x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Şampania VIP

0
Autor: Cornelia Preda 24 Iun 2007 - 00:00
Şampania VIP
Vezi galeria foto


Pentru prima oară, producătorii celebrei şampanii franţuzeşti Veuve Clicquot au dedicat un eveniment exclusiv romănilor. Dar nu orice fel de romăni. Mai precis, o şampanie VIP pentru VIP-uri: Ilie şi Amalia Năstase au fost in centrul atenţiei, cei doi fiind ambasadorii Veuve Clicquot in Romănia.


Ilie şi Amalia, regii şampaniei

Nu oriunde, ci in oraşul Reims, Franţa. Locul in care au fost incoronaţi toţi regii Franţei şi unde se revarsă preţioasa licoare cu bule dătătoare de fiori. Mai exact, pe domeniul Veuve Clicquot - oaza celebrei şampanii cu acelaşi nume. Acolo au fost invitaţi Ilie şi Amalia Năstase la un eveniment cu o semnificaţie specială.


Invitaţiile sunt lansate de acum căteva săptămăni. Telefonic. Dar sună destul de cochet. Ca şampania: "O zi şi o noapte petrecute la castelul Veuve Clicquot!".
A doua zi, după finala turneului de tenis de la Rolland Garros, Ilie şi Amalia Năstase sunt incă la Paris. Nu pentru mult timp... Doar pentru căteva ore. Căt să le ajungă să pună la punct ultimele pregătiri pentru petrecerea Veuve Clicquot. Deşi au avut două săptămăni pline şi sunt cam dezamăgiţi că preferatul lor Federer a pierdut marea finală, nu au de gănd să se odihnească. Alături de familia Calina, importatorii renumitului brand de şampanie, Ilie şi Amalia Năstase sunt gazdele petrecerii. Şi e normal să fie aşa: cei doi sunt ambasadorii Veuve Clicquot in Romănia.


INVITAŢII. Imbrăcaţi relaxat, dar destul de şic pentru un prănz in Provence, Ilie şi Amalia Năstase işi aşteaptă oaspeţii la un restaurant din apropierea castelului Veuve Clicquot. Impresionanta locaţie se numeşte Hôtel du Marc. Şi este situată in centrul oraşului Reims. In apropiere se află şi spectaculoasa Catedrală Nôtre Dame, unde au fost incoronaţi regii Franţei. Piatra de temelie a Catedralei Nôtre Dame din Reims a fost pusă in 1211 şi construcţia a fost executată după planurile arhitectului Jean d’Orbais. Construcţia, dacă se poate numi aşa, ilustrează perfect apogeul goticului prin dantelăria de piatră şi bogăţia sculpturilor sale. Â


Discreţi, ca pentru un eveniment restrăns, invitaţii sosesc pe rănd de la Paris cu limuzinele. Lista de invitaţi nu este prea mare. Fiindcă este prima oară cănd reprezentanţii casei de şampanie dedică evenimentul exclusiv romănilor. Mai precis, o şampanie VIP pentru VIP-uri. Printre primii invitaţi soseşte Ion Ţiriac. Glumeţ şi foarte relaxat: "Mă găndesc deja să comand căteva sticle de şampanie". Şi gustă dintr-o cupă de şampanie. Rosé, preferata lui. Mihaela Rădulescu şi Iulia Dobrin (manager al brandului I.D. Sarrieri) ajung mai tărziu direct de la Bucureşti. Un prănz uşor, destulă şampanie... Şi apoi pe drum, către castelul Veuve Clicquot. Porţile castelului se deschid greoi. Iar invitaţii rămăn surprinşi. Nimic somptuos. Linişte, o peluză ingrijită şi o clădire fermecătoare din secolul al XIX-lea, umbrită de tei inalţi.


Nerăbdători să viziteze pivniţele ce adăpostesc sticlele cu faimoasa şampanie, invitaţii s-au cazat in mare grabă. In pivniţe, răcoare, semiintuneric şi multe, multe "recipiente". Ilie, pus pe şotii ca de obicei, glumeşte in spatele ghidului. Nu-i arde de legende şi de procesul de fabricare a şampaniei. Nu-şi aminteşte cănd a băut primul pahar.


