x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Theodor Paleologu: Primarul din Sectorul II se vrea un "Demolava" al secolului XXI.

Theodor Paleologu: Primarul din Sectorul II se vrea un "Demolava" al secolului XXI.

25 Mai 2009   •   00:00

Ministrul Culturii a fost prezent astăzi pe şantierul de pe strada Maria Rosetti nr. 38, unde este în curs de demolare o casă de patrimoniu. Paleologu a declarat că autorizaţia de demolare a fost emisă ilegal de primarul Neculai Onţanu, acuzându-l că vrea să transforme Sectorul 2 în "Demolava" secolului XXI.



Theodor Paleologu a spus că pe şantier nu a fost pus un panou de identificare a construcţiei, iar zona respectivă nu este protejată. "E ilegal, e caz penal să faci aşa ceva", a spus Paleologu, citat de Mediafax. Ministrul a explicat că certificatul de urbanism emis de primarul Sectorului 2, Neculai Onţanu, a fost eliberat înainte ca proprietarul casei de pe Maria Rosetti nr. 38 să ceară autorizaţie de demolare de la Ministerul Culturii. De asemenea, Primăria Sectorului 2 a emis o autorizaţie de desfiinţare a imobilului fără a avea avizele favorabile de la Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Bucureşti (DCCPN) şi de la Muzeul Municipiului Bucureşti (MMB). Direcţia pentru Cultură nu a dat aviz, iar MMB a dat aviz negativ.

Autorizaţia de desfiinţare a fost solicitată de proprietarul imobilului, firma SC Trei Lacuri Invest SRL. "Neculai Onţanu vrea să tranforme Sectorul 2 în «Demolava» secolului XXI", a mai spus Paleologu. "Totul e ilegal şi flagrant", a concluzionat ministrul. Prezent, de asemenea, pe şantierul de pe strada Maria Rosetti nr. 38, Dan Lungu, directorul general al Institutului Naţional pentru Monumente Istorice, spune că, deşi, imobilul respectiv nu era clasat ca monument istoric, acesta se află într-o zonă protejată, iar "pierderea unui număr semnificativ de clădiri într-o zonă protejată înseamnă pierderea identităţii oraşului".

Potrivit lui Dan Lungu, caselor vechi (case parter, n.r.) le iau locul blocuri de 11 etaje. De asemenea, a spus acesta, prin construirea unui astfel de bloc nu mai rămâne niciun centimetru pătrat de iarbă, curtea casei fiind înlocuită de beton: "Este un proces cronic, nu discontinuu şi accidental, se pierde identitatea oraşului şi, normal, atractivitatea lui turistică".

Totodată, preşedintele Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul", Nicuşor Dan, cere primarului Sectorului 2, Neculai Onţanu, demiterea arhitectului şef al instituţiei, Bogdan Pârvu, pentru ilegalităţi privind urbanismul. Reprezentanţii Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul" afirmă că primarul Neculai Onţanu este vinovat de apariţia acestei situaţii, întrucât "se vede cu ochiul liber că zonele protejate din sectorul 2 sunt supuse unui adevărat măcel: se demolează case cu valoare arhitecturală şi se construiesc blocuri nepotrivite în locul lor".

În opinia lui Nicuşor Dan, "primarul Onţanu trebuie să explice sutele de PUD-uri ilegale prin care se prevăd înălţimi scandaloase în zonele protejate, toate fiind ilegale, întrucât Consiliul Local nu are nici competenţa să le emită în zonele protejate, nici competenţa să modifice regimul de înălţime, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul imobilului din strada Maria Rosetti numărul 38". De asemenea, preşedintele Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul" cere Inspectoratului de Stat în Construcţii "demiterea de urgenţă a Adrianei Bagdasar, inspector şef adjunct pentru Bucureşti, şi verificarea automată a tuturor PUD-urilor emise de primăriile de sector".

