x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Copiii cu deficienţe de vedere şi auz pot învăța despre fenomenele ştiinţifice la Casa Experimentelor

Copiii cu deficienţe de vedere şi auz pot învăța despre fenomenele ştiinţifice la Casa Experimentelor

09 Oct 2017   •   14:27
Copiii cu deficienţe de vedere şi auz pot învăța despre fenomenele ştiinţifice la Casa Experimentelor

Copiii cu deficienţe de vedere şi auz vor putea descoperi conexiunea dintre teorie şi practică şi vor putea învăţa prin joc despre fenomenele ştiinţifice în vizitele lor la Casa Experimentelor, în cadrul proiectului dedicat persoanelor cu deficienţe de auz şi vedere - "Ştiinţă pentru toţi, pentru o viaţă mai bună!", lansat luni de Asociaţia pentru Formare şi Fundaţia Orange.

De asemenea, până în luna februarie 2018, toate persoanele cu deficienţe de auz şi de vedere care vor să viziteze Casa Experimentelor vor beneficia de intrare gratuită, accesul fiind realizat prin programare online pe platforma www.casaexperimentelor.ro.

Proiectul îşi propune să crească încrederea în experimentare şi în explorarea directă a ştiinţei şi să ofere totodată un loc de joacă şi învăţare adaptat nevoilor acestor copii.

Potrivit organizatorilor, Casa Experimentelor a fost special pregătită pentru a-şi primi vizitatorii atât prin ajustarea a 80 de experimente din totalul de peste 100, prin instruirea personalului şi a voluntarilor pentru o mai bună interacţiune cu beneficiarii, dar şi prin amenajarea spaţiului expoziţional.

Totodată, experimentele din cadrul proiectului au fost testate de persoane cu deficienţe de vedere şi auz pentru a pregăti cât mai bine vizitele copiilor care vor învăţa să observe, să adune fapte şi să tragă concluzii ascuţindu-le astfel gândirea legată de fenomenele întâlnite în viaţa de zi cu zi.

"Odată cu accesibilizarea făcută, am reuşit să primim în Casa noastră copii cu deficienţe de auz şi de văz. Decizia de accesibilizare a venit după o experienţă tristă, când o familie cu un membru nevăzător a venit aici, iar persoana respectivă a fost nevoită să stea jos, pe un scaun, într-un colţ, până când toţi ceilalţi au vizitat Casa Experimentelor. Din acel moment, am hotărât că este timpul să fim şi noi în rândul centrelor ştiinţifice din lume, să fim deschişi şi acestui grup ţintă. (...) Prin acest proiect, aceşti copii au accesul gratuit, asigurăm şi transportul în Bucureşti. La fiecare exponat există tablete, care conţin fişiere audio şi fişiere video adaptate nevoilor lor, pentru a explora ca toţi ceilalţi copii", a spus directorul Casei Experimentelor, Gabriela Ionescu.

"Învăţând prin joc, toţi elevii au de profitat şi învaţă mult mai uşor văzând toată aparatura şi tehnica de la Casa Experimentelor. (...) Aceşti elevi, de la liceul nostru, având dizabilităţi, pot să afle date despre fiecare aparat, printr-o tabletă, fie ascultând instrucţiunile prin căşti. Atmosfera este foarte plăcută, elevii sunt foarte interesaţi şi foarte încântaţi de tot ce este aici, pentru ei este o atmosferă magică, fascinantă, să poată intra în contact cu toate aceste experimente. Sunt multe senzaţii tactile şi olfactive, care pe ei în încântă. Suntem impresionaţi de toate aceste aparate", a declarat Dragoş Vişan, profesor la Liceul Tehnologic Special "Regina Elisabeta".

Proiectul are o valoare totală de 163.000 de lei şi este finanţat de Fundaţia Orange cu suma de 135.000 de lei, în cadrul programului "Lumea prin culoare şi sunet", ce oferă fonduri pentru proiecte de educaţie, cultură şi sănătate, care vizează integrarea socială a persoanelor cu dizabilităţi de vedere şi auz. AGERPRES

×
Subiecte în articol: casa Experimentelor