x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică "Lăsaţi instituţiile, strângeţi voturi!"

"Lăsaţi instituţiile, strângeţi voturi!"

de Aniela Nine    |    Adriana Duţulescu    |    22 Oct 2009   •   00:00
"Lăsaţi instituţiile, strângeţi voturi!"
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

Traian Băsescu vrea mobilizare generală în PD-L pentru câştigarea alegerilor prezidenţiale. El le-a cerut aleşilor PD-L să se mobilizeze exemplar şi să lase în plan secund activitatea instituţiilor pe care le conduc, prioritatea fiind campania sa electorală. Şeful statului a cerut cât mai multe festivaluri, ca să aibă unde să îşi ţină discursurile.



Traian Băsescu a sosit ieri la şedinţa Colegiului Director al PD-L, convocată ostentativ la Palatul Parlamentului exact la ora la care, în plen, Opoziţia vota pentru susţinerea lui Klaus Johannis ca premier şi împotriva referendumului propus de şeful statului. Băsescu a intrat în sala de şedinţă a democrat-liberalilor, le-a trasat ordinele de luptă pentru campanie şi a plecat înainte de finalul acesteia. Preşedintele a ţinut să le explice democrat-liberalilor că a fost nevoit să îl propună pe Lucian Croitoru pentru funcţia de prim-ministru, în defavoarea candidatului propus de partid, din cauză că "a trebuit să fac un compromis".

În cadrul şedinţei nu s-a abordat subiectul viitorului guvernării, însă liderii PD-L susţin că, cel târziu săptămâna viitoare, Croitoru va prezenta în Parlament un cabinet restrâns, format din maximum 14 ministere. Mai multe portofolii care se regăsesc acum în Guvern vor dispărea sau vor fi transformate în departamente, printre care se vor afla Ministerul Tineretului şi Sportului, Ministerul pentru IMM-uri, Ministerul Dezvoltării, care ar putea intra la Ministerul Administraţiei şi Internelor, şi Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul. Este posibil ca Lucian Croitoru să opteze fie pentru o combinaţie miniştri tehnocraţi şi democrat-liberali, fie doar tehnocraţi.

STAFF SEPARAT DE PARTID
Şeful statului i-a anunţat pe democrat-liberali că va avea un staff de campanie separat de cel al partidului şi un sediu de campanie separat, dar i-a rugat să nu se supere "şi oamenii să nu înţeleagă greşit", explicând că, deşi el este candidatul PD-L, Constituţia nu îi permite să candideze oficial din partea unei formaţiuni politice. "Constituţia spune clar că eu trebuie să merg independent, să nu înţeleagă lumea că am luat decizia să merg singur", a spus Băsescu.

Acesta le-a mulţumit democrat-liberalilor pentru sprijinul pe care l-a primit de la ei şi a ţinut să-i asigure că va rămâne unul de-al lor. Ba chiar a insistat pe lângă ei să îl implice în treburile partidului, chit că aceeaşi Constituţie nu îi dă voie: "Dacă veţi avea vreo şedinţă importantă prin Modrogan, nu vă sfiiţi să mă chemaţi".

MULTE BÂLCIURI PENTRU BĂSESCU
Băsescu le-a spus oamenilor săi că va câştiga alegerile, pentru că i-a mai bătut în confruntări electorale şi pe Mircea Geoană şi pe Sorin Oprescu. "Până acum i-am bătut pe fiecare în parte, acum trebuie să îi bat pe toţi, hă, hă, hă", a spus şeful statului în aplauzele membrilor Colegiului Director al PD-L. Ţinta PD-L pentru primul tur al prezidenţialelor este obţinerea a 45% din voturi, astfel încât Băsescu să intre relaxat în al doilea tur de la 6 decembrie.

Pentru aceasta însă, a spus Băsescu, este nevoie de mobilizarea generală a întregului aparat al PD-L, de la miniştri, parlamentari până la şefi de Consilii Judeţene şi primari. Băsescu le-a cerut acestora să se mobilizeze exemplar şi să lase în plan secund activitatea instituţiilor pe care le conduc, prioritatea numărul 1 fiind campania electorală.

Astfel, a spus el, la sediul său de campanie din Lipscani trebuie să fie prezenţi în fiecare zi parlamentarii PD-L de Bucureşti şi primării de sectoare, Liviu Negoiţă şi Cristian Poteraş. Astfel, primarii de sector trebuie să lase baltă primăriile şi parlamentarii colegiile lor, pentru că Traian Băsescu doreşte ca ei să acorde audienţe cetăţenilor dispuşi să treacă prin zonă. De asemenea, şefii de Consilii Judeţene şi primarii au primit dispoziţie să găsească orice fel de pretext pentru adunări populare, de la bâlciuri şi inaugurări de cămine culturale până la festivaluri ale berii şi sarmalelor.

