x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Traficanţi de copii în ţara Cantoanelor

Traficanţi de copii în ţara Cantoanelor

de Mircea Opris    |    20 Dec 2009   •   00:00
Traficanţi de copii în ţara Cantoanelor

Fetiţa răpită în noaptea de 18 spre 19 octombrie dintr-o clinică de distrofici din Timişoara a fost găsită tocmai în Elveţia. Iniţial a existat suspiciunea că părinţii au înscenat răpirea fetiţei pentru a o duce în Franţa, ţară în care îşi câştigă existenţa. Ulterior, Poliţia română a urmat mai multe piste, însă nici una nu a condus la găsirea minorei răpite. Vineri, conform unor surse din Poliţia elveţiană, fetiţa a fost găsită în familia unei doctoriţe din Elveţia. Doctoriţa a fost deja reţinută de către Poliţia elveţiană sub acuzaţia de trafic de minori, pentru că micuţa avea deja acte şi identitate noi, elveţiene.


OFICIAL, LA POLIŢIA TIMIŞ NU SE ŞTIE NIMIC
Inspectoratul de Poliţie Timiş refuză să dea orice detaliu despre acest caz. Vinerea trecută, reporterii Jurnalului Naţional se aflau însă în satul Giulvăz, unde îşi au domiciliul părinţii fetiţei, chiar când aceştia erau duşi la audieri la Timişoara, la Poliţia judeţeană.

Dacă românii păstrează tăcerea asupra cazului, surse din Interpol şi ale Poliţiei elveţiene susţin că au reuşit să dea de urma copilului în urma unor suspiciuni mai vechi privind o reţea de trafic de minori, din diverse ţări, către Elveţia. Astfel, identitatea micuţei a fost confirmată în urma realizării unor teste ADN, cu probe luate de la părinţii naturali, cât şi de la fetiţa din ţara Cantoanelor, care avea deja certificate de naştere şi asigurare medicale eliberate de autorităţile elveţiene, pe un alt nume. Urmează ca poliţiştii elveţieni să verifice dacă documentele elveţiene ale micuţei sunt originale sau sunt false. "Fetiţa furată din spital a fost găsită în Elveţia. Chiar acum (vineri ­ n.r.) trimitem părinţii fetiţei cu o maşină la inspectoratul judeţean de Poliţie din Timişoara. Noi mai multe nu ştim", ne-au declarat reprezentanţi ai autorităţilor locale din Giulvăz.

Purtătorul de cuvânt al IJP Timiş ne-a declarat că nu are nici un fel de informare despre acest caz. Interpolul şi autorităţile elveţiene ajută acum Poliţia română să dea de urma reţelei prin care a fost răpită fetiţa.


GIULVĂZ, SATUL DIN CARE DISPAR COPIII

Novacovici Denisa, o fetiţă în vârstă de două luni, a dispărut de la Secţia de Distrofici a Spitalului de Copii Louis Ţurcanu, din Timişoara. În noaptea de 18 spre 19 octombrie, între orele 23:00 şi 1:00, minora a fost luată din incinta Secţiei de Distrofici de pe Strada Teiului, unde se afla internată pentru tratament de specialitate. Dispariţia micuţei a fost observată de îngrijitoarele de la centrul de distrofici. Poliţia presupune că micuţa a fost răpită chiar de către rude, o familie de ţigani dintr-un sat din judeţul Timiş.

Autorităţile au intrat în alertă după ce în pătuţul gol a fost găsit un bileţel cu mesajul "O iau fata la neamu' meu. Nu vreau să-o revăd cum cei opt cadaveri de copii în morga Spitalului Ţurcanu". Copilul era internat acolo de câteva săptămâni. Membri ai familiei obişnuiau să vină să o viziteze. Angajaţii ştiau doar că mama bebeluşului ar fi plecată în Franţa, o destinaţie obişnuită a familiei Novacovici din comuna Giulvăz.

Potrivit Poliţiei, răpitorii au pătruns în clinică între orele 23:00 şi 1:00. Au tăiat gardul de sârmă şi au forţat uşa din spate. Mama fetiţei, de etnie romă, are 18 ani şi este în Franţa. Micuţa nu are tată, iar cea care a internat-o în centrul de distrofici este bunica. Familia fetei este din localitatea Giulvăz.

Din aceeaşi comună este şi Nicoleta Trif, fetiţa sechestrată de mai bine de trei ani, la o familie din landul german Bavaria. în aceeaşi familie, una dintre fiicele minore a făcut un copil cu concubinul mamei lor. Toate acestea sub "observaţia atentă" a asistentului social din comună, Criste Gavril şi a Direcţiei Judeţene pentru Protecţia Copilului Timiş. Despre "odiseea germană" a minorei Nicoleta Trif, Jurnalul Naţional a relatat de mai multe ori în acest an.

