x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie 22 de copii, găsiţi dormind în Catedrala din Alba Iulia

22 de copii, găsiţi dormind în Catedrala din Alba Iulia

de Monica Cosac    |    03 Dec 2018   •   10:18
22 de copii, găsiţi dormind în Catedrala din Alba Iulia

Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt a demarat o anchetă, după ce autorităţile din Alba Iulia au descoperit că 22 de copii din judeţul Olt şi profesorul lor de religie, care veniseră la manifestările prilejuite de Ziua Naţională, au înnoptat în Catedrala Reîntregirii Neamului, deoarece nu aveau cazarea asigurată. Din cauza epuizării, unui copil i s-a făcut rău. Referitor la dascălul care însoţea copiii, ministrul Educaţiei spune că „este lipsă de responsabilitate”.

 

Cei 22 de elevi cu vârste între 11 şi 14 ani, de la o şcoală din localitatea Dăneasa, au fost găsiţi în Catedrala din Alba Iulia de către pompieri. Ei plecaseră de vineri seară de acasă şi au ajuns la Alba Iulia în timpul nopţii, iar sâmbătă au participat la festivităţi.

Probabil că autorităţile nici nu ar fi aflat că elevii urmau să doarmă în biserică, dacă unuia dintre copii nu i s-ar fi făcut rău, iar profesorul nu ar fi sunat la 112.

Copilul căruia i s-a făcut rău a ajuns la spital, iar ceilalţi 21 de copii şi profesorul au fost preluaţi de autorităţile locale şi duşi la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia, unde fusese amenajat un spital de linia întâi. Acolo au primit şi mancare caldă. Aseară, copiii s-au întors acasă, însă Ispectoratul Şcolar Judeţean Olt a demarat o anchetă, pentru a afla în ce condiţii au plecat cu un profesor şi de ce nu au avut cazarea asigurată.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, spune că dascălul care a însoţit cei 22 de copii a dat dovadă de iresponsabilitate şi că vor fi luate măsuri necesare după ce Inspectoratul Şcolar Olt va încheia ancheta.

„ Potrivit reglementărilor în vigoare, profesorul trebuia să se asigure de toate condiţiile pentru copii în timpul transportului. Şi, dacă era gândită peste noapte rămânerea în Alba Iulia, sau cum a ajuns trenul foarte târziu, nu a făcut nimic”, a spus ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, la Antena 3.

Inspectorul şcolar general Adrian Bărbulete spune că, iniţial, grupul ar fi trebuit să se întoarcă acasă cu trenul, sâmbătă noaptea, dar văzând aglomeraţia, profesorul a decis să meargă să înnopteze cu copiii la un seminar din Alba Iulia, cum stabilise anterior cu un responsabil din cadrul aşezământului.

Potrivit profesorului, copiii au avut permanent mâncare şi nu au stat toată ziua în frig, ci au mers la un mall pentru câteva ore şi la Catedrala Reîntregirii Neamului.

„Este lipsă de responsabilitate crasă, inspectoratul şcolar va face o anchetă şi nu cred că lucrurile vor rămâne aşa. (...) Aştept ancheta inspectoratului şi o să luăm măsura care se impune” Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei

Excursia a fost organizată de către profesorul de religie cu avizul şcolii şi cu acordul părinţilor, potrivit directorului unităţii de învăţământ din Dăneasa (Olt).

 

 

 

×