x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sechestru pe Arhiepiscopia Tomisului

Sechestru pe Arhiepiscopia Tomisului

de Doru Iordache    |    13 Sep 2010   •   00:00
Sechestru pe Arhiepiscopia Tomisului
Sursa foto: Cristi Cimpoieş/Mediafax

Teodosie "financiarul", dator vândut la bănci şi finanţe publice.



Surse avizate ne-au declarat că Pala­tul Arhiepiscopal în care îşi desfă­şoa­ră activitatea Arhiepiscopia To­mi­su­lui este pus sub sechestru asigurător de Administraţia Finanţelor Publice Constanţa. S-a ajuns la această mă­su­ră după ce timp de mai mulţi ani, ordonatorul de credite, Arhiepiscopia Tomisului nu a virat către bugetul de stat contribuţiile aferente salariilor preoţilor constănţeni. Următorul pas este ca această clădire să fie scoasă la vânzare. Totul a pornit se pare de la ambiţia lui IPS Teodosie de a cons­trui un metoc al Arhiepiscopiei Tomisului la Dorna Arini, yona sa natală. În perioada 2005-2006, IPS Teodosie a contractat nouă credite de nevoi personale şi unul cu destinaţia: achi­zi­ţio­na­rea unei locuinţe. Înalta faţă bise­ric­ească a avut şi încă mai are de plătit sute de mii de euro către mai multe bănci.

Din declaraţiile foştilor colaboratori din Arhiepiscopia Tomisului, Teodosie, pe numele său Petrescu Macedon, a bătut la uşa mai multor bănci din Constanţa. El a reuşit să ob­ţină credite de la BCR, două de la BRD cu giranţi din Arhiepiscopie, HVB, Raiffeisen, Banca Ro­mâneas­că, Credit European Bank, Cec Bank şi Wolksbank. De la CEC Bank Teo­do­sie a luat un credit pentru achi­zi­ţio­narea unui apartament, deşi prin jurământul de călugăr nu are voie să aibă proprietăţi. De fapt, a fost vorba doar de o inginerie financiară. Teodosie a cumpărat apartamentul lui Liviu Scurtulescu, arhitectul cu care cola­bora Arhiepiscopia.

Vânzarea a fost una fictivă pentru că familia Scurtulescu nu a primit nici un ban. Liviu Scurtulescu a intrat în panică pentru că risca să rămână fără casa care era pe numele lui Teodosie şi gajată la bancă. El a început să facă pre­siuni asupra lui Teodosie. Ca să scape de Scurtulescu, Înalt Presfinţia Sa a încercat să schimbe ipoteca de pe apartamentul arhitectului pe o altă persoană, dar inspectorii băncii s-au opus pentru că împrumutul era cu destinaţie clară. Ca să scape de fami­lia arhitectului care risca să ajungă pe drumuri, Teodosie a apelat la un prieten cu potenţă financiară care a făcut o donaţie cu care s-a acoperit creditul de la CEC. Apoi, Teodosie a revândut apartamentul familiei Scurtulescu.

La toate băncile cu care a în­cheiat con­tracte de credit, IPS Teodosie a dat o declaraţie pe proprie răspunde­re din care reieşea că nu are venitu­ri­le grevate de alte cre­dite. De fapt, o min­ciună sfruntată. Mulţi dintre ofi­ţe­rii de credit care au avut cererile lui Teodosie de credit s-au documentat şi au aflat că IPS este dator vândut la mai multe bănci. Dosarele lui au fost respinse de Romextera, City Fi­nan­cial Bank, Creditcoop şi Libra Bank.

În 2005, finanţele publice cons­tăn­ţene au pus prima dată sechestru pe bunurile Arhiepiscopiei Tomisului. Maşinile de lux de atunci ale lui IPS Teodosie au fost duse pe la mă­năs­tirile din Dobrogea. Ca să plă­teas­că datoriile la stat, IPS Teodosie a luat un credit de la Unicredit de 17 mi­­liarde de lei vechi. El a garantat cu bilete la ordin pe care le-au semnat cei nouă protopopi din judeţele Constanţa şi Tulcea. Fiecare protopop a semnat în alb câte 12 bilete la ordin. Banii au fost viraţi către finanţele publice în contul datoriilor către bugetul de stat. În 2006, Teodo­sie a luat un alt credit de 500.000 de euro de la Bank Post pentru care a ga­rantat cu două conturi curente ale Ar­hiepiscopiei Tomisului. Se pare că din nou banii ce trebuiau să ajungă la bugetul de stat pentru asigurările sociale au luat o altă destinaţie cunoscută doar de ÎPS. În prezent, Ar­hie­pis­copia Tomisului are din nou se­chestru asigurător pe clădirea Pa­latului Arhiepiscopal. În limbaj penal, ce a făcut IPS Teodosie se numeşte: stopaj la sursă.

În prezent, IPS Teodosie este cercetat în două dosare, unul se află la DNA Bucureşti, unde este cerce­tat pentru luare de mită, şi cel de-al doilea se află la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

×
Subiecte în articol: observator