Revenind la cazul fetiţei dispărute dumincă noaptea, poliţiştii au vorbit la telefon cu mama copilului aflată în străinătate, care le-a declarat că nu ştie nimic despre dispariţia fetiţei. Însă bunica a declarat că la sfârşitul lunii septembrie, mama ar fi vrut s-o ia pe fetiţă cu ea în Franta, i-a făcut paşaport, dar micuţa s-a îmbolnăvit şi de aceea a decis să o lase în ţară. Fotografia copilului a fost trimisă la toate secţiile de Poliţie din ţară, iar fetiţa a fost dată în consemn la frontieră. Foarte probabil prea târziu, aşa cum s-a mai întâmplat şi în alte cazuri, conform reprezentanţilor Oficiului Român pentru Adopţii.


DIVERSIUNEA, ARMA TRAFICANŢILOR

Poliţiştii timişoreni au urmărit mai multe piste şi au avansat mai multe ipoteze. Fetiţa de numai două luni a fost răpită duminică noaptea, pe 18 octombrie, de la o clinică de distrofici din zona Dacia din Timişoara. Din primele cercetări a reieşit că autorul sau autorii faptei au intrat prin efracţie, iar poliţiştii consideră că aceştia ar putea încerca să treacă graniţa. Micuţa fusese internată la spital duminică seară.

Duminică noaptea, însă - stupoare - personalul medical a constatat că fetiţa dispăruse din pătuţul ei. În locul copilului, autorul sau autorii răpirii au lăsat un bilet care spunea că fetiţa a fost luată pentru a nu ajunge la morga Spitalului Louis Ţurcanu. Potrivit anchetatorilor, micuţa a fost hrănită ultima dată în jurul oprei 23:00, dispariţia acesteia fiind observată la ora 01:00. Poliţiştii au încercat să ia legătura cu părinţii fetiţei, dar se pare că mama acesteia, în vârstă de 18 ani, este plecată în Franţa, copila fiind în grija bunicilor.

Medicii au alertat autorităţile, iar din primele cercetări se pare că răpitorul sau răpitorii au intrat prin spatele clinicii, unde au tăiat un gard de sârmă. Poliţiştii au demarat o anchetă şi au dat fetiţa şi suspecţii în consemn la frontieră. Suspect a fost că părinţii s-au întors imediat în România, unde au făcut un show mediatic pe cinste, în faţa camerele de luat vederi, dar după doar trei zile, au plecat înapoi în Franţa ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Peste 100 de poliţişti din judeţ au căutat fetiţa timp de mai multe zile, iar aceasta a fost dată în consemn la frontieră.  Ulterior, au fost lansate alte "fumigene", cum că fetiţa ar fi fost răpită de un clan rival de romi din acelaşi sat. La momentul răpirii, mama fetiţei de doar două luni a revenit în ţară din Franţa, împreună cu iubitul ei, tatăl nelegitim al copilului.

La Poliţie, părinţii au povestit că au vrut sa ia fetiţa cu ei în Franţa, dar nu au putut, căci aceasta s-a îmbolnăvit. Au dus-o la spital, pentru tratamente. Cum au aflat ce s-a întâmplat cu fetiţa, s-au întors imediat în ţară. Au trebuit să se întoarcă rapid în Franţa, pe motiv că nu vor să îşi piardă serviciul acolo, din cauză că absentează de la lucru. De la Primăria Giulvăz am aflat însă că cei doi tineri, de etnie romă şi fără calificare, nu figurează că ar avea vreun contract de muncă în Franţa şi că, cel mai probabil, trăiesc acolo din cerşit sau alte activităţi similare. Tot părinţii au spus că nu îşi pot imagina cine ar fi putut să le ia fata din spital şi că nu bănuiesc pe nimeni, dar şi că nu au duşmani.


COPII RĂPIŢI DIN SPITALE ŞI MATERNITĂŢI
Angajaţii Spitalului de Copii "Loius Ţurcanu" din Timişoara au intrat şi ei în vizorul Poliţiei şi au fost audiaţi. Aceştia au declarat că nu se fac vinovaţi de dispariţia fetiţei. Denisa Novacovici, fetiţa de două luni, a fost răpită de sub nasul asistentelor de la secţia de distrofici a Spitalului "Louis Ţurcanu". La momentul respectiv, în instituţie erau doar două cadre medicale care lucrau în tura de noapte. Cele două femei erau la etajul superior pentru a hrăni restul sugarilor. "Fetele îşi făceau treaba şi uşile erau închise", a spus Mihai Gafencu, purtătorul de cuvânt al Spitalului pentru Copii.

