x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Asociaţia Naţională pentru Copii şi Adulţi cu Autism

Asociaţia Naţională pentru Copii şi Adulţi cu Autism

de Magda Colgiu    |    15 Iun 2010   •   00:00
Asociaţia Naţională pentru Copii şi Adulţi cu Autism
Sursa foto: /THINKSTOCK

În fiecare săptămână vă oferim informaţii despre câte o asociaţie ce are drept scop apărarea drepturilor unei categorii de pacienţi. Săptămâna aceasta, Asociaţia Naţională pentru Copii cu Autism din România. Problema copiilor şi adulţilor care suferă de autism este una delicată. Deoarece un bolnav de autism are dificultăţi în a comunica cu cei din jur, el trebuie aproape permanent însoţit de o altă persoană. În multe cazuri, familiile autiştilor au la rândul lor nevoie de sprijin. De aceea, în 1991 s-a înfiinţat Asociaţia Naţională pentru Copii cu Autism din România (ANCAR).

SUPORT PSIHOLOGIC
"Iniţial, membrii fondatori au vrut să sprijine familiile cu copii cu autism în obţinerea drepturilor fundamentale. Un alt scop a fost acela ca familiile în care existau copii autişti să găsească în această asociaţie un suport psihologic.
De asemenea, speranţa membrilor fondatori a fost aceea de a realiza pentru copiii lor ceea ce nu puteau face autorităţile. Deoarece, între timp, acei copii au devenit adulţi, începând cu anul 2001 denumirea asociaţiei a fost schimbată în Asociaţia Naţională pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România (ANCAAR)", a precizat preşedintele Georgeta Crişu.

Asociaţia are filiale în Craiova, Iaşi, Petroşani, Constanţa, Dâmboviţa. De asemenea, în această perioadă este în constituire filiala Argeş, cu sediul la Piteşti. "Toate acestea sunt asociaţii de sine stătătoare, cu personalitate juridică proprie, dar cu statutul, sigla şi denumirea ANCAAR. Ca şi alte asociaţii ale pacienţilor, şi ANCAAR se luptă cu mai multe greutăţi printre care se numără finanţările, atenţia autorităţilor etc. De exemplu, în ceea ce priveşte finanţările, acestea se fac pe criterii subiective, ca să nu folosesc alt termen", mai afirmă Georgeta Crişu.

"Au scăzut şi sponsorizările, toţi ne percep ca pe nişte cerşetori, acum avem sigură doar campania 2% şi contribuţiile părinţilor. La noi mereu a fost criză. Nu văd nici o deosebire între perioada de dinainte de criza financiară şi acum.
Singura diferenţă s-ar putea simţi, poate, doar în contribuţiile părinţilor, care nu-şi mai plătesc cotizaţiile".

SUFERINŢA NU NE FACE MAI BUNI
În ceea ce priveşte legăturile cu alte organizaţii de profil, "am avut o perioadă legături cu organizaţii din Olanda, Marea Britanie, Ungaria.
Nu suntem înscrişi în nici o organizaţie internaţională, deoarece aceasta ar presupune costuri suplimentare. Am decis că banii puţini pe care îi avem trebuie folosiţi pentru a face lucruri concrete pentru copiii noştri", adaugă preşedintele ANCAAR.

Deşi în general între pacienţii care suferă de aceeaşi afecţiune se leagă relaţii deosebit de apropiate, în ANCAAR situaţia e uşor diferită. "Relaţiile între membri au fost foarte puternice la început, însă, pe an ce trece, ele se răcesc tot mai mult. Fiecare consideră că trebuie să-şi ducă singur crucea. Nu este un lucru bun, dar se pare că aceasta este societatea noastră. Nu pe toţi suferinţa îi face mai buni".

MEMBRI ŞI EVENIMENTE
În ciuda răcelii care s-a instalat între unii dintre membrii asociaţiei, se organizează încă diverse evenimente care au rolul de a-i ajuta pe copiii şi adulţii care se luptă cu autismul. În ceea ce priveşte posibilitatea de a deveni membru al ANCAAR, "orice persoană se poate înscrie în asociaţie. Totul e să pună umărul la rezolvarea problemelor noastre. E nevoie doar să ne contacteze. Deşi, conform statutului, la înscriere este necesară o taxă, în multe rânduri am renunţat din cauza situaţiei financiare precare pe care o au unii dintre cei care îşi doresc să facă parte din ANCAAR", precizează Georgeta Crişu.

Contacte ANCAAR
e-mail: ancaa_ro2000@yahoo.com
www.ancaar.home.ro
tel.0726/207808
Str. Piaţa Amzei nr.13, Sector 1, Bucureşti
Cod fiscal 13342650, cont IBAN R016RNCB0072049714260001, BCR filiala Sector 1, Bucureşti

×
Subiecte în articol: sfaturi