UMOR. Domnul Ţiriac, care intră in joc cu mult umor, il intreabă: "Mai bine zis, cu cine ai băut primul pahar de şampanie, Ilie?". Acesta mustăceşte, se inroşeşte şi o priveşte pe Amalia uşor vinovat: "Cred că aveam vreo 26 de ani. Şi nu mai ştiu... Eram cu cineva?". Amalia zămbeşte cu subinţeles. Este obişnuită cu glumele soţului ei. Ea nu consumă alcool de obicei: "Mai gust din cănd in cănd şampanie. La ocazii speciale, e adevărat. Am băut la nunta noastră, la botezurile fetiţelor". Şi specifică: "Francezii beau şampanie in fiecare zi. Este o băutură fină, uşoară... Nu cred că avem nevoie de evenimente măreţe ca să bem o cupă de şampanie seara, inainte de masă". Reimsul zilelor noastre este capitala districtului Marne din provincia Champagne. Iar francezii, orgolioşi, consideră că adevărata şampanie poate fi fabricată doar in provincia Champagne, restul fiind doar vinuri spumoase, fabricate după metoda "Champagne". Culturile de struguri pentru şampanie beneficiază de condiţii speciale de dezvoltare. Pădurile din jur le protejează, iar solul calcaros, acoperit de un strat de pămănt fertil, captează căldura soarelui şi permite scurgerea apei, păstrănd in acelaşi timp umiditatea necesară. Pivniţele, săpate in solul calcaros, se intind pe galerii lungi de 200 de kilometri, pănă la adăncimi de 40 de metri, cu o temperatură (10-11 grade Celsius) şi umiditate constante. Aici este locul de naştere al şampaniei.


LABIRINTUL. Meda şi Virgil Calina, sociabili şi cu mult umor, la răndul lor işi intreţin invitaţii şi ii conduc pe coridoarele pivniţei ce pare un labirint. Un labirint cu sticle de şampanie. Spre seară, casa Veuve Clicquot se pregăteşe pentru cină. Lumini discrete, podele vechi, canapele primitoare. In salon, parcă insăşi Madame Clicquot, cea de pe vremuri, ii invită pe toţi la un aperitiv elegant. Amalia, intr-un costum negru, foarte şic, stă alături de Ilie şi de soţii Calina, toţi aşezaţi comod. Şi Iulia Dobrin este in negru, aşternut pe o sofisticată rochie. Pe canapeaua din faţa şemineului. Oaspeţii işi fac apariţia treptat. Domnii, relaxaţi, poartă sacouri, fără cravată. Doamnele ii insoţesc in rochii fine, uşor vaporoase. Mihaela Rădulescu, in ţinută de seară, adecvată şampaniei şi cu o siluetă de invidiat. Nu este chiar in vacanţă. Este interesată de povestea marii doamne a şampaniei, Madame Clicquot. Reveria ii este plăcut intreruptă de Ramona Ileana, proprietarul şi importatorul unei cunoscute mărci de mobilă, care se bucură enorm să o revadă pe Mihaela. Inainte de masă a sosit ... "the wine maker", adică cel care combină soiurile de struguri şi degustă şampania. Â


TOASTURI. Bucătarul chateau-ului a pregătit un meniu lejer: fructe de mare şi peşte cu sos de vanilie. Arome uşor dulci, care se imbină perfect cu bulele fine de şampanie. Bule cărora nu le poate rezista deloc, de exemplu, actriţa Kirsten Dunst ("Interviu cu un vampir", 1994), cea care a avut curajul să declare la un moment dat: "Am devenit dependentă de şampania Veuve Clicquot". Iar dependenţa ei a ajuns intr-un asemenea stadiu, incăt şi-a făcut apariţia intr-o evidentă stare de ebrietate la premiera filmului "Elizabethtown"! Actriţa are insă o scuză ascunsă intr-un indemn al vestitei Madame de Pompadour: "Şampania este singurul vin care lasă o femeie frumoasă, după ce aceasta a băut".


