x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Jaf portocaliu acoperit de instituţiile statului

Jaf portocaliu acoperit de instituţiile statului

de Mircea Opris    |    14 Mai 2010   •   00:00
Jaf portocaliu acoperit de instituţiile statului

PDL Timiş ascunde ilegalităţi, săvârşite de firme controlate de deputatul Alin Popoviciu. Mişcările acestuia au umplut buzunarele sale şi ale prietenilor prin trucarea unor licitaţii şi alte manevre financiare.

Totul sub protecţia preşedintelui CJ Timiş, Constantin Ostaficiuc, cel care l-a promovat în Parlament pe tânărul deputat. În plus, nici prefectul portocaliu Mircea Băcală nu se oboseşte să se sesizeze vizavi de ingineriile deputatului.

Până în 2008, Alin Popoviciu a fost un ilustru necunoscut, copil de casă al preşedintelui PDL Timiş, Constantin Ostaficiuc. Brusc, în noiembrie 2008, minipoliticianul şi-a câştigat direct un loc de deputat pe colegiul Sânnicolau Mare, zona exclusiv portocalie unde Traian Băsescu şi-a anunţat candidatura pentru Cotroceni. La Bucureşti şi Timişoara, Popoviciu a urcat cu tupeu în ierarhia neoficială, declarând tuturor că este prieten la cataramă cu Elena Udrea sau, mai grav, că este verişorul ministrului Vasile Blaga. Acesta din urmă l-a somat, la o întâlnire privată de la Hotelul Excelsior din Timişoara, să nu mai mintă asupra rudeniei.


Popoviciu a urcat cu tupeu în ierarhia neoficială, declarând tuturor că este prieten cu Elena Udrea sau că este verişorul lui Vasile Blaga
Culmea, PDL are şi o "organizaţie a oamenilor de afaceri PDL" condusă de acelaşi deputat Alin Augustin Florin Popoviciu. El şi-a recompensat şeful de campanie de la parlamentare, consilierul judeţean Gheorghe Preunca, cu postul de şef al organizaţiei oamenilor de afaceri PDL Timiş. Ulterior, Preunca a fost uns director la Alcom SA, firmă din portofoliul Fondului "Proprietatea" care deţinea, înainte de '89, "alimentarele" de stat din Timişoara.

La cererea partidului, Preunca a început un proces de evacuare a chiriaşilor existenţi şi de aducere, în locul lor, a unor chiriaşi mai serioşi, în principal din PDL. Pentru a determina actualii chiriaşi să plece fără scandal, Preunca a modificat taxa pentru locul de parcare al respectivelor spaţii comerciale, astfel că acum, pentru un spaţiu comercial unde chiria costă 500 de lei, taxa pentru parcare este de 1.000 de lei.

În 2009 a izbucnit un prim scandal legat de banii pentru partid. În satul Gelu, comuna Variaş, a apărut o firmă, a început să pietruiască drumurile şi aproape că a terminat. Pentru a masca potlogăria, primăria a decis să organizeze, totuşi, şi o licitaţie, chiar dacă lucrarea, promisiune electorală al PDL, era deja terminată. Acţiunea era "garantată" de Alin Popoviciu, cel care avea nevoie de votul oamenilor din zonă.

La licitaţia trucată, surpriza a fost că firma care a executat lucrările a ieşit pe locul trei la "ofertele de preţ" şi legal nu putea încasa banii pe lucrare. În august 2009, înainte de europarlamentare, au apărut utilaje şi muncitori care au început lucrul pe 18 dintre străzile satului. Uliţele au fost acoperite cu piatră, chiar dacă licitaţia nu a avut loc decât la 1 septembrie.

Firma Agma Tiucă Construct, care a pietruit drumurile din Gelu, este client permanent la contractele Consiliului Judeţean Timiş condus de pedelistul Constantin Ostaficiuc. Culmea, tot în august 2009, în Consiliul Local s-a dezbătut şi aprobat caietul de sarcini pentru pietruiri, a căror valoare se ridică la peste 25 de miliarde de lei vechi.

Primarul localităţii a declarat că "avem banii necesari şi timpul ne permite", iar viceprimarul Angela Siteavu a spus că "societatea şi-a asumat riscul de a efectua aceste lucrări". Imediat după aprobarea caietului de sarcini, Primăria Variaş a anunţat licitaţia, comisia fiind condusă de Angela Siteavu. Legalitatea nu a fost supervizată de secretarul primăriei, ci de un jurist adus de la Timişoara. 



