x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Un soldat in straie preotesti

Un soldat in straie preotesti

05 Apr 2004   •   00:00

Parintele Gheorghe Calciu este cel care te vindeca de lasitate. Nu cu post si rugaciune, ci prin prezenta sa. Cuvantul si fapta ii confirma legenda de "dusman personal al lui Ceausescu". Cei 21 de ani de inchisoare politica indurati i-au creat o aura care poate trezi demnitatea in fiecare din noi.

Chipul i-a fost imblanzit de rugaciune, dar privirea i-a ramas de luptator. Vorba aspra si gestul repede il tradeaza pe omul de actiune de sub reverenda.

Parintele pretuieste marturisirea aproape cat o rugaciune. Si nu-i este greu sa-si depene povestea.

A luat viata-n piept cu pasiunea primei iubiri. Il bantuise gandul calugariei inca de mic, dar a crezut ca menirea este sa vindece oamenii de boli trupesti. Tanjind dupa fapte marete, studentul de anul III la Medicina s-a impotrivit instalarii comunismului in Romania. Anul 1948 a fost cel al lichidarii de catre comunisti a oricarei opozitii. Au fost arestati mii de oameni. Printre acestia si Gheorghe Calciu, care a fost condamnat la 14 ani de inchisoare pentru "subminarea securitatii statului ". Calvarul e un cuvant prea stramt pentru suferinta de care a avut parte. Nu-si explica de ce a fost posibila "reeducarea " de la Pitesti, sub care s-a prabusit si a inviat. "Poate am fost pedepsiti pentru pacatele noastre. Poate ca acesta a fost pretul trufiei noastre de a crede ca suntem capabili sa rascumparam pacatele neamului, iar Dumnezeu ne-a dovedit ca numai Hristos este Rascumparatorul", presupune parintele.

 

Moartea sau preotia

Rememoreaza anii cumpliti de temnita parca atins usor de aripa nostalgiei. Nu-i este la indemana sa ne vorbeasca despre faptele sale bune. Dupa insistente, ne povesteste cum a incercat sa-l salveze pe unul dintre colegii sai de celula, Costache Oprisan, care era bolnav de tuberculoza. "Eram la Jilava. Dimineata, Costache se aseza de-a curmezisul patului deasupra vasului in care ne faceam nevoile si tusea indelung. Ii ieseau toate secretiile mirositoare, cheaguri de sange si bucati mici de tesut din plamani. Era un spectacol infricosator si gretos. In prima zi eram paralizat de scarba si am icnit a voma. Costache s-a ridicat spre mine cu ochii iesiti din orbite si inlacrimati din cauza efortului si mi-a spus: "Iarta-ma!". Am simtit ca ma inghite pamantul de rusine. De-atunci l-am ingrijit numai eu pe Costache. Fara dezgust, ci, dimpotriva, cu o bucurie inexplicabila. Poate am reusit sa-i lungesc zilele, dar nu i-am salvat viata, chiar daca, printr-un doctor, am reusit sa-i procuram unele medicamente." Nici momente de deznadejde n-au fost putine. In toiul torturilor la care erau supusi pentru a-si face "demascarea ", Gheorghe Calciu i-a propus unui prieten, Puiu Dobre, sa se sinucida impreuna. S-a gandit ca daca tot le este dat sa se sfarseasca acolo, macar sa nu fie singuri in moarte. "I-am scris gandul meu pe o bucata de sapun, dar cand i-am dat-o, am fost observati de gardieni. Atunci l-am cunoscut pe Turcanu, care m-a snopit in bataie." Spaima de moarte a invins atunci in el. Tot din disperare i-a promis lui Dumnezeu ca se va preoti daca va iesi viu de acolo.

 

Sapte predici explozive

Eliberat, s-a casatorit cu sora a doi fosti detinuti politici si a urmat Facultatea de Filologie, sectia Franceza. "Imi placea sa fiu profesor, dar nu eram multumit, pentru ca fagaduisem sa devin preot." Fostii detinuti politici nu erau insa admisi la Teologie. A mers in audienta la patriarhul Iustinian Marina, care i-a rasfoit dosarul si l-a indemnat sa-l depuna la secretariatul Institutului Teologic, dar fara autobiografia incriminanta. Secretarul Institutului, calugarul Antonie - azi mitropolit al Ardealului -, a trecut cu vederea lipsa biografiei.

Dupa licenta in Teologie, patriarhul l-a numit profesor de limba franceza la Seminarul din Bucuresti. Parintele Gheorghe Calciu slujea la capela Seminarului si acolo a tinut un sir de predici care au ramas in constiinta publica drept "Cele Sapte Cuvinte catre Tineri". "Le-am rostit intr-un moment in care constiinta romaneasca era pregatita sa le auda. Aceste cuvantari au creat un curent subteran de rezistenta, sustinut mai ales de tinerii teologi. Ceream numai libertatea credintei si incetarea abuzurilor ", spune parintele.