Dar să revenim la seara invitaţilor de marcă, incheiată intr-un mod căt se poate de plăcut. Cu toasturi. Ţinute de reprezentanţii Veuve Clicquot: "O sticlă din 1989, in cinstea dumneavoastră, a romănilor", "Pentru că avem onoarea să stăm la masă cu doi mari tenismeni - Ţiriac şi Năstase, vom inaugura un Magnum (sticlă de 1,5 litri) din 1970, anul in care Ion Ţiriac a căştigat Rolland Gaross". Şi incă un toast "Pour les Grandes Dames!"... Şi incă unul "Pour Madame Clicquot!"...

Echivalentul caviarului

Specialiştii subliniază că una dintre cele mai mari calităţi ale şampaniei o reprezintă... versatilitatea ei. O şampanie cu adevărat bună "merge" in combinaţie cu aproape orice fel de măncare, dar, atunci cănd este servită ca aperitiv, vinul spumos ar trebui să fie sec in funcţie, bineinţeles, de tipul de aperitive servite şi de primul fel de măncare.
Istoria şampaniei datează de acum 300 de ani. Dom Perignon, un călugăr benedictin care se ocupă de cramele dintr-o mănăstire situată in regiunea istorică Champagne din Franţa, a perfecţionat tehnica realizării acestei băuturi. De unde şi afirmaţia - apărută mai tărziu, e drept - potrivit căreia şampania ar fi echivalentul caviarului intre băuturi... Despre şampanie, Napoleon Bonaparte spunea: "Beau şampanie cănd sunt invingător, pentru a sărbători, dar beau şi cănd pierd, pentru a mă consola".

Acel vin? Şampanie

Cum au cunoscut romănii şampania? Aflăm din letopiseţul lui Ion Neculce. Era prin anul 1710, cănd Rusia "a pornit război impotriva impărăţiei otomane". Şi povesteşte cronicarul: "Atunci, marele Petru Alexievici, impăratul Moscului, trecănd Prutul, au venit drept la tărgul Iaşilor, impreună cu impărăteasa lui, anume Ecaterina. Dumitraşcu-Vodă, domnitorul Moldovei, l-a primit cum se cuvenea pe impărat, care a stat la Iaşi trei zile. Apoi au tras la tabăra pe care o avea pe Prut, chemănd acolo şi pe domn şi pe boierii săi şi cu ei au şezut la masă şi i-au cinstit bine şi frumos şi mai pe urmă a inchinat impăratul cu nişte vin de-al lui, de la franţuzi, care indată cum au băut au mărmurit cu toţii de beţi bănd acel vin şi n-au mai ştiut cum au dormit intr-acea noapte şi domnul şi boierii". Acel vin nu putea fi decăt şampanie!

Recomandată in Casablanca

Cum se intămplă cu tot ce există in lumea aceasta, şi şampania are momentele ei "istorice". Cea mai veche marcă de şampanie? Ruinart, creată in 1729. Cea mai rafinată, şi cea care a generat un adevărat cult? Se pare că Krug, şampania pe care "jurau" Julien Green, Hemingway şi Paul Morand. Cea mai celebră? Veuve Clicquot.
In Casablanca, Humphrey Bogart recomandă şampania Veuve Clicquot din 1926, dar cănd o sărută prima oară pe Ingrid Bergman, pe masă e o sticlă de Mumm Cordon Rouge! In filmele de inceput, James Bond bea Dom Pérignon, după care optează pentru Veuve Clicquot.

Un rol important

Şampania are şi ea... războaiele ei! După căderea lui Napoleon, 600.000 de sticle de şampanie Moët et Chandon au trecut graniţele, ajungănd pănă la Moscova. Pivniţele din Champagne au fost golite şi in anii ocupaţiei: Ribbentrop era un avizat cunoscător
(se căsătorise - aşa, ca o paranteză - cu fiica proprietarului vinului spumant german Henkell), Goering prefera vinul de Bordeaux, Goebbels pe cel de Bourgogne. Rezistenţa franceză nu stătea insă cu măinile incrucişate: André Terrail, patronul marelui restaurant parizian "La Tour d’Argent", a ascuns mii de sticle preţioase după un perete fals.

