x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Camerele video, obligatorii în creşe şi grădiniţe

Camerele video, obligatorii în creşe şi grădiniţe

de Theodora Şutiu    |    09 Mai 2019   •   11:26
Camerele video, obligatorii în creşe şi grădiniţe

Un nou proiect de lege, aflat în dezbatere publică la Camera Deputaţilor, propune introducerea camerelor video obligatorii în creşe şi grădiniţe, în preîntâmpinarea cazurilor de agresiune asupra copiilor.

Iniţiatorii sunt de părere că în ultimii ani violenţele din unităţile de învăţământ preşcolar au crescut îngrijorător: „Am asistat la cazuri tot mai grave de violență fizică și psihică asupra copiilor, atât în creșe, cât și în grădinițe, un exemplu venind chiar de la o grădiniță din București în anul 2017, atunci când cazuri de violență extremă din partea unei educatoare au fost descoperite de către părinți, ulterior fiind demarată o anchetă de către Inspectoratul Școlar. În 2018 am aflat cum o îngrijitoare a agresat fizic și verbal un copil, dovezile în acest sens fiind făcute publice după ce mama copilului a filmat toată scena. Un caz similar a ieșit la iveală în legătură cu o creșă din Iași, acolo unde copiii erau abuzați de două îngrijitoare, micuţii mărturisindu-le părinților tratamentul la care sunt supuși. Din nou, abuzurile au ieșit la iveală după ce un părinte a decis să înregistreze totul. Astfel de situații, precum și altele similare, multe dintre ele nedescoperite încă în lipsa unor dovezi clare, ar putea fi evitate dacă sălile ar fi avut camere”, se arată în motivare.

Proiectul de lege conţine, totodată, şi prevederi referitoare la securizarea înregistrărilor camerelor de supraveghere, astfel încât la acestea să nu aibă acces decât părinții și autoritățile, în cazul în care se fac cercetări în legătură cu unele evenimente.

Monitorizarea, cerută şi de părinţi

Şi părinţii s-au decis să ia atitudine împotriva abuzurilor: „Solicităm statului alocarea de urgență a fondurilor necesare instalării în fiecare creșă și grădiniță de stat a camerelor de supraveghere și obligarea creşelor și grădinițelor private să își monteze camere din taxele lunare achitate de părinți. Toți părinții trebuie să aibă posibilitatea să vadă în orice moment ce se întâmplă cu copilul lor”, se precizează în petiţia online făcută de părinţi.

Obligația va fi valabilă pentru toate creșele sau grădinițele care au cel puțin șapte copii înscriși.

 

×