x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Ionesco, zi de zi la Festivalul de Teatru

Ionesco, zi de zi la Festivalul de Teatru

de Maria Sârbu    |    02 Noi 2009   •   00:00
Ionesco, zi de zi la Festivalul de Teatru
Sursa foto: Lucian Năstase/

Festivalul Naţional de Teatru (FNT), care a început sâmbătă la Bucureşti, oferă de dimineaţă şi până aproape de miezul nopţii diverse evenimente menite să aducă fenomenul teatral în atenţia publicului. Programul cuprinde montări, conferinţe, dezbateri, lansări de carte, precum şi proiecţii de filme despre artele spectacolului.



În deschiderea oficială a FNT a fost prezentat unicul spectacol invitat din străinătate - "Cântăreaţa cheală" de Eugene Ionesco, regia Jean-Luc Lagarce, produs de compania franceză Les Intempestifs. Montarea este un remake al spectacolului creat în 1992 de dramaturgul şi regizorul Lagarce, care a murit trei ani mai târziu, la numai 38 de ani. În 2006, echipa spectacolului a decis reluarea acestei montări de succes, pentru a marca ziua în care celebrul om de teatru ar fi împlinit 50 de ani. Este acelaşi decor, care nu s-a deteriorat, deşi spectacolul nu mai era în repertoriu. Dându-i-se o a doua viaţă, montarea se joacă atât acasă, cât şi în multe festivaluri. Pretutindeni are o primire favorabilă din partea publicului. Aşa a fost şi sâmbătă, la Teatrul Odeon. Tonalitatea scriiturii ionesciene s-a contopit perfect cu interpretarea fără cusur a actorilor, cu muzica atent aleasă, cu decorul şi cu luminile bogat revărsate în scenă.

Pentru că în 2009 se împlinesc 100 de ani de la naşterea lui Eugene Ionesco, zilnic în festival este prezentat un spectacol după textele marelui dramaturg, fie montat pe scenă, fie realizat la Teatrul Naţional Radiofonic şi transmis de Radio România Cultural.

SĂLI PLINE
Sălile au fost pline în primele două zile ale FNT. Dincolo de faptul că există un public de festival, interesat în mod special de actul teatral, foarte mulţi spectatori şi-au cumpărat bilete din timp. Aduce public în sală atât numele unui teatru sau al unui actor, cât şi numele unui regizor. Asta s-a văzut sâmbătă. Teatrul "Toma Caragiu" din Ploieşti a avut succes cu "Frumos" de Jon Fosse, în regia lui Vlad Massaci, spectacol prezentat de două ori la Sala Atelier a TNB. La Comedie, s-a jucat, cu casa închisă, "Ioana şi focul" de Matei Vişniec, regia Cătălina Buzoianu, ca şi "Orfeu şi Euridice" de Alexandru Darie, de la "Bulandra". A debutat în forţă şi secţiunea "Debut în FNT", fiind prezentat la Teatrul LUNI "Faceţi loc!" de Mihaela Michailov, regia David Schwartz. Finalul zilei a fost apoteotic - două filme, proiectate la Sala "Elvire Popesco", despre Pina Bausch, cea supranumită "coregrafa sufletelor", decedată în vara acestui an.

Duminică, pe lângă alte spectacole, a fost programată, la Sala Mare a TNB, producţia Naţionalului sibian "Prinţesa Turandot" - "premieră" în FNT. Este o nouă creaţie a regizorului ucrainean Andriy Zholdak realizată la România.

Dacă sâmbătă, la UNATC, a conferenţiat cunoscutul critic Aleks Sierz cu "Noua dramaturgie în teatrul britanic contemporan", duminică li s-a propus studenţilor o altă întâlnire, de această dată cu profesorul american în arta spectacolului Richard Schechner, care a pregătit prelegerea "A 3 day presentation", propusă, de asemenea, publicului astăzi şi mâine, în acelaşi loc.

Programul zilei
La "Cărtureşti" va fi lansat, de la ora 16:30, volumul 39 (nr. 2) al revistei Theater, editată de Yale University, ediţie dedicată teatrului românesc (Romanian's New Theater). La Sala Izvor a Teatrului Bulandra va avea loc "Cântăreaţa cheală" de Ionescu - de această dată varianta regizată de Tompa Gabor la Teatrul Naţional din Cluj (ora 18:00). La TNB, Sala Atelier (18:00), publicul este aşteptat la "Trei surori" de Cehov, regia Ada Lupu (Naţionalul din Timişoara), iar Opera bucureşteană găzduieşte, de la 18:30 şi apoi de la 21:00, "Lucia patinează" de Laura Sintija Cerniauskaite, regia Radu Afrim (Teatrul "Andrei Mureşanu", Sf. Gheorghe). Naţionalul din Tg. Mureş prezintă, la Sala Mare a TNB (21:00), "Krum" de Hanoch Levin, regia Cristian Theodor Popescu; Teatrul "Toma Caragiu" din Ploieşti vine în faţa publicului cu a doua creaţie invitată în FNT - "Furtuna" de Shakespeare, în regia lui Cristi Juncu (ora 21:00, Teatrul Odeon).

×
Subiecte în articol: teatru