara din Bucureşti. Lucia Mureşan a jucat în peste 100 de spectacole de teatru, pe scenă, teatru radiofonic şi de televiziune şi în circa 15 filme. A jucat în filme precum "Still Center/ Buricul pământului", de Carina Tautu (2005), "Raport despre starea naţiunii", de Ioan Cărmăzan (2004), "Une place parmi les vivants", de Raoul Ruiz (2003), "Divorţ... din dragoste", de Andrei Blaier (1991) şi în seriale de televiziune - "Corps et âmes" (2003) şi "Natures mortes" (2000).
Ea a fost căsătorită timp de 40 de ani cu fotograful Ion Miclea, cunoscut drept fotograful lui Nicolae Ceauşescu. Totodată, Lucia Mureşan a fost Cetăţean de Onoare al Sebeşului.

"Teleenciclopedia", unul dintre cele mai cunoscute brand-uri ale Televiziunii Publice, a sărbătorit în luna mai 45 de ani de emisie.
Printre "vocile" care au însufleţit miile de texte, devenind parte integrantă a "mărcii Teleenciclopedia" se numără, alături de Lucia Mureşan, Mariana Zaharescu, Adela Mărculescu, Irina Petrescu, Sanda Ţăranu, Ruxandra Sireteanu, Carmen Movileanu, Florian Pittiş, Dinu Ianculescu, Ludovic Antal, Sorin Balaban, Ion Caramitru, Silviu Stănculescu, George Oancea, Traian Stănescu, Mircea Neacşa, Mihai-Gruia Sandu, Petru Mărgineanu.

×
Subiecte în articol: observator