x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Jeep-uri pentru protecţia mediului

Jeep-uri pentru protecţia mediului

de Alexandru Nastase    |    28 Aug 2009   •   00:00
Jeep-uri pentru protecţia mediului
Sursa foto: Jurnalul foto/

La o săptămână după ce premierul Emil Boc a cerut Gărzii de Mediu să fie neiertătoare cu agenţii economici care poluează şi cu autorităţile locale care tolerează gropile de gunoi improvizate, un raport al Curţii de Conturi arată că instituţia care ar trebui să vegheze pentru protejarea mediului a cheltuit banii pe achiziţii nepotrivite cu activitatea pe care o desfăşoară.



Potrivit raportului, Garda de Mediu a cheltuit fondurile pe echipamente IT de care angajaţii nu au nevoie şi pe autoturisme de teren.

Raportul citat se referă la perioada 2007-2008, în care comisar general a fost Octavian Marius Popa, politician liberal, şeful organizaţiei locale Tulcea a PNL. Popa a fost înlocuit în urmă cu un an de la Garda de Mediu, mandatul său fiind plin de acuzaţii despre modul în care a condus instituţia. Raportul întocmit acum de Curtea de Conturi vine să confirme, în opinia contestatarilor lui Popa, deciziile eronate pe care acesta le-a luat cât a fost la Garda de Mediu. Liberalul, acum parlamentar, se apără spunând că acuzaţiile sunt o răzbunare politică.

Raportul realizat de inspectorii Curţii de Conturi a scos la iveală că fosta conducerea a GNM a cheltuit aproximativ 900.000 de euro, între decembrie 2007 şi aprilie 2009, fără respectarea Legii privind achiziţiile publice. Potrivit Curţii de Conturi, din sediul Comisariatului General al Gărzii Naţionale de Mediu au dispărut şapte laptopuri, patru desktopuri şi mai multe telefoane, modemuri şi cartele de telefon.

"A fost constatată lipsa unor echipamente IT. Laptop Fujitsu Siemens - şapte bucăţi, şi desktopuri Fujitsu Siemens - patru bucăţi. Totodată, în instituţie nu mai există mai multe terminale cumpărate pe puncte de la Orange, în valoare de 159.251 de lei", se arată în raport. O altă problemă: fosta conducere este acuzată că a cumpărat  44 de softuri de evidenţă contabilă, deşi Garda de Mediu avea nevoie de maximum 10 asemenea softuri, pentru fiecare direcţie regională. Pentru cumpărarea acestora, Garda a cheltuit 72.600 de lei.

"În anul 2008, GNM a acordat ilegal sporul de control financiar preventiv, în sumă totală de 47.070 lei. Şi sporul de audit de 25% acordat în anul 2008 persoanelor care au deţinut funcţie de auditor interne este tot nelegal, deoarece, aşa cum rezultă din Raportul de audit al Ministerului Mediului, în 2008 nu s-a putut face dovada existenţei unui program de audit şi nici a realizării acestuia", mai scrie în raportul Curţii de Conturi, făcut public în urmă cu o săptămână.




Curtea de Conturi recomandă actualei conduceri a Gărzii să recupereze contravaloarea bunurilor dispărute şi banii de sporuri până pe 1 noiembrie 2009. Dacă prejudiciul nu se va recupera pe cale amiabilă, instituţia îi va da în judecată pe vinovaţi.

În urma unei licitaţii considerate dubioase, GNM a achiziţionat, în urmă cu doi ani, de la firma Auto-Italia, 53 de autoturisme Fiat Grande Punto. Alte trei maşini de teren marca SSang Yong cu fotolii rotative şi cu televizoare sunt folosite de şefi, deşi erau menite pentru zone unde nu există nici măcar staţii de benzină, conform documentaţiei de licitaţie. Maşinile au costat 700.000 de euro, iar una dintre ele este folosită de actualul comisar-şef Silvian Ionescu (PD-L).

Documentaţia de licitaţie arată că autoturismele mici ar fi trebuit să se încadreze într-un consum de motorină de 4,5 l/100 km, iar pentru cele 4x4 se cerea un rezervor de cel puţin 70 de litri şi aer condiţionat automat cu senzori de control al calităţii aerului. În cazul maşinilor Fiat, inspectorii de la Curtea de Conturi au descoperit un consum de 7,6 l/100 km.

ACUZAŢII RECIPROCE
Fostul şi actualul şef de la Garda de Mediu, liberalul Octavian Marius Popa şi pedelistul Silvian Ionescu, se acuză reciproc pentru concluziile raportului Curţii de Conturi şi anunţă că îşi vor cere socoteală unul altuia în justiţie. Octavian Marius Popa spune că nu îşi mai aduce aminte toate detaliile tehnice ale achiziţiilor şi licitaţiilor pe care le-a organizat, dar spune că acestea s-au încadrat în parametrii pe care i-i permitea legea.

Liberalul îl acuză pe actualul şef al Gărzii, Silvian Ionescu, de faptul că este în spatele acestui atac şi îi recomandă acestuia să se îngrijească de problemele reale ale instituţiei. La rândul său, Silvian este de părere că autorităţile statului trebuie să-şi facă treaba şi, dacă există ilegalităţi, să întocmească dosare penale şi să îi trimită în judecată pe cei consideraţi vinovaţi.

×
Subiecte în articol: special garda mediu inutile