Nicuşor Dan susţine şi că Inspectoratul de Stat în Construcţii trebuie să explice "cum de a putut să o angajeze ca inspector-şef adjunct pentru Capitală pe Adriana Bagdasar, care a fost dată afară de Primăria Sectorului 2 după numeroase nereguli (autorizaţia de desfiinţare pentru str. Maria Rosetti nr. 38 fiind doar una dintre ele), cum de nu a observat nici ilegalitatea PUD-ului, nici ilegalitatea autorizaţiei de desfiinţare din Maria Rosetti 38 (evidente) la controlul lunar pe care l-a făcut la Primaria Sectorului 2". Totodată, potrivit organizaţiei, inspectoratul trebuie să justifice şi "de ce nu a oprit lucrările de demolare a imobilului din Maria Rosetti 38, deşi această lucrare nu era identificată printr-un panou, nefiind nici organizarea de şantier".

Nicuşor Dan precizează că, pe 4 noiembrie 2008, Consiliul Local al Sectorului 2 a emis prin Hotărârea nr.126 Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) care prevede construirea unui imobil cu înălţimea de nouă etaje în strada Maria Rosetti numărul 38: "Acest PUD este ilegal întrucât: nu avea avizul Direcţiei de Cultură Bucureşti (obligatoriu, deoarece terenul se afla într-o zonă protejată), modifică înălţimea maximă prevăzută de Planul Urbanistic General, conform Legii urbanismului 350/2001, doar Consiliul General al Municipiului Bucureşti poate modifica, şi doar prin PUZ, înălţimea maximă, iar conform Legii urbanismului, PUD-urile în zone protejate se emit de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, nu de Consiliile Locale de Sector".

Preşedintele asociaţiei precizează că planul este contrasemnat de urbanistul Primăriei Sectorului 2, Bogdan Pârvanu, şi de primarul Neculai Onţanu. Ulterior, pe 30 decembrie, Primăria Sectorului 2 a emis autorizaţia de desfiinţare nr. 1649/67"R" pentru imobilul din strada Maria Rosetti 38, actul fiind semnat de arhitectul şef al instituţiei, Adriana Bagdasar, şi de primarul Neculai Onţanu. "Autorizaţia este ilegală, întrucât nu are avizul Direcţiei de Cultură Bucureşti (obligatoriu, întrucât imobilul se află într-o zonă protejată)", spune Nicuşor Dan.

De asemenea, la sfârşitul lunii ianuarie, Primăria Sectorului 2 a cerut avizul Direcţiei de Cultură Bucureşti pentru autorizaţia de desfiinţare şi pentru PUD, "care fuseseră deja emise", susţine Nicuşor Dan. "Direcţia de Cultură Bucureşti nu acordă avizul nici pentru una, nici pentru cealaltă", a explicat preşedintele Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul". Potrivit lui Nicuşor Dan, Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) şi Adriana Bagdasar, inspectorul şef adjunct al municipiului Bucureşti, au fost sesizaţi, joi, la o zi după începerea lucrărilor de demolare, fiind cerute oprirea lucrărilor pe motiv că "nu există panou de afişaj şi că şantierul nu este amenajat. ISC reacţioneaza abia sâmbătă, la ora 9.00, numai după ce inspectorul general al ISC România, Adrian Balaban, a fost contactat personal de două ori. Până sâmbătă, la ora 9.00, nu se scosese decât acoperişul şi se demolase o anexă minoră".

Astfel, sâmbătă, la ora 9.00, reprezentantul ISC Bucureşti, Mihaela Buzec, a dispus verbal "oprirea lucrărilor", deoarece firma demolatoare nu a putut prezenta autorizaţia de demolare, inspectorul plecând "cu promisiunea firmei demolatoare că opreşte lucrările până luni, la ora 9.30". Însă imediat după plecarea acesteia, firma demolatoare a continuat acţiunea de demolare până când a fost oprită de Poliţie.

Pe de altă parte, Asociaţia "Salvaţi Bucureştiul" consideră că şi Guvernul se face vinovat de situaţia creată, din cauza politicii acestuia în domeniul patrimoniului. "Guvernul României trebuie să exprime public opţiunea sa pentru păstrarea sau nu a patrimoniului istoric în România", mai arată sursa citată.

×