x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru La Icoanei, de patru ori "Hamlet" american

La Icoanei, de patru ori "Hamlet" american

de Maria Sârbu    |    07 Mai 2010   •   00:00
La Icoanei, de patru ori "Hamlet" american
Sursa foto: Paula Court/

Spectacolul "Hamlet" al companiei newyorkeze The Wooster Group a ajuns în România cu prilejul Festivalului Internaţional Shakespeare, manifestare desfăşurată la Craiova şi la Bucureşti şi care se încheie cu această montare prezentată patru seri consecutiv - 6-9 mai - la Teatrul Bulandra, sala de la Grădina Icoanei.

Această creaţie poartă semnătura unei femei, regizoarea Elizabeth LeCompte, care a fost, în 1975, printre fondatorii The Wooster Group, considerat acum unul dintre cele mai mari teatre de avangardă din lume. Ea a venit la Bucureşti împreună cu trupa, iar mâine va avea, alături de actori, o întâlnire cu jurnalişti şi oameni de teatru, la sediul Institutului Cultural Român. Venirea companiei în România, la festival, a fost posibilă datorită sprijinului acordat de ICR.

Puţine femei în lume au regizat "Hamlet", deşi montări cu "piesa pieselor" a marelui Will sunt nenumărate. Festivalul Shakespeare, ediţia 2010, a fost dedicat numai creaţiilor "Hamlet" realizate în diferite ţări ale lumii, printre acestea şi "Hamlet"-ul pus în scenă de o altă femeie regizoare - Monika Pecikiewici (Teatrul Polski din Wroclaw, Polonia).

Aşa cum ne este prezentată, Elizabeth LeCompte a devenit celebră pentru "deconstrucţia radicală a textelor canonice, utilizarea masivă a tehnologiilor media şi abordarea subversivă a problematicii identitare". În aceste zile, avem ocazia să vedem ce a făcut ea din textul scris, cu peste 400 de ani în urmă, de Shakespeare şi să-i ascultăm opiniile şi motivaţiile de a face "Hamlet"-ul foarte modern.

×
Subiecte în articol: hamlet teatru spectacol teatrul bulandra