x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Liviu Luca, lup păstor la oi

Liviu Luca, lup păstor la oi

de Gabi Golea    |    13 Iul 2009   •   00:00
Liviu Luca, lup păstor la oi

Liderii sindicali în România par să fie o castă aleasă pe viaţă. Puţine figuri noi s-au putut afirma în ultimii ani în ac­ţi­u­nile de apărare a intereselor salariaţilor, principalul obiectiv al sindicatelor. În unele cazuri, perpetuarea mandatelor de conducere s-a "cuplat" cu acumularea unor averi impresionante, liderii devenind importanţi oameni de afaceri cu interese divergente faţă de cei pe care îi reprezintă. În timp ce sindicatele pierd din patrimoniul propriu, îşi diminuează vigoarea revendicărilor, figuri notorii de sindicalişti au pătruns în topurile ce­lor mai importante averi din România. Faptul că legislaţia nu-i obligă pe liderii de sindicat să-şi declare averile determină perpetuarea unor anomalii nu numai morale, dar perturbă şi me­ca­nismul democratic al dialogului social, favorizează formarea unor sindicate galbene, coordonate în fapt de patronate sau ministere. Cazul emblematic pentru acest "fenomen" specific românesc este cel al liderului FSLI Petrom, Liviu Luca. El a acumulat în timp o avere, cu dimensiuni greu de imaginat pentru un simplu membru de sindicat. Investigaţiile noastre au jalonat câteva dintre reperele "imperiului Luca". Proprietăţi imobiliare numeroase în Ploieşti, localităţile Vărbila, Brebu; crame, exploatare piscicolă, afaceri diverse în viticultură şi mass-media. Majoritatea lor au un acţionariat stufos, ale cărui ramificaţii se pierd prin paradisuri fiscale. Am intrat în posesia unor documente care demonstrează că "inima" afacerilor sindicalistului-nabab – PSV Company – este controlată de Liviu Luca, prin firma Berhill Limited, înscrisă în Cipru. Liniştea lui Liviu Luca este asigurată de un sistem de protecţie organizat pe principiile serviciilor de informaţii, de relaţii strânse cu Poliţia din Prahova. În aceste condiţii, Liviu Luca, păstor al sindicaliştilor din industria petrolului, a ajuns să fie un lup pus paznic la oi. În conflictul dintre salariaţii PETROM şi patronat, Liviu Luca i-a îndemnat pe membrii de sindicat să renunţe la drepturile salariale câş­tigate în instanţe! Un veritabil Jimmy Hoffa care şi-a trădat colegii!

Om de afaceri cu practici de brigand; a adunat o avere impresionantă, cu dimensiuni greu de stabilit exact; lider sindical care a forţat un mandat "pe viaţă"; legături directe în lumea politică; proprietar de media - iată faţetele celui socotit un veritabil Jimmy Hoffa autohton - Liviu Luca.

De atâtea griji pentru sindicaliştii pe care-i reprezintă, dar şi pentru a putea gândi în tihnă la binele lor şi-a înjghebat cu perseverenţă un imperiu imobiliar. Iată câteva din adresele la care îl găsim pe Luca.

UNIVERSUL IMOBILIAR
În Ploieşti şi-a amenajat patru apartamente la ultimul nivel al unui bloc (Strada Gh. Doja nr. 23, blocul 34, scara F, etaj 8). La parter, agenţii de pază nu permit accesul persoanelor străine. Vigilenţa acestora excede însă cadrului legal.

Păstorul lor Luca ar mai deţine în Ploieşti un apartament pe Strada Lăpuşna, iar fiica acestuia, Roxana (căsătorită cu Tiberiu, fiul fostului colonel SRI Dumitrache), deţine o vilă tot în Ploieşti, pe Strada Tudor Vladimirescu nr. 15, proprietate dobândită probabil şi cu ajutorul modest al părinţilor. Interesant este că această căsătorie aduce un deficit de imagine pentru cuscrul Liviu Luca, deoarece Tiberiu, fratele său George şi cuscra Silvia Dumitrache şi-au înscris numele într-un dosar penal pentru trafic de influenţă şi complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă.

Pentru a putea rezolva în linişte problemele mai complicate ale sindicaliştilor săi, păstorul Luca s-a gândit să se retragă la ţară. Astfel, la intrarea în localitatea Vărbila, din direcţia comunei Iordăchianu (Jud. Prahova), pe partea dreaptă a drumului principal se află două vile, a doua fiind încă în construcţie, iar de pe uliţa de acces către baltă există o a treia vilă finisată, cu o anexă în construcţie.