Conducerea spitalului a admis că există prea puţin personal şi că ar fi fost nevoie de mai multe cadre medicale, dar au precizat că posturile sunt blocate până la sfârşitul anului. "Nu pot să spun acum de câte cadre mai avem nevoie, dar este clar că este un deficit de personal. Nu se pot face angajări până la sfârşitul anului", a spus Adrian Crăciun, directorul Spitalului "Louis Ţurcanu". Medicul-şef ale secţiei de distrofici a recunoscut că lipsesc oameni. "Avem nevoie de personal, dar nu pot să comentez mai multe", a spus Carmencita Bolog, medic-şef al secţiei de distrofici a Spitalului pentru Copii. Vânduţi direct din maternitate.

Practica de a vinde sugarii direct din maternitate nu este nouă în România. Metoda simplă este ca mama să scoată copilul din spital şi să îl vândă în ţară sau să îl treacă graniţa spre ţara unde este vândut. Dar există şi alte căi, cum ar fi înregistrarea noului-născut la externare, în certificatul de naştere, sub un alt nume de familie, de obicei al intermediarului sau la cumpărătorului. Sumele pentru o astfel de "operaţiune" variază între 5.000 şi 20 de mii de euro.

Bogdan Panait, secretar de sta la ORA confirmă existenţa acestui fenomen în maternităţile şi spitalele din România. "Există mai multe cazuri în ţară în care avem probleme cu adopţiile, dar există o direcţie unde avem probleme serioase, iar acolo, din păcate, lucrurile sunt evidente. Este vorba de un sector din Bucureşti. Dar şi în zona Timişoara - Arad se fac multe astfel de lucruri care sunt pe lângă lege şi profit de ocazie să îi avertizez pe cei care fac aşa ceva că, poate obţin o «adopţie» mai repede, dar lucrurile nefiind legale, mai devreme sau mai târziu se trezesc că nu este al lor copilul sau apar probleme juridice. Şi mai vreau să îi avertizez că traficul de copii se pedepseşte foarte aspru în România şi acesta este trafic de copii. Mai ales pe cei din maternităţi vreau să îi avertizez. Cunoaştem câteva lucruri, nu avem destule dovezi, dar nu suntem departe de a afla lucrurile acestea. Vreau să trag un semnal de atenţie şi pentru autorităţi, pentru Poliţie şi procuratură, că în zona aceasta se petrec lucruri cel puţin ciudate, prin maternităţi mai ales. Avem  suspiciuni şi chiar un caz sau două în sudul ţării de adopţii făcute de familii de romi, care au adoptat copilul şi după aceea au plecat din ţară pentru mai mult timp. şi aici apar suspiciuni: de ce atâta grabă să pleci din ţară după ce ai adoptat copilul? Suspiciunile sunt că aceşti copii pot fi supuşi exploatării, abuzurilor, să fie aduşi la cerşit sau... mă rog. Nu avem dovezi foarte clare pentru că lumea se fereşte să ne ofere indicii clare, dar foarte multă lume ne sesizează că sunt deficienţe şi că se fac foarte multe lucruri necurate în această zonă", a declarat în exclusivitate pentru Jurnalul Naţional, Bogdan Panait, secretar de sta al Oficiului Român pentru Adopţii. El recunoaşte şi că instituţiile care ar trebui să se ocupe de adopţii şi de protecţia copilului nu au autoritatea de a controla mişcarea minorilor în ţară, dar şi către străinătate. "Trebuie să iniţiem un act normativ prin care să dăm Oficiului Român pentru Adopţii calitatea de control. Nu există această calitate de control. Trebuie o ordonanţă de guvern în acest sens, pentru că în România nici ORA şi nici Autoritatea pentru Protecţia Copilului nu au atribuţii de control. Nu au nici oameni şi nici cadrul legal. Asta e o mare problemă care trebuie să o rezolvăm prin cadru legislativ", a mai spus Bogdan Panait.  


ULTIMA "MODĂ": RĂPIREA COPIILOR ROMÂNI ÎN STRĂINĂTATE
Un cuplu timişorean a trecut printr-o traumă incredibilă, în urmă cu două luni. Cei doi părinţi şi copilul minor al acestora au plecta într-o vacanţă de sfârşit de săptămână în Ungaria. La un centru comercial din capitala ungară, copilul a discpărut brusc de lângă părinţi. "Am văzut că nu mai e lângă noi. Ne-am speriat foarte tare, era foarte multă lume. Am anunţat imediat securitatea mall-ului, care a blocat intrările. Au fost foarte prompţi şi ăsta a fost norocul nostru. Ne-au găsit copilul într-o toaletă din mall. Era ras pe cap şi îmbrăcat cu alte haine decât cele pe care i le-am dat noi pe el. Paznicii au găsit tot acolo, în toaletă, un sac în care erau hainele copilului cu care l-am îmbrăcat noi de acasă. Era în stare de şoc. Am fpcut şi plângere la Poliţie, dar umrează să vedem ce nis e va comunica", ne-a declarat familia timişorenilor a căror copil era să le fie răpit într-un mall din Ungaria.

×
Subiecte în articol: special