x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Oamenii lui Băsescu, KO în faţa lui Boc

Oamenii lui Băsescu, KO în faţa lui Boc

de Adriana Duţulescu    |    18 Aug 2010   •   00:00
Oamenii lui Băsescu, KO în faţa lui Boc
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Emil Boc, dar şi garda sa pretoriană formată din Blaga, Videanu şi Berceanu au câştigat azi noapte un meci cu Traian Băsescu.



După o şedinţă de mai bine de şase ore, care s-a întins până după miezul nopţii, gruparea BVB plus premierul i-au făcut KO pe oamenii lui Băsescu, care ceruseră schimbarea conducerii PDL cu una interimară din care să nu mai facă parte membrii Guvernului, şi, în plus, remanierea Cabinetului.

Sulfina Barbu a reluat atacurile la adresa activităţii liderilor PDL, care sunt ocupaţi de guvernare şi nu mai au timp pentru partid, în contextul în care partidul cade către 10% în sondajele de opinie. Ea a cerut din nou ca o nouă echipă de şefi să fie instalată în fruntea PDL, fără alegeri, până la Congresul din 2011. Sulfina Barbu a fost acompaniată de vicepreşedintele Cezar Preda, care a criticat incompetenţa miniştrilor lui Boc, clientela politică şi grupurile de interese ale unora, arătând, potrivit unor surse participante la şedinţă, că el ar fi un ministru mai bun decât cei care fac acum parte din Cabinet.

De asemenea, Emil Boc a fost atacat frontal de baronii locali, cei mai virulenţi fiind finul lui Traian Băsescu, Gheorghe Falcă de la Arad, şi primarul Braşovului, George Scripcaru. Şi Elena Udrea a cântat melodia schimbării conducerii PDL, susţinând că ea de trei luni a vorbit despre necesitatea separării activităţii PDL de cea a Guvernului, însă mi­nistrul Turismului a ţinut să fie mai moderat decât aliaţii săi, dându-şi seama că punctul său de vedere nu are prea mulţi sorţi de izbândă.

Asta deoarece reacţia taberei Blaga-Berceanu-Videanu a fost extrem de dură, cei trei lideri grei ai partidului coalizându-se în jurul lui Emil Boc. Surse participante la şedinţa PDL de azi noapte au declarat pentru Jurnalul Naţional că Vasile Blaga, secretarul general al partidului, a avut un discurs foarte dur şi ameninţător la adresa oamenilor lui Traian Băsescu. „Terminaţi cu limbajul dublu! Să vă ferească Dumnezeu să mă apuc eu să vorbesc, să spun ce ştiu despre fiecare dintre voi!", a strigat Blaga în şedinţă.

Rezultatul a fost favorabil lui Emil Boc şi guvernului său. BPN a decis că premierul are încrederea partidului până în 2012, că actuala conducere a PDL nu va fi schimbată şi că remanierea Guvernului se află exclusiv la mâna lui Emil Boc, care o va discuta doar cu Traian Băsescu, fără să ceară acordul partidului. Cât despre cei care vor mai critica guvernul şi partidul pe bloguri sau prin presă, vor fi excluşi din PDL, fără drept de apel.

De altfel, Emil Boc, preşedinte al PDL, a declarat, după şedinţa conducerii formaţiunii, că începe „un moment zero" în care orice europarlamentar, parlamentar sau demnitar al partidului care iese din limitele statutului va suporta rigorile prevăzute în document. Boc a adăugat că orice demnitar are un cadru de exprimare şi manifestare în BPN al partidului şi va fi ascultat „acolo unde se iau decizii". Preşedintele PDL a menţionat însă că, odată luate, deciziile trebuie respectate de toată lumea. Întrebat ce înseamnă rigorile statutului, Boc a apreciat că cei vizaţi trebuie să respecte deciziile formaţiunii şi să nu aibă poziţii contrare PDL.

×
Subiecte în articol: politic