La Vărbila se ştie că aceste case aparţin lui Luca Liviu, socrului acestuia şi unui fost director din Petrom. Una din cele trei vile constituie, aşadar, o altă reşedinţă a lui Luca Liviu. La mică distanţă de aceste modeste căsuţe se află un bazin piscicol cu anexe specifice. Pe gardul împrejmuitor din plasă de sârmă există o plăcuţă cu inscripţia "PROPRIETATE PRIVATĂ. ACCESUL INTERZIS".

Conform datelor oficiale, proprietarul "AMENAJĂRII PISCICOLE VĂRBILA - CRESCĂTORIE" este Bandi Aurelian, domiciliat în Ploieşti, Str. Găgeni nr. 117, bloc 118, sc. A, et. 3, ap. 209, iar administrator este SC "PETROMSERVICE" SA, recent intrată în proces de insolvenţă.

Paza locaţiei este asigurată de agenţi ai SC "PSV Security" SRL, cu sediul în Ploieşti, Str. Buna Vestire nr. 23, ai căror colegi asudă şi la blocul 34 din Strada Gheorghe Doja şi nu numai.

Prin "jocurile" dintre acţionarii "Petromservice", balta cu toate anexele ar fi de fapt proprietatea liderului sindical Luca Liviu. Nu departe de Ploieşti se află în construcţie încă o reşedinţă a liderului, unde va putea gândi şi mai bine la tactica muncii sindicale. Multora, până de curând, localitatea Păuleşti nu le spunea nimic.

Acolo se află în construcţie un ansamblu compus din mai multe vile, împrăştiate pe o suprafaţă întinsă. Totul este în prezent un şantier, unde muncitorii amenajează atât clădirile, cât şi parcul brăzdat de alei care le înconjoară. Domeniul este împrejmuit parţial, gardul din piatră cu porţi somptuoase din fier forjat fiind şi el în construcţie. Zeloşii paznici sunt înarmaţi şi-i îndepărtează pe eventualii curioşi.





Cu atâtea proiecte imobiliare în Prahova se întemeiază ceea ce ar fi Luca's World. O zonă din Brebu este cunoscută sub denumirea "vilele petroliştilor", delimitată de garduri cu porţi ferecate, astfel că accesul public este practic imposibil. Acolo se poate vedea nivelul de prosperitate atins de petroliştii români. Percepţia localnicilor leagă persoana lui Liviu Luca de zona respectivă, în care nu au acces şi care este strict păzită, agenţi patrulând trufaşi cu ATV-uri.

Cu toate acestea, nevoia de mai bine i-a determinat pe proprietarii respectivelor case să cumpere 200 de hectare de teren în zona Valea Doftanei, unde, cu banii obţinuţi prin vânzarea proprietăţilor din Brebu, să-şi construiască alte vile în pas cu moda.

GARDĂ PERSONALĂ
Nu departe, în localitatea Boldeşti Scăieni se află fosta cramă Seciu (locaţie cunoscută sub numele "Casa Seciu"), unde PSV îşi desfăşoară în prezent şedinţele CA (aici s-a stabilit declararea insolvenţei societăţii) şi întâlnirile de tot felul, inclusiv petrecerile private.

În ultimii ani, locaţia a fost administrată de nea Horia, un harnic ospătar din Câmpina, care i-ar fi încredinţat-o ulterior păstorului Luca. Locaţia este administrată de SC "KING SIZE" SRL din Bucureşti (în care este implicat Luca Liviu) şi de SC "ROVIN" SRL - Valea Călugărească.

Şi, pentru că veni vorba de Valea Călugărească, Luca ar fi proprietarul unei vile şi în această localitate; logic el devenind patron al SC "ROVIN" SA (fosta întreprindere de vinificaţie). Puţini sunt aceia care ştiu cu siguranţă unde locuieşte Luca Liviu sau cu ce maşini circulă.
Fireşte că de teama celor care vor răul sindicaliştilor şi pentru a-i reprezenta tot mai bine pe aceştia, Luca se deplasează pe căi ocolite, cu mai multe maşini, toate de teren, pe care le schimbă frecvent.

