x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Bani de calculator, doar pentru elevii foarte săraci

Bani de calculator, doar pentru elevii foarte săraci

de Monica Cosac    |    17 Feb 2020   •   08:54
Bani de calculator, doar pentru elevii foarte săraci

Elevii care provin din familii nevoiaşe vor primi un ajutor financiar de la stat pentru cumpărarea unui computer sau a unei tablete, potrivit un proiect hotărâre pus în dezbatere publică de Ministerul Educației. Suma acordată va fi, însă, de doar 200 de euro, iar condiția ca un copil să primească aceşti bani este ca venitul brut lunar, pe membru de familie, să fie de cel mult 250 lei.

 

Ajutorul financiar acordat de stat elevilor fără posibilități materiale, cu scopul de a stimula achiziţionarea de calculatoare şi tablete, nu este o noutate. Acest program, intitulat „EURO 200”, a fost implementat înca din anul 2004, iar proiectul de act normative pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Educaţiei şi Cercetării (MEC) actualizează, practic, normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 269/2004 pentru acordarea unui ajutor financiar în vederea achiziţionării de calculatoare. De asemenea, calendarul pentru acordarea acestor bani se actualizează anual.

 

Configuraţia echipamentelor, actualizată

Mai exact, documentul urmăreşte adaptarea configuraţiei calculatoarelor ce vor fi cumpărate pentru copii „la evoluția tehnologică din ultimii ani”, deoarece coordonatele echipamentelor n-au mai fost schimbate de 9 ani şi sunt depăşite.  

Potrivit proiectului de HG, configuraţia minimă recomandată a calculatoarelor pentru achiziţionarea cărora se va acorda ajutor financiar este următoarea:

„a) pentru desktop - procesor Dual Core sau echivalent; FSB minimum 800 MHz; frecvenţă procesor minimum 2.300 MHz; HDD minimum 250 GB; RAM tip DDR3 minimum 4 GB; unitate DVD; monitor LCD minimum 15"; tastatură, mouse optic;

b) pentru laptop - procesor minimum Dual Core sau echivalent; frecvenţă procesor minimum 2.000 MHz; RAM tip DDR3 minimum 4 GB; HDD minimum 250 GB; diagonală minimum 15"; rezoluţie minimum 1.366 x 768; DVD;

c) pentru netbook sau echivalent - procesor Intel Atom sau echivalent; tip procesor minimum N450 sau echivalent; HDD SATA minimum 250 GB; RAM DDR3 minimum 1 GB; diagonal minimum 10”.

Documentul prevede ca data limită pentru depunerea cererilor să fie 17 aprilie, iar anchetele sociale și evaluarea cererilor de către comisiile din şcoli împreună cu comisiile de anchetă socială vor avea loc în perioada 2 aprilie - 14 mai. Lista beneficiarilor va fi afișată pe site-ul Ministerului Educației  pe 25 mai, iar în şcoli pe 26 mai.

Actualul Guvern nu actualizează, însă, şi venitul brut lunar pe membru de familie, care rămâne la 250 de lei, o sumă de aproape 10 ori mai mică faţă de salariul minim pe economie (2.230 de lei). „Plafonul a fost indexat în anul 2018 de la 150 de lei la 250 lei venit brut lunar pe membru de familie”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Anul trecut, 4.800 de elevi au primit ajutor financiar pentru cumpărarea unui calculator.

 

De ajutorul financiar pentru calculator nu vor putea beneficia decât copiii din familii extrem de sărace, care în general nu au suficienţi banii nici pentru mâncare, cu atât mai puţin nu îşi vor putea permite să achite un abonament la internet.

×