x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Campioana cu IQ-ul peste al lui Einstein

Campioana cu IQ-ul peste al lui Einstein

de Theodora Şutiu    |    15 Apr 2019   •   12:20
Campioana cu IQ-ul peste al lui Einstein

Lotul care a reprezentat România la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete 2019 (EGMO) s-a întors acasă cu patru medalii. Singura care a reuşit să urce pe cea mai înaltă treaptă a podiumului este Alexandra Timofte, elevă în clasa a XI-a la Colegiul de Informatică „Tudor Vianu” din București.

Alexandra Timofte, deținătoare a încă trei distincții la EGMO, medalie de aur în 2018 și medalii de argint în 2016 și 2017, este o prezenţă obişnuită la concursurile de matematică de elită. La doar 12 ani, a bifat locul I la Olimpiada Națională în 2014 și în 2013, locul I şi la Informatică, tot la faza pe ţară, și medalia de aur la faza națională a Olimpiadei de Matematică, pe când era în clasa a IV-a, și a avut nevoie de o derogare, ca să participe la concursul destinat doar elevilor din gimnaziu.

Studii în SUA

Tânăra a studiat doi ani în SUA, clasa a II-a şi a III-a, şi a avut ocazia atunci să i se testeze coeficientul de inteligenţă. Există două feluri de IQ, la varianta modernă a obținut scorul 156, în timp ce media este de 100, iar la varianta clasică, veche, 168,5. Se ştie despre Einstein că ar fi avut 165.

De ce olimpiadă pentru fete

EGMO este singura olimpiadă internațională de științe care se adresează exclusiv elevelor de liceu, pasionate de matematică dincolo de programa școlară clasică, spune Ministerul Educaţiei. Obiectivul pe termen lung este creșterea numărului de fete în echipele participante la Olimpiada Internațională de Matematică, dar și în facultățile de profil.

 

Medalii de argint au fost cucerite de Amina Abu Shanab – elevă în clasa a X-a la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București, Diana Țolu, elevă în clasa a IX-a în cadrul aceleiaşi şcoli, în timp ce bronzul a fost câştigat de Ioana Popescu – elevă în clasa a IX-a la Liceul Teoretic “Școala Europeană” din Bucureşti.

 

În EGMO 2019 au intrat în competiție 196 de concurente din 50 de țări

×