A înfiinţat şi o structură de securitate, condusă de un cetăţean austriac de origine română, fost poliţist în Austria, care este secondat de doi foşti ofiţeri SRI, generalul în rezervă Tutor, fost şef al SRI Prahova, şi colonelul în rezervă Ciobanu Dănuţ, fost adjunct al lui Tutor. Nici Poliţia Prahova nu mai face faţă pericolelor la care este expus sărmanul lider sindical, astfel că au trebuit cimentate relaţiile trainice dintre Luca şi actualul inspector-şef al Poliţiei Judeţene Prahova, bazate pe interese comune.

SINDICALIŞTII, TRĂDAŢI
Luca le-a cerut sindicaliştilor încrederea pe 15 ani, promiţându-le prosperitate. Este, practic, ales pe viaţă în fruntea sindicatului Petrom, fiind susţinut de liderii pe care i-a promovat şi motivat financiar. Îi apără cu adevărat Luca pe sindicalişti? Când salariaţii şi-au câştigat în instanţă drepturi salariale restante, Luca a semnat alături de patronat o scrisoare către aceştia, demnă de Jimmy Hoffa.

El a încercat să-i convingă astfel pe salariaţii OMV (în jur de 18.000, care au intentat circa 6.000 de procese), să renunţe la sumele pe care le-au revendicat în instanţă, privind plata unor prime şi salarii conform contractului colectiv de muncă, îndemnându-i chiar să returneze sumele pe care le-au primit conform hotărârilor judecătoreşti sau să renunţe la procesele intentate pentru recâştigarea acestora. Adevărat lider sindical!




DOSARE GRELE
În prezent, instituţiile statului instrumentează dosarul privind rambursarea ilegală de TVA de 50 de milioane de euro, în care apare numele lui Liviu Luca.
Sunt informaţii pe care Luca nu le-a confirmat despre un al doilea dosar penal, în care dauna produsă ar fi de 90 de milioane de euro, bani pe are "Liga Asociaţiilor Sportive din Petrol" i-a scos, prin "FSLI", de la fosta "Societate Naţională a Petrolului".

La Tribunalul din Prahova nu a ajuns în instanţă nici un dosar, după cum ne-a precizat dna Alina Anton, vicepreşedintele instituţiei. Aici nu se ştie nimic nici despre relaţiile pe care Liviu Luca le are în rândul magistraţilor. Amabilă, dna vicepeşedintă ne-a răspuns că aşteaptă să-i oferim detalii.

Dl Luca Lviu a primit l-a rândul său numeroase întrebări din partea redacţiei, legate de afacerile imobiliare prezentate. A confirmat că le-a primit, dar nu a răspuns. Mai aşteptăm!

5043-96782-055.jpg


Starea financiară a "Petromservice", devenită PSV Company, unde au fost concentrate finanţele sindicaliştilor, a devenit foarte complicată, la un pas de faliment, fiind declanşată procedura de insolvenţă. În prezent, structura acţionariatului "PSV Company" este: "Elbahold Limited" (din Cipru) - 49,3508%, SC "Asociaţia Salariaţilor din SNP Petrom"  SA - 25%, SC "PSV Company" - 9,7662%, persoane fizice - 15,8%.

După cum se poate observa din documentele oficiale cipriote, Luca Liviu este acţionar majoritar la SC "PSV Company", dar într-un mod în care nu spera să fie dezvăluit, adică prin intermediul firmei "Elbahold Limited" (din Cipru), la care acţionar unic este firma "Berhill Limited" tot din Cipru, al cărei acţionar, în sfârşit, se vede clar că nu e altul decât păstorul sindicaliştilor petrolişti din România.

"Acolo sunt banii dumneavoastră" stimaţi sindicalişti! "PSV Company", insolventă şi falimentară, aşa cum subzistă, deţine participaţii la următoarele firme: "Institutul de sondaje Insomar" SA, "Realitatea Media" SA, "PSV Company Civind Construct" SA, "Ziua" SRL, "Euroest Press" SRL, "Editura Ziua" SRL, "Ana-Maria Press" SRL, "Management Fulcrum" SRL, "GMG Media Box" SA, "X-Oil Grup" SRL, "PSV Industries" SA, "Caţavencu" SA, "Geoasset" SA, "Global Video Media" SA (operează postul de televiziune Alpha TV), "Dixitpress" (editează Telegraful de Prahova).

×
Subiecte în articol: special liviu luca prahova