In mai 1978 a fost din nou arestat. Timp de cinci ani, cat a stat inchis, numeroase grupuri de romani din exil si comunitati crestine au facut presiuni pentru eliberarea sa. Mircea Eliade si Eugen Ionescu au constituit Comitetul pentru Salvarea Parintelui Calciu si au intervenit pe langa oficialii occidentali. "De cate ori se acorda Romaniei Clauza natiunii celei mai favorizate, de atatea ori trimitea administratia americana la Bucuresti o lista cu detinutii de constiinta, pe care eu eram primul, spre a fi eliberati. Intr-un tarziu am fost scos din inchisoare. Securitatea m-a amenintat ca daca nu plec voi fi iarasi incarcerat. Ambasada SUA mi-a transmis ca sunt binevenit in America. Dupa un an de la eliberare, am emigrat in Statele Unite."

 

Ostilitatea neocomunistilor

In lumea libera, Parintele Calciu si-a continuat opozitia fata de regimul lui Ceausescu. A calatorit prin toata Europa, prin Canada si SUA si a dezvaluit abuzurile regimului de la Bucuresti. A organizat o serie de demonstratii cu romanii din exil si a participat la audieri in Senatul american.

In luna martie a lui 1990, Parintele Calciu a revenit in Romania cu intentia de a se intoarce definitiv. A fost primit ostil. Urmarit de agenti ai Securitatii, in mod vizibil, pentru a-l face sa se teama, a fost amenintat cu bataia "de grupuri de muncitori".

A hotarat sa-si continue viata pe pamant american. Pastoreste din 1989 biserica ortodoxa "Sfanta Cruce" a comunitatii romane din Alexandria, Washington D.C.

Isi viziteaza anual tara natala si nu a obosit sa lupte pentru drepturile romanilor de langa Romania. CLAUDIU TARZIU


 

Tentativa de asasinat

Prin 1987 sau 1988, FBI l-a sfatuit pe Parintele Calciu sa plece din zona Washingtonului, pentru o vreme, caci Securitatea vroia sa-l lichideze. A plecat pentru vreo zece zile intr-un alt oras, la un prieten american care l-a ajutat de la inceputul venirii in SUA si care il vizitase in Romania, pe cand era persecutat. Insa, apoi s-a intors la Washington, putin rusinat ca s-a speriat degeaba. Parintele Calciu spune ca s-a simtit deseori urmarit de oamenii Securitatii, mai ales atunci cand se afla in Europa. Totusi, nu s-a temut si nu a tacut. Dupa ‘89 l-a cunoscut pe Liviu Turcu, seful retelei de spionaj romanesc in SUA, care defectase inainte de Revolutie. "Turcu mi-a spus ca intr-adevar se incercase asasinarea mea, printr-un cubanez, dar ca s-a renuntat la plan din cauza consecintelor pe care le-ar fi avut asupra relatiilor romano-americane. Mai mult, Turcu pretindea ca el insusi se opusese uciderii mele, desigur, pe considerentele aratate", afirma parintele.


 

CV

Gheorghe Calciu

 

  • 23 noiembrie 1925 - se naste la Mahmudia - Tulcea, ca ultimul dintre cei 11 copii ai familiei Calciu
  • 1945 - absolva Liceul "Princepele Carol" din Tulcea si se inscris la Facultatea de Medicina din Bucuresti
  • 1948-1962 - este intemnitat pentru "subminarea securitatii statului" si trece prin "reeducarea" de la Pitesti
  • 1962-1963 - este detinut in lagar la Viisoara, in Baragan; se inscrie la Facultatea de Filologie
  • 1967 - absolva Facultatea de Filologie din Bucuresti (Limba franceza) si devine profesor in Bucuresti
  • 1971 - este licentiat al Facultatii de Teologie din Bucuresti; este primit profesor de franceza la Seminarul ortodox din Bucuresti; predicile sale fac valva
  • 1979-1984 - sufera din nou in puscariile comuniste, dupa ce a rostit celebrele "Sapte Cuvinte catre Tineri", veritabile atacuri la adresa dictaturii lui Ceausescu
  • 1984-1985 - este arestat la domiciliu © 1985 - autoritatile romane il siliesc sa emigreze; alege sa plece in SUA
  • din 1989 pana in prezent este preot-paroh la biserica "Sfanta Cruce" din Alexandria, Washington (SUA)

 

Volume publicate de Parintele Calciu

 

  • "Sieben Worte an die jungen Freunde", Jon Dumitru-Verlag, Manchen, 1984
  • "Sapte cuvinte catre tineri", Ed. Anastasia (Col. Omiletica), Bucuresti, 1996
  • "Christ Is Calling You. A Course In Catacomb Pastorship ", St. Herman of Alaska Brotherhood, Platina/California, 1997
  • "Rugaciune si lumina mistica. Eseuri si meditatii religioase ", Ed. Dacia (Col. Homo religiosus), Cluj-Napoca, 1998
  • "Razboiul intru Cuvant. Cuvintele catre tineri si alte marturii", Ed. Nemira (Col. Alfa si Omega), Bucuresti, 2001
  • "Homo americanus. O radiografie ortodoxa", Ed. Christiana, Bucuresti, 2002
  • "Occidentali convertiti la Ortodoxie. Sase ipostaze marturisitoare", Ed. Christiana (Col. "Tainele credintei"), Bucuresti, 2002

    CONTINUARE: "Greu e calugar"

×