x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Autobaza lui Băsescu

Autobaza lui Băsescu

de Gabriela Mladin    |    13 Noi 2009   •   00:00
Autobaza lui Băsescu

Mijloacele de transport în comun puse la dispoziţie de companiile miniere şi energetice din Gorj, aflate în subordinea Ministerului Economiei, pentru mitingul lui Traian Băsescu desfăşurat la Craiova, la 8 noiembrie 2009, au fost în număr de 134. Reporterii Jurnalului Naţional au verificat fiecare autobuz şi microbuz plecat din Gorj în convoiul portocaliu, pe baza filmărilor făcute şi a numerelor de înmatriculare, aflând astfel care sunt şi proprietarii acestora.

Deşi căutat de duminică pentru a lămuri situaţia autobuzelor, directorul general al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, Daniel Burlan, refuză să spună o vorbă despre acţiunea de duminică în care autobuzele închiriate de SNLO pe mulţi bani au fost puse la dispoziţie organizaţiei PD-L Gorj. În loc să lămurească aceste aspecte, Burlan a ieşit marţi seară la un post local de televiziune, într-o emisiune de promovare electorală, pentru a îndemna minerii să voteze cu Traian Băsescu, fiind prezentat ca membru al Partidului Democrat-Liberal.

La SNLO, nimeni nu doreşte să vorbească despre acest subiect, invocând faptul că "singurul abilitat să discute cu presa este directorul general". Un director general pierdut în spaţiu, care suportă cu stoicism toate acuzaţiile venite din partea presei şi a politicienilor, fără a lămuri în vreun fel acuzaţiile.

SUMELE DEVIN PUBLICE ÎN MONITORUL OFICIAL
Nici la Organizaţia Judeţeană a PD-L Gorj nu am întâlnit transparenţă. Şeful de campanie pe Gorj al lui Traian Băsescu, Ionel Manţog, refuză şi el să comunice sumele pe care le-a folosit filiala pentru deplasarea la Craiova a membrilor şi simpatizanţilor de partid. "Informaţiile vor fi date publicităţii imediat după campania electorală, atunci când vor fi publicate în Monitorul Oficial", a susţinut reprezentantul Biroului de Presă al PD-L Gorj, Oana Pănescu.

Doar Complexul Energetic Turceni a menţionat care este valoarea pe care o va factura către PD-L Gorj pentru trei autobuze închiriate partidului: "Deşi patru mijloace de transport în comun ce aparţin Complexului Energetic Turceni s-au văzut pe imagini, noi am oferit PD-L Gorj doar trei autocare. Unul era în trafic cu angajaţii instituţiei care asigura transportul de la serviciu la domiciliu. Pentru cele trei s-a facturat suma de 6.600 de lei", a explicat purtătorul de cuvânt al Complexului Turceni, Elena Zamfir.

ÎNCHIRIERI ILEGALE!
Despre acţiunea complexului, fostul director al Termocentralei Rovinari, Laurenţiu Ciurel, a declarat că sumele obţinute de Turceni în urma închirierii de mijloace de transport către PD-L ar trebui confiscate de comisarii Gărzii Financiare Gorj, întrucât în obiectul de activitate al termocentralelor nu există închirierea de autovehicule cu sau fără şofer. El mai spune că în ziua mitingului de la Craiova al preşedintelui-candidat, Traian Băsescu, numai troleele au rămas neachiziţionate în Gorj.

"Dacă exista sârmă, le duceau şi pe acestea la Craiova. Este pentru prima dată, în câte alegeri am văzut, când mijloace de transport ale unor întreprinderi de stat sunt puse la dispoziţia unui partid. Am condus şi eu Complexul Energetic Rovinari, dar acest lucru nu s-a întâmplat niciodată, pentru că nu era cadru legal pentru închirierea de autovehicule cu sau fără şofer", a declarat Ciurel.




ACŢIUNEA "AUTOBUZUL", GIRATĂ DE SNLO
Pe baza tuturor filmărilor făcute de reporterii din Gorj, au fost numărate toate mijloacele de transport în comun care au plecat spre Craiova în dimineaţa mitingului de susţinere pentru Traian Băsescu. În convoiul care s-a întâlnit la Filiaşi, localitate aflată între Târgu-Jiu şi Craiova, au fost numărate 134 de autovehicule ce au fost închiriate de SNLO pentru patru ani de la firme private şi ale Complexului Energetic Turceni.

Dacă ar fi să prostească opinia publică, responsabilii din SNLO ar putea ieşi cu o declaraţie în care s-ar putea scuza cu faptul că unitatea nu deţine în proprietate nici un autovehicul, externalizând acest serviciu în urmă cu câţiva ani. Lucru care este total adevărat, doar că SNLO închiriază, în baza unui contract-cadru, pe o durată de patru ani, serviciile de transport.

Astfel, în 2007, compania minieră din Oltenia a efectuat licitaţie pentru transport salariaţi ai subunităţilor SNLO de la domiciliu la locul de muncă şi retur printr-un program orar stabilit în funcţie de programul de lucru al unităţilor. Trei societăţi din Gorj au câştigat contractul în valoare de peste 36 de milioane de lei, adică peste 9 milioane de euro. Cele trei societăţi care şi-au închiriat pentru patru ani autobuzele la SNLO au participat la mitingul de la Craiova cărând angajaţi ai SNLO la manifestare.

Mai trebuie spus că aceste societăţi au, la rândul lor, luate maşini de la alte firme pentru a putea îndeplini condiţiile impuse prin caietul de sarcini de SNLO. Şi acele firme au avut autobuzele, care în mod normal apar ca deservind SNLO, la mitingul de la Craiova.

SINDICATELE, "PE MÂNĂ" CU ADMINISTRAŢIA
Complexul Energetic Turceni are, de asemenea, în afara autobuzelor proprii, unele închiriate în baza aceluiaşi contract-cadru de la firmele de prestări servicii. Şi acestea se regăsesc pe lista celor care au participat la miting. Secretarul general al Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia, Gheorghe Etăgan, a declarat, marţi, la emisiunea Danei Grecu, "La ordinea zilei", că minerii de la SNLO nu puteau fi luaţi de la serviciu la miting, întrucât în zilele de sâmbătă şi duminică nu se lucrează. Informaţia este absolut eronată, întrucât o parte din cei 9.000 de salariaţi ai SNLO lucrează şapte zile din şapte.

Contractul colectiv de muncă a fost negociat în aprilie 2009, şi s-a stabilit ca aceia din producţie să reducă programul de la şapte la cinci zile, însă există câteva mii de oameni care lucrează în flux continuu în cadrul SNLO. În plus, înaintea deplasării la Craiova, prin rândul minerilor circulau liste unde fiecare îşi trecea numele pentru participarea la miting. Evidenţa trebuia ţinută pentru că angajaţilor li s-a promis, ulterior, o zi liberă.

Despre conducătorul USMO, Marin Condescu, trebuie reamintit faptul că, la fel ca şeful SNLO, Daniel Burlan, a îndemnat, de curând, toţi minerii să voteze cu Traian Băsescu, singurul căruia "îi pasă de mineritul şi energia din România". Acelaşi Condescu a îndemnat angajaţii din domeniu să voteze cu Băsescu la Preşedinţie, emiţând chiar un comunicat de presă în acest sens.

×
Subiecte în articol: special