x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Ce este neurotoxina Noviciok și de ce este posibil ca atacul împotriva lui Skripal să nu fi fost ordonat de Moscova

Ce este neurotoxina Noviciok și de ce este posibil ca atacul împotriva lui Skripal să nu fi fost ordonat de Moscova

de Oana Pavelescu    |    05 Apr 2018   •   16:43
Ce este neurotoxina Noviciok și de ce este posibil ca atacul împotriva lui Skripal să nu fi fost ordonat de Moscova

Televiziunea națională din Rusia a transmis ieri declarația unei nepoate a fostului agent dublu Skripal, cel care a fost otrăvit la începului lui lunii martie, care susține că ar fi vorbit la telefon cu Yulia Skripal. Yulia a fost și ea otrăvită cu o neurotoxină împreună cu tatăl său. În declarația televizată, Victoria ar fi declarat că Yulia i-ar fi povestit că tatăl său se simte bine să că se recuperează.

Informațiile oficiale însă sunt cu totul altele. Marea Britanie spune că Serghei Skripal se află în continuare în stare critică.

Theresa May a declarat că un laborator militar a efectuat analizele neurotoxinei iar rezultatele arată că substanța este Noviciok dar nu a explicat cum s-a ajuns la concluzia că otrava provine din Rusia.

Pentru a stabili cu exactitate dacă substanța provine din Rusia experții spun că ar trebui comparată cu una care provine cu siguranță din Rusia, însă nu se știe cum de Marea Britanie ar putea fi în posesia unei asemenea substanțe pentru a realiza această comparație.

O altă metodă de stabilirea a provenienței neurotoxinei ar fi informațiile obținute de serviciile de spionaj britanice sau occidentale.

Gary Aitkenhead, șeful Laboratorului pentru Știința și Tehnologia Apărării din Porto Down, a declarat pe 3 aprilie că nu a fost posibil să se stabiliească dacă neurotoxina a fost sau nu fabricată în Rusia. Acesta a mai adăugat că o asemenea substanță poate fi produsă numai prin metode extrem de sofisticate și care sunt posibile numai în laboratoare militare de stat.

Marea Britanie a cerul Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice să testeze otrava însă rezultatele nu au fost făcute publice.

Ce este Noviciok

Cele mai multe informații legate de această neurotoxină provin de la doi oameni de știință ruși, și care au fost făcute publice după prăbușirea Uniunii Sovietice, în 1991. Noviciok a fost dezvoltată de armata sovietică între anii 70 și 80, într-un laboratări de cercetări chimice.

Vil Mirzayanov, un chimist rus care a lucrat la dezvoltarea aceastei substanțe, a declarat pentru Reuters că numai Rusia ar fi putut pune la cale atacul împotriva lui Skripal.

Chimistul a mai spus că Rusia menține un control strict asupra rezervei de Noviciok iar producerea substanței ar fi prea complicată pentru un laborator privat pentru a transforma otrava în armă.

Un alt cercetător din epoca Războiului Rece, profesorul Leonid Rink, a declarat pentru RIA Novosti că atacul nu arată ca unul venit de la Moscova pentru că Skripal este încă în viață.

Programul armelor chimice din era sovietică a intrat în degringoladă odată cu terminarea Războiului Rece și este osibil ca unele substanțe toxice cât și documentații să fi ajuns pe mâinile unor criminali.
 

×
Subiecte în articol: noviciok serghei skripal yulia skripal