x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Valeriana, de la gastrită la depresie

Valeriana, de la gastrită la depresie

de Gina Matei    |    25 Aug 2009   •   00:00
Valeriana, de la gastrită la depresie
Sursa foto: /iSTOCKPHOTO

Insomniile vă dau bătăi de cap? Sunteţi prizonierii unei depresii? Durerile gastrice sau cele premenstruale devin din ce în ce mai puternice? Atât de multe probleme şi un singur remediu: valeriana. Extractul din rădăcina acestei plante este folosit ca bază în obţinerea ceaiurilor, capsulelor şi tincturii.



SOMN LINIŞTIT
Pentru a avea un somn liniştit, valeriana se administrează zilnic, cu 30 de minute înainte de a merge la culcare. "Se prepară o infuzie dintr-o lingură de rădăcină şi 250 ml de apă. După zece minute de infuzare, se strecoară şi se consumă călduţă", precizează Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare de la Centrul Medical Clar Med.

Aceeaşi infuzie se administrează şi pentru diminuarea durerilor gastrice. Nu se va consuma însă înainte de culcare, ci pe parcursul întregii zile.

Cura cu valeriană este recomandarea specialistului nostru pentru persoanele depresive. Astfel, cura de 15-30 de zile cu valeriană este indicată pacienţilor ce duc lipsă de exerciţiu fizic, pentru cei care nu au parte de o relaxare adecvată. Se administrează câte o jumătate de linguriţă de pulbere dimineaţa şi una seara.

Valeriana ameliorează crampele din timpul menstrelor pentru că rădăcina acestei plante are efect antispastic şi sedativ.

Are calităţi relaxante şi asupra muşchilor, prin administrarea a câte 1-2 căni de infuzie pe zi. Este eficientă în combaterea contracturii musculare dureroase, care apare ca urmare a supraefortului fizic.

Valeriana este un remediu natural anti-anxietate eficient. Rezultate evidente apar după 4 săptămâni de tratament, constând în administrarea unei jumătăţi de linguriţe de pulbere, de 4 ori pe zi. Tratamentul se face două luni, cu o pauză de 14-21 de zile.

CONTRAINDICAŢII
În doze normale, valeriana provoacă foarte rar reacţii adverse: somnolenţă şi uşoară senzaţie de vertij. Depăşirea dozei recomandate produce: senzaţii de ameţeală, lipsa de concentrare şi coordonare, dureri de cap. Administrată în doze mari, seara, poate provoca o slăbire a capacităţii de reacţie şi de concentrare pe parcursul zilei. Pentru că mărirea dozei de valeriană nu înseamnă neapărat şi mărirea efectului terapeutic", atrage atenţia medicul Cristina Bălănescu.

×
Subiecte în articol: terapii complementare