"Eu voi renunţa în campanie la programul oficial, dar vor rămâne evenimentele de genul «zilele oraşului». Vreau de la voi însă să vă mobilizaţi, ca să nu mă chemaţi într-un loc în care sunt doar 500 de oameni dintr-un singur judeţ.
Primarii să vorbească între ei şi să adune cât mai mulţi oameni, să nu bat mai multe drumuri", a trasat candidatul sarcinile pentru ostaşii PD-L-işti.




BANI PENTRU "REVOLUŢIA" DIN MOLDOVA
Băsescu îşi va începe cel mai probabil campania electorală în Moldova, prin participarea, în cursul săptămânii viitoare, la un eveniment organizat de PD-L în această regiune. De altfel, Gheorghe Flutur a declarat ieri că odată cu depunerea candidaturii lui Băsescu la prezidenţiale se declanşează a doua revoluţie portocalie în Moldova.

Întâmplător sau nu, în baza unei hotărâri aprobate ieri de Guvern, patru judeţe din Molodova - Suceava, Botoşani, Iaşi şi Neamţ conduse de preşedinţi PD-L vor primi peste 10 milioane de euro, bani alocaţi României de către Comisia Europeană, din Fondul de Solidaritate al UE, pentru inundaţiile produse anul trecut.

SEDIU DE CAMPANIE PE 10.000 EURO
Sediul de campanie al lui Traian Băsescu va fi deschis vineri în prezenţa presei şi se află în Strada Lipscani. Sediul este închiriat de PD-L pe o perioadă de o lună, contra sumei de 10.000 euro de la firma SC Athos Property Sal SRL, care aparţine unui cetăţean grec, Skiotis Georgios. Staff-ul de campanie al preşedintelui va fi coordonat cel mai probabil de Sebastian Lăzăroiu, partea de creaţie fiind asigurată ca de fiecare dată de firma GMP a lui Felix Tătar.

Staff-ul de campanie al PD-L va fi condus de Gheorghe Flutur, iar legătura între cele două echipe va fi făcută de Sulfina Barbu. Sever Voinescu a fost desemnat purtător de cuvânt al campaniei. Sloganul prezidenţial va fi "Băsescu pentru România".

RETRAGEŢI-L PE CROITORU!
În absenţa reprezentanţilor PD-L care s-au retras din plen, parlamentarii au adoptat ieri o declaraţie politică în care afirmă susţinerea pentru Klaus Johannis drept candidat la funcţia de premier şi îi cer preşedintelui Băsescu să-l retragă pe Lucian Croitoru.

Declaraţia adoptată de parlamentarii PSD+PC, PNL, UDMR şi minorităţi cu 254 de voturi pentru şi două împotrivă (Roberta Anastase şi Dumitru Pardău de la PD-L, rămaşi în sală pentru a conduce şedinţa) spune la primul punct că un guvern de specialişti, condus de un premier independent, este singura opţiune realistă pentru atingerea celor trei priorităţi imediate ale României: organizarea de alegeri corecte, gestionarea problemelor economice urgente şi reclădirea încrederii între Guvern şi partenerii instituţionali.

Pornind de la această motivaţie şi invocând existenţa unei majorităţi absolute şi transparente de peste 65%, parlamentarii opoziţiei îi cer preşedintelui Băsescu să-l retragă pe Croitoru şi să-l numească pe Klaus Johannis candidat la funcţia de premier. "N-am observat să fi fost la tribunal, confundă locul în care se oficializează coaliţiile. Eu invit PSD, PNL, UDMR să meargă să se înregistreze la tribunal, pentru că alianţele parlamentare se sparg şi am experienţa a două guverne", a comentat Băsescu decizia Parlamentului.

El a spus însă că şi aşa chiar, ca alianţă politică oficializată de instanţă, noua majoritatea ar putea emite pretenţiile actuale numai în urma viitoarelor alegeri parlamentare. Şeful statului a mai spus că va trimite Parlamentului o scrisoare în care va explica aleşilor prevederile constituţionale în privinţa desemnării premierului.

AZI, DECRETUL PENTRU REFERENDUM
Tot ieri, Parlamentul a dat un aviz negativ solicitării sale privind organizarea referendumului pentru Parlament unicameral în ziua alegerilor prezidenţiale. Ca urmare, aseară, la TVR, Traian Băsescu a anunţat că va emite în cursul zilei de astăzi decretul prin care se va "consfinţi" organizarea referendumului pe tema Parlamentului unicameral şi a reducerii numărului de parlamentari de la 471 la maximum 300.

×
Subiecte în articol: politic