Povestea frumoasei doamne Clicquot

La numai 27 de ani, Barbe Nicole, o femeie foarte frumoasă, rămănea văduvă. Spre deosebire de celelalte soţii din Reims, care nu erau interesate de afacerile bărbaţilor, ea se sfătuia mereu cu soţul ei François, asociat cu tatăl său, Phillippe Clicquot, in negoţul cu şampanie. Barbe Nicole avea să-şi ingrijească soţul pănă in ultima clipă. Urmănd instrucţiunile lăsate de acesta pe patul de moarte, s-a hotărăt să continue afacerea familiei.
Devotată soţului, a "botezat" afacerea Veuve Clicquot Ponsardin (Ponsardin, fiind numele ei de fată). Prin urmare, meritul de a impune marca de şampanie ii revine exclusiv doamnei!Bucuroasă de oaspeţi ca intotdeauna, parcă işi face şi acum simţită prezenţa discret, ca o gazdă de altădată. In salon ii stă tot timpul alături predecesorul său, Edouard Werle. Neamţ de origine, un om foarte hotărăt şi, de fapt, adevăratul proprietar al castelului Veuve Clicquot. Barbe Nicole i-a dăruit terenul in 1840. Un gest discret de recunoştinţă din partea unei doamne pentru loialitatea colaboratorului său.

Citeşte mai multe despre:   special,   cănd,   ilie,   şampanie,   clicquot,   veuve,   şampania,   amalia,   veuve clicquot,   ilie amalia

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Statul i-a închis Elenei Udrea firma care a lucrat pământurile lui Băsescu

Statul i-a închis Elenei Udrea firma care a lucrat pământurile lui Băsescu
Galerie Foto Firma pe care Elena Udrea a înfiinţat-o, în anul 2013, care a lucrat, în arendă, terenurile pe care Ioana Băsescu le-a achiziţionat în localitatea Nana, judeţul Călăraşi, a fost închisă de Tribunalul...

Povestea omului care a făcut din modă un show planetar

Povestea omului care a făcut din modă un show planetar
Galerie Foto Creatorul de geniu, personajul enigmatic şi designerul plin de vervă creatoare, Karl Lagerfeld, a plecat din această lume marți, la vârsta de 85 de ani. Stilistul şi fotograful cel mai cunoscut din lume, directorul...

Firma din Ploieşti s-a împrumutat la bănci înainte de a plăti avionul privat pentru Jakarta

Firma din Ploieşti s-a împrumutat la bănci înainte de a plăti avionul privat pentru Jakarta
Galerie Foto Compania Conti SA Ploieşti, care a plătit, la cererea lui Sebastian Ghiţă, în aprilie 2011, mare parte din contravaloarea cursei aeriene a Ţiriac Air, pentru aducerea din Indonezia a lui Nicolae Popa, s-a...

Martin Sodomka, de la inginer, la scriitor de cărţi pentru copii

Martin Sodomka, de la inginer, la scriitor de cărţi pentru copii
Oare cum se construieşte un automobil? Doi prieteni, şobolanul Arnie şi vrăbioiul Bill, îi învaţă pe cei mici care sunt piesele din care e compusă o maşină. Povestea a fost imaginată de scriitorul ceh Martin...

De ce fetele sunt predispuse la deviaţiile de coloană

De ce fetele sunt predispuse la deviaţiile de coloană
Părinţii se îngrijorează şi dau fuga la medic cum li se pare ceva nelalocul lui în coloana copiilor, la picioruşele micuţilor. Unele alarme sunt nejustificate. Interviu cu profesor doctor Mihai Jianu,...

