x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Salvăm planeta dacă facem mai puţini copii

Salvăm planeta dacă facem mai puţini copii

de Sînziana Stancu    |    06 Aug 2009   •   00:00
Salvăm planeta dacă facem mai puţini copii
Sursa foto: /REUTERS

Oamenii de ştiinţă dau o soluţie "radicală" celor care sunt în căutarea unor mijloace eficiente, prin care să reducă emisiile de carbon din atmosferă, pentru a salva planeta de încălzirea globală: să sfătuiască lumea să facă mai puţini copii.



Ideea destul de controversată lansată de unii cercetători ar putea avea totuşi un impact pozitiv asupra mediului, pe termen lung, după cum susţin apărătorii acesteia. Un studiu de statistică realizat de specialiştii americani de la Universitatea din Oregon, citat de LiveScience.com, a dus la concluzia că naşterea unui al doilea copil într-o familie măreşte de aproximativ 20 de ori emisiile de carbon şi, implicit, impactul gazelor cu efect de seră asupra planetei, în ciuda oricăror metode de protecţie a mediului folosite de un om, cum ar fi maşinile cu combustibili ecologici, reciclarea deşeurilor sau folosirea unor surse de energie cât mai eficiente şi mai puţin dăunătoare pentru mediu. "În dezbaterile privind schimbările climatice avem tendinţa să ne concentrăm asupra studierii emisiilor de carbon ale unei persoane de-a lungul vieţii sale", a explicat Paul Murtaugh, unul din membrii echipei care a realizat studiul.

"Acestea sunt probleme foarte importante şi este esenţial să fie luate în considerare", a mai spus el, precizând că "o provocare importantă, ce se adaugă acum la studiile făcute de oamenii de ştiinţă, este creşterea continuă a populaţiei globului, care are ca efect creşterea consumului global de resurse naturale".

REPRODUCERE EXPONENŢIALĂ

Când se naşte un copil, trebuie avut în vedere că este posibil ca el să dea naştere la mai mult de un descendent, iar aceşti descendenţi să dea naştere de asemenea, fiecare dintre ei, la mai mult de un descendent. Astfel, populaţia globului s-ar putea înmulţi exponenţial. Cele mai evidente exemple în acest sens sunt China şi India. Specialiştii americani au făcut un calcul asupra impactului asupra mediului, pe care îl are naşterea unui copil în Statele Unite: aproximativ 9.441 de tone metrice (sistem american şi britanic de măsură) de dioxid de carbon în plus faţă de "moştenirea" lăsată de unul dintre părinţii lui şi de 5,7 ori, în medie, mai multe emisii de gaze cu efect de seră, de-a lungul duratei normale a unei vieţi de om. La toate acestea se adaugă creşterea cantităţiilor de deşeuri produse prin activităţile umane, precum şi creşterea consumului de apă.

ALŢI VINOVAŢI

Studii recente au arătat că şi divorţul sau obezitatea au impact nefast asupra mediului. Divorţul, pentru că, odată despărţit, cuplul nu mai foloseşte în comun resursele de energie şi apă, dublând consumul acestora, fiecare dintre cei doi soţi mutându-se într-un domiciliu separat. Obezitatea este, de asemenea, nefastă pentru mediu, deoarece procesarea industrială a hranei s-a dovedit a fi unul din principalii factori ai încălzirii globale.

Impact diferit de la ţară la ţară
Impactul reproducerii umane asupra mediului variază de la ţară la ţară. În timp ce anumite ţări în curs de dezvoltare au o rată crescută a natalităţii, fiind mai dens populate decât ţările dezvoltat, impactul primului grup de ţări în ecuaţia globală a emisiilor de carbon în atmosferă este mai redus decât cel din cel de-al doilea grup, deoarece populaţia din ţările cu nivel scăzut de trai are o rată mare a mortalităţii, iar consumul este redus. Asta, deocamdată, deoarece într-un viitor destul de apropiat ecuaţia ar putea fi inversată tocmai de ţările în curs de dezvoltare, cum este China, de pildă, care face paşi rapizi către bunăstare, iar populaţia sa, cea mai mare de pe glob, măreşte consumul pe zi ce trece. "În prezent, China şi India cresc în mod constant emisiile de carbon şi îşi dezvoltă industria. La fel vor face şi alte ţări în curs de dezvoltare, pentru că vor să aibă standarde tot mai ridicate de viaţă", e concluzia lui Murtaugh.

"În prezent, China şi India cresc în mod constant emisiile de carbon şi îşi dezvoltă industria. La fel vor face şi alte ţări în curs de dezvoltare, pentru că vor să aibă standarde tot mai ridicate de viaţă"
Paul Murtaugh - Universitatea din Oregon

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă