x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Bucătarul Gol-Goluţ

0
Autor: Tudor Cires 01 Oct 2009 - 00:00
Bucătarul Gol-Goluţ
Vezi galeria foto

Din 16 octombrie, Jurnalul Naţional şi Editura Curtea Veche vor edita o serie de douăzeci de cărţi ale cunoscutului bucătar Jamie Oliver, volume care n-au mai fost publicate în România.

Concomitent, în ediţiile cotidiene ale ziarului şi în săptămânalul Jurnalul de bucătărie vor apărea reţete şi comentarii ale lui Jamie Oliver. Îndemnaţi-vă, aşadar, o dată cu prima carte de reţete publicată, la supe, salate şi sosuri, la ierburi şi la mirodenii marca Jamie Oliver!

Primele patru carti de bucate care vor apărea cu Jurnalul National au la bază zecile de reţete incluse de Jamie in "Bucătarul Gol-Goluţ" ("The Naked Chef"). Acesta este, totodată, numele generic al primului show TV realizat de Jamie în perioada când lucra la restaurantul britanic River Cafe, unde a fost remarcat de o echipă de televiziune care făcea un film despre tinerii bucătari.

"ARATĂ CA O VEDETĂ ROCK, GĂTEŞTE CA UN ÎNGER"
Supranumit "Bucătarul rock'n roll care a dat artei culinare tradiţionale o lovitură binemeritată", Jamie Oliver e văzut ca unul care manifestă o dragoste copilăroasă faţă de mâncare. "Arată ca o vedetă rock, pare un tânăr de aplomb şi găteşte ca un înger", îl descrie Daily Telegraph. Felurile sale de mâncare, mai degrabă simple decât elaborate, se bazează pe ingrediente proaspete şi mai ales pe ierburi, ceea ce a făcut să se spună despre el că a readus aromele în bucătărie.

Norocos şi inteligent, talentat şi firesc, cel mai îndrăgit "chef" al momentului pare el însuşi un picant condiment din bucătărie, mai puternic, chiar, decât ardeiul iute.

 

Sfeclă afumată cu muşchi de vită la grătar şi dressing din brânză proaspătă de vaci

Ingrediente (pentru două porţii): 8 sfecle mici cu frunzele tăiate, frunzele de la o legătură mică de rozmarin proaspăt, o lingură de oţet de vin roşu, ulei de măsline extravirgin, sare de mare şi piper negru proaspăt râşnit, frunzele de la o legătură mică de pătrunjel (tocate mare), frunzele de la o legătură mică de tarhon sau busuioc (tocate mare), 4 felii x 100 g de muşchi de vită; pentru dressingul cu brânză proaspătă de vaci: dressing, 4 linguri cu vârf de brânză de vaci, o lămâie tăiată în două, ulei de măsline extravirgin, frunzele de la câteva fire de cimbru proaspăt.
Preparare: Am dat de această metodă de afumare lentă a sfeclei pe grătar sau în jar când am fost în America. Reţeta mea foloseşte sfecle mici, care se curăţă mai uşor de coajă şi se gătesc mai rapid, şi fire de rozmarin care protejează sfecla împotriva căldurii directe a cărbunilor. Alternativ, puteţi coace sfecla la cuptor la 200°C/treapta 6, timp de o oră şi jumătate - va fi la fel de bună la gust, dar îi va lipsi minunata aromă de fum.
Mai întâi aprindeţi focul la grătar. Aşezaţi sfeclele pe un strat dublu de folie - circa 30 cm (60 cm neîmpăturite) - şi presăraţi deasupra frunzele de rozmarin. Rulaţi folia, împăturind capetele şi strângându-le la un loc. Înţepaţi folia în mai multe locuri pentru a lăsa fumul să intre şi să aromeze sfecla. Ridicaţi grătarul şi aşezaţi cu grijă pachetul din folie printre cărbuni, punând câţiva şi deasupra. Lăsaţi-l acolo 30 până la 40 minute sau până când se frăgezeşte sfecla, apoi scoateţi sfeclele, aruncând rozmarinul.
După ce s-au răcit puţin curăţaţi sfeclele de coajă şi aruncaţi-o. Tăiaţi-le în forme neregulate şi puneţi-le într-un castron. Adăugaţi oţetul, trei linguri de ulei de măsline extravirgin, multă sare şi piper şi jumătate din pătrunjel şi tarhon. Amestecaţi şi asezonaţi după gust.
Puneţi brânza proaspătă de vaci într-un castron şi adăugaţi sucul şi coaja rasă fin de la o jumătate de lămâie. Încorporaţi circa două linguri de ulei de măsline extravirgin, frunzele de cimbru, sare şi piper şi amestecaţi uşor, aşa încât uleiul şi lămâia să se întrepătrundă cu brânza de vaci. Gustaţi şi mai puneţi suc de lămâie dacă doriţi. Întindeţi câte puţin din dressing pe cele 4 bucăţi de carne. Plasaţi-le pe grătar şi gătiţi-le după gust, întorcându-le la fiecare minut. Scoateţi-le pe un platou şi lăsaţi-le să se odihnească.
La servire, împărţiţi salata de sfeclă în cele două farfurii. Puneţi deasupra câte 2 fripturi şi o lingură de dressing din brânză de vaci. Presăraţi restul de verdeaţă şi delectaţi-vă!

• Reţetă din volumul "Acasă la Jamie", Editura Curtea Veche, 2008

Citeşte mai multe despre:   vedete

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Apa și utilizările ei mai puțin știute

Apa și utilizările ei mai puțin știute
Apa, știm cu toții, este o resursă vitală și fără de care nu ar exista viață pe planetă. Dintotdeauna, apa a fost folosită și ca o adevărată sursă de energie. Spre exemplu, morile de apă ori gaterele...

Grecia testează toți turiștii care intră în țară pe la Kulata-Promachonas

Grecia testează toți turiștii care intră în țară pe la Kulata-Promachonas
Grecia va testa toate persoanele care intră pe teritoriul său pe la punctul de trecere Kulata-Promachonas, din cauza depistării unor cazuri de COVID-19 în rândul turiştilor de pe insula Thassos, aflată

AntenaPlay aniversează 7 ani de la lansare şi deschide un nou capitol: serialele

AntenaPlay aniversează 7 ani de la lansare şi deschide un nou capitol: serialele
AntenaPlay aniversează 7 ani de la lansare, timp în care a ţinut pasul cu tehnologia şi s-a aliniat celor mai bune produse digitale de conţinut video. “Putem spune cu certitudine că AntenaPlay este în acest...

Triburile erei moderne. Aşa trăiesc cele mai sălbatice comunităţi de pe planetă

Triburile erei moderne. Aşa trăiesc cele mai sălbatice comunităţi de pe planetă
Am putea spune că modernismul ne-a "acaparat" total, făcându-ne să uităm de Epoca de Piatră şi de condiţiile de trai ale acestei perioade istorice încheiate în urmă cu aproape 4000 de ani. Deşi pare...

Cele mai eficiente soluții naturale ANTIMUCEGAI

Cele mai eficiente soluții naturale ANTIMUCEGAI
Cu toții ne-am confruntat, mai devreme sau mai târziu, cu problema legată de apariția mucegaiului pe pereții locuinței. Atunci când mediul este ud, în special în baie, pe pereți se formează nedoritul...

Mobila din casă va avea un luciu de invidiat dacă vei ține cont de aceste trucuri

Mobila din casă va avea un luciu de invidiat dacă vei ține cont de aceste trucuri
Cu toate că, din păcate, în acest an nu vom avea casa plină de oaspeți, ca de obicei, curățenia casei și a sufletului se impun... măcar așa ne vom putea bucura de spiritul de sărbătoare. Astăzi vă venim...

Cum protejăm în mod natural trandafirii împotriva păduchilor şi afidelor

Cum protejăm în mod natural trandafirii împotriva păduchilor şi afidelor
Acum, în această perioadă în care razele soarelui îşi găsesc aproape în fiecare zi loc în gradina noastră, plantele şi florile din ogradă, încurajate şi susţinute de lumina solară, se dezvoltă văzând...

Sfaturi de organizare pentru grădinarii începător. 9 pași de urmat

Sfaturi de organizare pentru grădinarii începător. 9 pași de urmat
S-a demonstrat științific faptul că persoanele care trăiesc într-o zonă bogată în vegetație au toate condițiile să-și îmbunătățească sănătatea fizică și mentală, iar 30% dintre cei care locuiesc...

Cum se însămânțează și se întreține gazonul

Cum se însămânțează și se întreține gazonul
Cui nu ii place verdele ? Mai ales că poluarea e la tot pasul, o fâșie de gazon într-o curte, fie ea cât de mică, poate să vă aducă zâmbetul pe față în fiecare dimineață. Amestecurile de iarbă, adică...

Jurat surpriză în cel de-al nouălea sezon X Factor, la Antena 1

Jurat surpriză în cel de-al nouălea sezon X Factor, la Antena 1
Galerie Foto Cel de-al nouălea sezon X Factor, la Antena 1, îi aduce la masa juriului pe Ștefan Bănică, Loredana, Delia și Florin Ristei. Cei patru jurați vor încerca să descopere factorul X și să îl atragă în grupa...

Se închid plajele! Ce țară a luat decizia radicală

Se închid plajele! Ce țară a luat decizia radicală
După ce autoritățile spaniole au decis redeschiderea plajelor pentru turiști, acum sunt nevoite să închidă unele dintre acestea din cauza supraaglomerării și a riscului creșterii infecțiilor cu COVID-19, trans...

Litoralul românesc, la standarde mai drastice decât în celelalte țări

Litoralul românesc, la standarde mai drastice decât în celelalte țări
Pe plajă sau în hoteluri, pe terase și în zonele de agrement ne întâmpină marcaje, dezinfectanți, aparate de măsurat temperatura și chiar pentru atenționarea celor care nu poartă mască de protecție în...

Măsurile necesare în contextul epidemiilor și pandemiilor

Măsurile necesare în contextul epidemiilor și pandemiilor
Industria ospitalității trebuie să ia măsurile de precauție necesare, în perioada aceasta. Obligația de a avea grijă de sănătatea oamenilor se extinde la turiști, angajați, furnizori și colaboratori, astfel...

Ennio Morricone încheie epoca „Spaghetti Western”

Ennio Morricone încheie epoca „Spaghetti Western”
Galerie Foto Celebrele filme western ale anilor ’60 și-au pierdut, ieri, compozitorul coloanelor sonore, după moartea artistului Ennio Morricone, la vârsta de 91 de ani. Celebrul compozitor italian va fi înmormântat în cadru...

„Lemnul afrodiziac”, din care se extrage unul dintre cele mai scumpe uleiuri esențiale

„Lemnul afrodiziac”, din care se extrage unul dintre cele mai scumpe uleiuri esențiale
Arborii din această specie sunt pe cale de dispariţie, iar pentru a împiedica "dispariţia" chiar şi a celui mai insignifiant copac, fiecare creangă este numerotată, ţinându-se astfel o evidenţă foarte...
Serviciul de email marketing furnizat de