x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate "Fără transfuzii, ar muri în două luni"

"Fără transfuzii, ar muri în două luni"

de Irina Munteanu    |    05 Iun 2009   •   00:00
"Fără transfuzii, ar muri în două luni"

Ştefănuţ are 1 an şi 4 luni şi face transfuzii cu sânge care îi aduc în organism hemoglobina necesară vieţii, dar şi o cantitate de fier care îi face rău. El suferă de talasemie majoră şi are nevoie de un transplant de măduvă, efectuat la o clinică din Italia. Transplantul costă peste 150.000 de euro.



Mama băieţelului, Georgeta, este cadru medical şi, atunci când a văzut că fiul ei e palid, oboseşte când suge şi nu ia în greutate cât ar fi fost normal şi-a dus copilul la medic. Hemograma a arătat o anemie severă. Apoi, Ştefănuţ a ajuns la Fundeni, la Clinica de pediatrie, şi a fost văzut de profesorul Arion care a pus diagnosticul imediat ce a văzut analizele: "talasemie majoră".

Georgeta povesteşte: "Când am auzit diagnosticul, am spus că e imposibil. Ştiam că dacă ambii părinţi au un anume defect genetic, copilul va avea talasemie majoră. Ştiam că soţul este purtător al formei minore, descoperise aceasta la un control făcut puţin înainte de căsătorie, aşa că am mers şi eu şi am făcut testele. Mi-au ieşit negative şi nu le-am mai refăcut, pentru că, fiind date genetice, nu se modifică în timp. Dar când i s-a pus diagnosticul lui Ştefănuţ, am refăcut testul la Spitalul Fundeni şi am aflat că şi eu am acest defect genetic. Mai avem o fetiţă de 9 ani, sănătoasă".

TATĂL ÎNCĂLZEŞTE SĂNGELE
Când avea 6 luni, Ştefănuţ a început să meargă lunar la Spitalul Fundeni pentru transfuzii. Din cauza defectului genetic pe care îl are, globulele roşii, care sunt responsabile cu transportul oxigenului la organe, se distrug şi astfel scade aportul oxigenului în organism.

"Fără transfuzii, ar muri în două luni. Transfuziile astea au însă efecte secundare. El nu are nevoie decât de hemoglobina din sânge. Fierul care ajunge o dată cu sângele se depune în organe şi acum are fier de trei ori mai mult decât valoarea normală. Până la 2 ani nu se poate face nimic, pentru că şi medicamentele care ar reduce fierul au efecte secundare", povesteşte mama despre încercările prin care trece fiul ei.

Pentru că locuiesc în Bucureşti, ei rămân în spital doar timp de trei-patru ore. "Soţul meu merge înainte şi încălzeşte sângele. După transfuzie, mai stăm puţin şi ne externăm pe propria răspundere şi cu încrederea în Dumnezeu că nu ni se va întâmpla nimic. Pe Ştefănuţ îl traumatizează mediul de spital. Cu durerea s-a obişnuit, îi pun eu acasă fluturaşul pentru transfuzie şi nu spune nimic", adaugă Georgeta.

Lui Goguţă, cum îl alintă mama, îi plac mâncărurile gătite - ciorbiţe, piure de cartofi cu friptură, fructele - portocalele, pomelo, iar când iese afară se arată fascinat de excavatoare şi de maşini de gunoi. Îl atrag bisericile şi icoanele, iar când vede o biserică se închină.

OPERAŢIE ÎN ITALIA
Speranţa familiei Diaconu stă într-un transplant de măduvă efectuat la o clinică din Roma. "Deocamdată, nu am luat legătura cu clinica, pentru că nu avem banii strânşi. Am făcut teste toţi membrii familiei şi avem o compatibilitate de 50% cu Ştefănuţ. În cazul în care aş fi eu donator, transplantul ar costa 150.000 de euro. Dacă trebuie să caute ei donator, costă 175.000 de euro", explică mama.




Dacă reuşesc să strângă banii, timp de un an, copilul ar trebui să stea la Roma. Mai întâi, pentru perioada de pretransplant, în care i se vor face citostatice timp de trei luni. Iar după operaţie, pentru un tratament care ajută ca transplantul să nu fie respins. În plus, imunitatea scăzută nu i-ar permite copilului să călătorească prea curând.

Cei patru membri ai familiei Diaconu trăiesc din 1.600 de lei pe lună, bani care le rămân după achitarea unei rate lunare de 1.000 de euro, rată pe care o plătesc însă cu ajutorul rudelor. "Am făcut împrumutul ăsta înainte să aflăm de boala lui Ştefănuţ; el tocmai se născuse şi am vrut să ne mutăm de la două camere la trei. Până la Ştefănuţ, am mai pierdut două sarcini", spune mama. Până acum, în contul lui Ştefănuţ s-au adunat 26.000 de euro.

CONTURI
Cine doreşte să îl ajute poate dona în conturile deschise pe numele Diaconu Georgeta la Alfa Bank, sucursala Camil Ressu, Bucureşti, Sector 3:
RO37BUCU744608622511RO01(lei), RO91BUCU744608622511EU01(euro), RO51BUCU744608622511US01 (USD),
cod SWIFT: BUCUROBU.


Numerele de teledon la care puteţi da un apel din reţeaua Romtelecom sunt: 0900900423 - pentru 3 euro şi 0900900420 - pentru 10 euro. Diaconu Georgeta poate fi contactată la numărul 0740.110.991.


Teledon
Paul-Mihăiţă s-a născut în septembrie 2003. La 1 an şi jumătate, a început regresul. Până la 2 ani, Mihăiţă nu mai vorbea deloc, avea accese de furie, alerga haotic şi se lovea de pereţi, nu mai răspundea la nume. Mihăiţă a fost diagnosticat cu autism. Medicii din România i-au recomandat doar medicamente, care îl făceau pe băieţel somnolent şi letargic.

Au renunţat la tratament şi au plecat pentru două luni în Spania, unde au aflat de terapiile prin joc, nevoia de logopedie şi psihoterapie. Întorşi în ţară, părinţii au început terapia ABA pentru Mihăiţă. Doi terapeuţi şi un coordonator îi costă însă aproape 1.500 de euro pe lună. Pentru a-l ajuta pe Mihăiţă să devină un copil normal, puteţi face o donaţie prin teledon. Numerele pot fi apelate numai din reţeaua Romtelecom:
0900.900.320 pentru 10 euro
0900.900.325 pentru 5 euro.

×
Subiecte în articol: pagina de suflete