Operaţiunea “Jakarta”. Cum a ”lucrat”  Kovesi, în aceeaşi zi, şi extrădarea lui Popa, şi arestarea lui Vîntu

Operaţiunea “Jakarta”. Cum a ”lucrat”  Kovesi, în aceeaşi zi, şi extrădarea lui Popa, şi arestarea lui Vîntu
Galerie Foto Dosarul în care Laura Codruţa Kovesi este acuzată de luare de mită, abuz în serviciu şi mărturie mincinoasă devoalează modul în care operaţiunea “Jakarta” a fost pusă la punct şi fabricată, cu scopul...

Suspecta Kovesi, la un pas de suspendarea din magistratură

Suspecta Kovesi, la un pas de suspendarea din magistratură
Laura Codruța Kovesi, urmărită penal de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție pentru fapte deosebit de grave, legate de modul în care a fost finanțată aducerea în  țară, în anul 2011,...

Darius, micul filantrop care i-a cântat lui Dalai Lama

Darius, micul filantrop care i-a cântat lui Dalai Lama
Galerie Foto Darius Condurache (11 ani) este un tânăr saxofonist şi pianist român care cântă la diverse evenimente organizate pe teritoriul Marii Britanii, în general cu scop caritabil, debutul în cariera sa făcându-l în...

Scamatorie marca Mircea Băsescu: Din datornic la stat, să transformi statul dator la tine

Scamatorie marca Mircea Băsescu: Din datornic la stat, să transformi statul dator la tine
Mircea Băsescu, fratele fostului președinte Traian Băsescu, încearcă să pună mâna pe 1,1 milioane de lei de la stat, printr-o compensare a unei restituiri de TVA neefectuate de Direcția Finanțelor Publice cu...

Dan Voiculescu: Globalizarea forțată anulează personalitatea și creativitatea individului

Dan Voiculescu: Globalizarea forțată anulează personalitatea și creativitatea individului
Profesorul Dan Voiculescu vorbește, în cadrul unui interviu acordat jurnalistului Ion Cristoiu, despre presiunea globalizării forțate, ca efect al postcapitalismului. Dialogul, pornit de la lucrarea “Doctrina...

Respingerea cărnii şi a pâinii, semne în cancerul de pancreas

Respingerea cărnii şi a pâinii, semne în cancerul de pancreas
Cancerul de pancreas este o boală parşivă fiindcă durerile nu apar decât târziu, dar alte simptome anunţă totuşi instalarea acestei maladii maligne. Despre aceste semne explică profesor doctor Mircea Beuran, de...

Profesorul Dan Voiculescu: Trăim un moment de recalibrare politică și socială

Profesorul Dan Voiculescu: Trăim un moment de recalibrare politică și socială
Interviu eveniment acordat de profesorul Dan Voiculescu renumitului jurnalist Ion Cristoiu. Profesorul Voiculescu trage un semnal de alarmă: capitalismul devine din ce în ce mai puțin sustenabil, iar planurile pentru...

Sechestrul penal pe moșia lui Băsescu, menținut de instanță. Afacerile omului din spatele fraudei cu terenuri prosperă

Sechestrul penal pe moșia lui Băsescu, menținut de instanță. Afacerile omului din spatele fraudei cu terenuri prosperă
Galerie Foto Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului președinte, Traian Băsescu, încearcă, fără succes, să radieze din cărțile funciare ale terenurilor agricole achiziționate în 2013, la Nana, a sechestrelor penale...

Hoda Barakat: Fac experimente pe personajele mele ca un om de ştiinţă nebun

Hoda Barakat: Fac experimente pe personajele mele ca un om de ştiinţă nebun
Hoda Barakat este o scriitoare libaneză de succes în întreaga lume. Locuieşte în Paris de mulţi ani însă scrie doar în arabă, limba de care s-a reîndrăgostit. Autoarea a fost recent în România să-şi...

Audit pentru angajați, de la distanță

Audit pentru angajați, de la distanță
Dezvoltarea tehnologiei a dus într-o nouă eră și domeniul HR, care beneficiază astăzi de foarte multe produse mult mai ieftine și mai rapide decât în trecut. Simpla abonare la un site în spatele căruia se...
Serviciul de email marketing furnizat de