x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Atacul cerebral începe cu palpitaţii!

Atacul cerebral începe cu palpitaţii!

de Magda Marincovici    |    11 Oct 2010   •   00:00
Atacul cerebral începe cu palpitaţii!
Sursa foto: /Thinkstock

Accidentul vascular cerebral, prima cauză de handicap la adult şi a treia cauză de deces.

Anual, în lume, 3 milioane de persoane fac un accident vascular cerebral, cauzat de fibrilaţia auriculară, afecţiune cardiovasculară. Din totalul accidentelor vasculare cerebrale, cele care au ca punct de pornire fibrilaţia auriculară reprezintă între 20% şi 30%. Accidentul vascular cerebral reprezintă la ora actuală prima cauză de handicap la adult, a doua cauză de demenţă şi a treia cauză de mortalitate.

Ca replică la această ameninţare, recent, la Stockholm, în cadrul Congresului Societăţii Europene de Cardiologie, a fost lansată, în premieră mondială, o invitaţie la acţiuni de prevenţie, adresată cadrelor medicale şi asociaţiilor de pacienţi. Cu această ocazie, profesorul Günter Breithardt (Germania) avertiza asupra faptului că pacienţii care suferă de fibrilaţie auriculară sunt de cinci ori mai expuşi pericolului unui accident cerebral.
Or, a sensibiliza asupra acestui pericol ar permite o mai bună diagnosticare şi, deci, de prevenţie.

Fibrilaţia auriculară este o tulburare a ritmului inimii (contracţii între 400 şi 600 pe minut), provocată de unele boli cardiovasculare, bronhopulmonare sau metabolice, chiar de unele medicamente. În mod curent, bolnavul spune că are palpitaţii pentru ceea ce medicul numeşte fi­brilaţie auriculară. Pentru diagnosticare, medicul specialist recomandă electrocardiografie, medicaţie şi alte investigaţii. Cu ocazia lansării acestui avertisment, profesorul Roberto Ferrari (Italia) preciza că sunt numeroşi pacienţi care nu au dimensiunea corectă a gravităţii consecinţelor unui accident vascular cerebral.  

Un exemplu de management eficient al acestei patologii complexe şi severe poate fi cel francez: campania "Urgenţa Avc", 29 septembrie-13 octombrie, Marsilia.  
În cadrul acestei campanii a fost creat un serviciu de ambulanţă specializat la care poate apela orice persoană care se confruntă cu asemenea tulburări sau care se află în preajma unei potenţiale victime a unui accident cerebral. Campania are ca obiectiv derularea de acţiuni corecte, în timp util, pentru a limita la maximum consecinţele ischemiei sau hemoragiei. Pentru că trebuie să avem permanent în minte că în cazul unui accident cerebral, în fiecare minut, 4 milioane de neuroni dispar definitiv.

Specialiştii atrag atenţia că vârsta la care apare accidentul cerebral la români a început să scadă, multe cazuri noi fiind diagnosticate sub 40 ani. Preşedintele Societăţii Române de Stroke, aca­demicianul Constantin Popa, pledează pentru un program de prevenţie a accidentului vascular cerebral. La ora actuală, în afara Institutului de Boli Cerebrovasculare din Bucureşti, la noi nu există centre specializate pentru stroke (accident vascular cerebral), deşi înregistrăm anual creşteri ale numărului pacienţilor cu această afecţiune severă.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă