x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Abrambureală în educație: elevii sunt bulversați

Abrambureală în educație: elevii sunt bulversați

de Diana Scarlat    |    15 Mai 2019   •   08:47
Abrambureală în educație: elevii sunt bulversați

Două ordine de ministru date de Ecaterina Andronescu au bulversat elevii, profesorii și părinții. Elevii de clasa a opta au aflat, luni, că probele vocaționale pentru admiterea la liceu urmau nu se mai dea săptămâna aceasta, ci abia în luna iunie. Probleme sunt și cu planul de școlarizare, unde a fost dat alt ordin de ministru, retras ulterior.

Federația Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret a luat atitudine după ce Ministerul Educației a anunțat decalarea cu o lună a probelor pentru absolvenții clasei a VIII-a, fără niciun anunț prealabil și fără consultare cu partenerii sociali.

Ecaterina Andronescu a semnat două ordine controversate, prin care schimba calendarul admiterii la liceu, după ce procedura a început deja, iar prin cel de-al doilea schimba oferta de școlarizare pentru anul viitor: „Se decalează o serie de etape ale ocupării prin concurs național unic a posturilor didactice/catedrelor declarate vacante/rezervate în învățământul preuniversitar”, se preciza în document.

„Unitățile de învățământ nu au aprobate cifrele de școlarizare, iar acest ordin presupune să fie primite abia la sfârșitul lunii mai. Când știi că există un anumit calendar privind admiterea, dar afli că peste noapte sau schimbate regulile jocului, se creează un disconfort în primul rând elevilor, dar și părinților și cadrelor didactice. Cei care au luat această decizie nu s-au gândit nici la cadrele didactice care au aflat că probele de aptitudini urmează să se țină în luna iunie, cu două zile înainte de Evaluarea Națională și suprapuse cu competențele la bacalaureat”, a declarat Marius Nistor, președintele FSE Spiru Haret. Acesta mai spune că problemele s-ar putea rezolva doar dacă astăzi s-ar da planurile de școlarizare, după revocarea celor două ordine de ministru.

 

Exces de zel pentru învățământul profesional

Sindicaliștii mai atrag atenția asupra faptului că locurile la școlile profesionale sunt prea multe și nu se corelează cu situația reală din acest moment. „În momentul de față, copiii trebuie să poată vedea ofertele liceelor. Află o informație acum, dar s-ar putea să nu coincidă cu cea pe care o vor afla planul de școlarizare aprobat prin ordin de ministru. Este alt joc pe nervii elevilor și ai părinților. Oamenii sunt oricum bulversați, din cauza dorinței de a crește exagerat numărul de clase în învățământul profesional, fără niciun fel de sustenabilitate, fără contracte încheiate cu agenții economici, fără ateliere. E frumos ce spune doamna ministru, că nu vrem să mai avem elevi cu note sub cinci la liceu, dar decizia ar trebui să fie lăsată la nivelul inspectoratelor școlare, iar aceste clase profesionale să fie corelate cu piața muncii. Măsurile sunt luate pompieristic, în detrimenti elevilor, părinților și cadrelor didactice”, a mai declarant Marius Nistor, pentru Jurnalul.

 

Anunțul a fost făcut cu doar două zile înainte de data la care ar fi trebuit să se susțină probele, în mod normal. După ce sindicatele au reacționat, ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a anulat ordinele.

 

 

×