x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie CNATDCU i-a retras doctoratul lui Victor Ponta

CNATDCU i-a retras doctoratul lui Victor Ponta

30 Iun 2016   •   12:07
CNATDCU i-a retras doctoratul lui Victor Ponta

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis joi, cu 34 de voturi pentru şi o abţinere, să retragă titlul de doctorat al fostului premier Victor Ponta.

Potrivit preşedintelui CNATDCU, Viorel Barbu, comisia de experţi a constatat că există în lucrarea de doctorat "calupuri de text care sunt preluate integral", aproximativ o treime de text fiind "plagiat".

Comisia de lucru a fost formată din trei profesori: Florin Streteanu (Facultatea de Drept a Universităţii 'Babeş-Bolyai'), Valentin Constantin (Facultatea de Drept a Universităţii de Vest din Timişoara), Dan Claudiu Dănişor (Facultatea de Drept a Universităţii Craiova).

"Au analizat sesizarea de plagiat în ceea ce priveşte teza domnului Victor Viorel Ponta, intitulată 'Curtea Penală Internaţională'. Comisia de lucru a recomandat CNATDCU că teza de doctorat nu respectă standardele de etică a cercetării ştiinţifice şi propune retragerea titlului de doctor în drept în baza articolului 170 din Legea 1 din 2011. Consiliul a luat în discuţie această propunere, a avut cvorum, din 47 de membri au fost 35 prezenţi. Au votat pentru 34 şi a fost o abţinere", a anunţat preşedintele CNATDCU într-o conferinţă de presă.

El a precizat că decizia CNATDCU va fi comunicată lui Victor Ponta, care are dreptul în termen de zece zile să depună o contestaţie.

"Dacă se face contestaţie, se fixează o nouă comisie de analiză a contestaţiei, formată din trei membri, care analizează contestaţia şi dacă rămâne în vigoare decizia în urma contestaţiei, atunci propunerea este înaintată ministrului Educaţiei pentru a da ordinul de retragere a titlului", a explicat şeful CNATDCU.

El a mai precizat că în lucru se află dosarele lui Elena Petrescu de la Universitatea de Petrol şi Gaze, Gabriel Oprea, Mihai Stănişoară, Bogdan Licu, Neculai Onţanu, Loredana-Claudia Radu, Adela Popescu, Dumitru Pârvu, Petre Tobă, Florentin Pandele.

"Ultimele dosare care au venit chiar astăzi - Florentin Costel Pandele, Robert Sorin Negoiţă de la Academia de Poliţie 'Alexandru Ioan Cuza', care vor intra în derulare în perioada următoare", a declarat Barbu.

Conform acestuia, CNATDCU nu analizează toate plagiatele, ci numai pe acelea din tezele de doctorat sau, eventual, cele de abilitare.

"Este o răspundere pe care ne-o asumăm, nu este plătită, o facem benevol din timpul nostru. Nu este vina noastră că apar politiceni pe această listă. (...) Pentru doctorat, pentru excelenţă ştiinţifică nu există căi mai scurte, indiferent cine este - că este mare profesor, că este demnitar, că este politician există aceeaşi exigenţă. Nu facem politică aici. Vom face analiza şcolilor doctorale şi vom propune măsuri stricte pentru conducătorii de doctorat sau şcolile doctorale care au asemenea accidente. Vom începe cu analiza şcolilor doctorale în toamnă", a spus Viorel Barbu.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: Victor Ponta doctorat adele plagiat