x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Romanii din Irak - Basescu stia, Tariceanu nu

Romanii din Irak - Basescu stia, Tariceanu nu

de Oana Stancu Zamfir    |    Mihaela Suciu    |    02 Feb 2007   •   00:00
Romanii din Irak - Basescu stia, Tariceanu nu

Presedintele Traian Basescu stia despre cei doi romani retinuti in Irak inca de pe 13 noiembrie, insa abia ieri a facut demersurile necesare pentru a afla ce se intampla cu acestia. In schimb, premierul Tariceanu a aflat miercuri, din presa, iar SIE se spala pe maini.

Presedintele Traian Basescu stia despre cei doi romani retinuti in Irak inca de la 13 noiembrie 2006, insa abia ieri a facut demersurile necesare pentru a afla ce se intampla cu acestia. In schimb, premierul Tariceanu a aflat miercuri, din presa, iar SIE se spala pe maini.

Seful statului a convocat ieri presa la Palatul Cotroceni pentru o declaratie de cateva minute in care a aratat ca miercuri, la Bruxelles, cand a declarat ca nu stie nimic despre doi romani retinuti anul trecut in Irak sub suspiciunea de spionaj, a facut o confuzie, plecand de la faptul ca ar fi fost intrebat despre doi romani "rapiti", nu "retinuti, intr-o baza americana", dar si pentru ca era concentrat pe definitivarea discursului pe care l-a tinut in Parlamentul European. "Nu am facut legatura cu evenimentele care imi fusesera raportate de MAE inca de la 13 noiembrie. A fost o confuzie generata de faptul ca eram concentrat pe definitivarea discursului. Abia aseara am realizat ca era vorba de cetatenii retinuti de Politia Militara americana pentru ca au facut poze. Regret confuzia pe care am facut-o ieri. Rostul acestei declaratii este sa indrept confuzia pe care am facut-o", s-a scuzat Traian Basescu. El a aratat insa ca ieri a "declansat demersurile" pentru a afla daca "se confirma" implicarea celor doi romani "in acte de spionaj" sau a fost "un simplu incident", intrucat lucrau totusi in acea baza americana la imbutelierea apei. "Sper ca situatia lor sa se clarifice", a spus presedintele, care a parasit pupitrul inainte de a i se pune vreo intrebare.

La scurt timp dupa declaratia presedintelui, seful SIE, Claudiu Saftoiu, a fost vazut parasind Palatul Cotroceni. De altfel, oficiali ai SIE au declarat pentru Mediafax ca situatia celor doi cetateni romani retinuti in Irak "tine de competenta Ministerului Afacerilor Externe". Ministrul de Externe, Razvan Ungureanu, a declarat insa ca MAE asigura asistenta consulara pentru 7.291 de romani aflati in retinere, arest preventiv sau inchisori din alte tari si ca este greu pentru minister sa faca cunoscute atat de multe cazuri. "Nu e caz atat de mare incat sa merite o atentie speciala", a spus el.

TARICEANU, OCOLIT. Pe de alta parte, premierul Tariceanu a declarat, ieri, ca a aflat abia miercuri, din presa, de cei doi muncitori romani retinuti in Irak si ca primise o informare din partea MAE cu putin timp in urma. Ulterior, premierul a comentat ca raspunsul presedintelui Basescu in cazul celor doi romani reprezinta "o dovada de abilitate" din partea acestuia si ca nu i se pare normal sa nu fi fost informat. Intrebat de ce nu a primit informari de la MAE, premierul a precizat ca a avut ieri-dimineata o discutie cu ministrul de resort si a aratat ca exista "o serie de chestiuni de ordin intern pe care va trebui sa le rezolvam".

Se cer explicatii si demisii

Christian Silva/JURNALUL NATIONAL
PARLAMENT. Olteanu l-a chemat deja pe seful SIE la audieri
Secretarul Comisiei de aparare din Camera Deputatilor, liberalul George Scutaru, a remarcat ca presedintele Traian Basescu trebuia sa puna in discutie situatia celor doi muncitori romani din Irak in ultima sedinta a CSAT, din 20 decembrie, "cand erau la masa si reprezentantii institutiilor care l-au informat". Scutaru a mai spus ca este "socant" ca presedintele a demarat abia ieri demersurile pentru elucidarea situatiei celor doi, si "i-a uitat in detentie", desi in cazul jurnalistilor rapiti a facut imediat o celula de criza. Si presedintele Comisiei SRI, liberalul Radu Stroe, a declarat ca seful SIE, Claudiu Saftoiu, ar trebui sa dea explicatii in Parlament pentru faptul ca premierul nu a fost informat despre caz. "Din pacate, este inca o dovada a modalitatii prin care, in aceasta zona fierbinte si ascunsa a serviciilor, SIE nu face ca informatiile sa ajunga in mod corespunzator si la primul-ministru", a sustinut Stroe. Invitatia a venit ieri oficial si din partea presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu. Alaturi de Saftoiu, si ministrului de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, i s-au cerut explicatii, presedintele PSD, Mircea Geoana, cerand ca si acesta sa vina la Parlament. Presedintele PC Dan Voiculescu a cerut insa demiterea sefului SIE pentru felul in care institutia s-a ocupat de cazul celor doi romani, a anuntat purtatorul de cuvant al conservatorilor, Bogdan Ciuca.
  • Monica Iordache Apostol, Dana Piciu
  • ×
    Subiecte în articol: politic preşedintele romani irak