După ce s-a anunţat organizarea licitaţiei, în competiţie s-au înscris mai multe firme, nelipsind nici firma Agma Tiucă, cea care efectuase deja lucrările. Ofertele au fost deschise la 1 septembrie, în următoarea perioadă urmând să fie anunţat şi câştigătorul, dar firma care a efectuat deja mare parte din lucrări a ieşit pe locul trei la ofertele de preţ. Aici a apărut problema banilor. Primarul din Variaş trebuia să facă rost de peste 600.000 de euro pentru pietruirea celor peste şase kilometri de uliţe din satul Gelu.

Atunci preşedintele PDL Timiş, Constantin Ostaficiuc, care este şi preşedintele CJ Timiş, a susţinut că "venim de la Consiliul judeţean doar cu fonduri pentru echilibrarea bugetelor locale. Nu avem bani pentru lucrările de pietruire de la Gelu. O să vedem la rectificare. Licitaţiile se organizează după un anumit algoritm. Legalitatea acţiunilor celor de acolo o hotărăşte altcineva". Surse din interiorul CJ Timiş susţin că un comision din banii de lucrări a ajuns chiar la Alin Popoviciu.

Recordul îi aparţine aceluiaşi deputat şi echipei portocalii, care a câştigat o licitaţie în anul 2010, deşi lucrarea era terminată încă din 2009! Este vorba de amenajarea unei pieţe în comuna Lovrin. Licitaţia a fost câştigată la 6 ianuarie 2010, iar lucrările, în octombrie 2009. Minunea de la Lovrin, o piaţă agroalimentară, este un proiect ambiţios, cu platformă asfaltată pe 1,6 hectare, hală pentru vânzarea produselor lactate, grup sanitar, reţele de utilităţi în incintă, reţele exterioare, rigole şi împrejmuirea pieţei.

A fost demarată procedura de licitaţie, care a fost contestată de firma Euro Contest SRL. Cu toate acestea, la noua piaţă se lucra alert. Fără un câştigător al licitaţiei, aceeaşi firmă Agma Tiucă Construct SRL a început lucrările încă din vara anului 2009. O dovadă de politizare este că ambele comune, Variaş şi Lovrin, au primari PDL şi fac parte din colegiul deputatului portocaliu Alin Popoviciu.

Primarul din Lovrin a gafat, spunând că "nu ne apucam de piaţă dacă nu aveam sprijin de la deputatul Popoviciu care a făcut lobby pentru bani şi de la domnul preşedinte Constantin Ostaficiuc... Au fost lucrări mici făcute de Agma Tiucă. Au zis că dacă le-au făcut pe astea, de ce să nu participe şi la licitaţie". Edilul a omis să spună că firma a îndeplinit aproape toate obiectivele din caietul de sarcini - asfaltare, gard vopsit regulamentar în portocaliu, hala pentru lactate ridicată, mese pentru vânzătorii de legume.

Practic, piaţa era terminată din octombrie 2008 şi inaugurată ultierior cu o vizită a lui Theodor Stolojan şi Roberta Anastase. De-abia la 23 decembrie, printr-o hotărâre de guvern, Emil Boc alocă 3 milioane de lei din fondul de rezervă al guvernului pentru extinderea pieţei agroalimentare. În aceeaşi zi, la Lovrin, comisia declară câştigătoare, dintre cele două firme participante la licitaţie, societatea AGMA Tiuca Construct SRL.


Famiglia PDL
Prefectul de Timiş, Mircea Băcală, acoperă ilegalităţile comise în comunele Variaş şi Lovrin, realizate la solicitarea deputatului PDL Alin Popoviciu, susţinut şi de şeful său de partid Constantin Ostaficiuc, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş. Deputatul Popoviciu este naşul de cununie al prefectului Mircea Băcală, şi el membru PDL până să devină apolitic, după ce a fost propulsat de către preşedintele Ostaficiuc dintr-un anonim Consilier juridic la Consiliul judeţean prefect de Timiş. Popoviciu este naş şi prieten foarte bun cu fiul patronului de la Agma Tiucă Construct. Prefectul de Timiş, sesizat vizavi de cele două situaţii, a susţinut în conferinţele de presă că a verificat legalitatea licitaţiilor şi că totul este conform legii.

×
Subiecte în articol: special ilegalităţi jaf PDL alin popoviciu