x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Copiii nu mai vor în vacanţă

Copiii nu mai vor în vacanţă

de Theodora Şutiu    |    02 Aug 2019   •   09:46
Copiii nu mai vor în vacanţă
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) condamnă iniţiativa Guvernului de a decala, din nou, începerea anului şcolar 2019-2020, structură deja reglementată prin Ordinul Ministrului Educației Naționale 3191/2019. Reprezentaţii CNE susţin că această modificare făcută pe ultima sută de metri îi va afecta în special pe cei care vor susţine anul următor examentul de bacalaureat. Premierul României, Viorica Dăncilă, a anunţat, miercuri, că intenţionează să prelungească vacanţa de vară cu o săptămână, la presiunea Ministerului Turismului.

„Modul în care sunt luate astfel de decizii reflectă inexistența unei strategii educaționale pe termen lung și demonstrează în continuare încercările de a implementa modificări populiste.  Astfel, decalarea cu o săptămână ar provoca diverse impedimente în a duce la bun sfârșit un act educațional eficient și continuu, având în vedere cele 15 săptămâni ale semestrului I raportate la celelalte 20 din semestrul al II-lea. Mai mult, decalarea va accentua astfel practicile nocive de evaluare a elevilor în ultimele săptămâni de școală, din cauza lipsei de timp”, acuză elevii.

Părerea părinţilor

Președintele Federației Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache, a declarat că amânarea începerii anului şcolar nu este o măsură care să îi avantajeze pe elevi. „ În urmă cu3 ani, inclusiv eu am fost contactat în prezența fostului ministru Liviu Pop de o doamnă care era secretar de stat în Ministerul Turismului și mi s-a solicitat sprijinul pentru a începe anul școlar la 1 octombrie. Nu suntem de acord cu amânarea începerii anului școlar, cu atât mai mult cu cât vom avea încă 4 zile lipsă din structura anului școlar cu ocazia alegerilor prezidențiale”, a declarat Iulian Cristache.

Când se anunţă decizia

Ecaterina Andronescu a anunţat că abia luni se va decide dacă Ministerul va amâna începerea anului școlar cu o săptămână. Întrebată dacă  această mutare este una care ar putea crea probleme, Ministrul Educației a anunţat că măsura ar putea aduce de la sine prelungirea anului şcolar în luna iunie. 

„Sperăm că propunerea doamnei prim-ministru nu este o tentativă de a distrage atenția publică de la faptul că Guvernul a lăsat, în luna iunie, toți elevii din România în imposibilitatea de a primi reduceri sau a-și deconta naveta la transportul județean. Zeci de mii de elevi au rămas în imposibilitatea de a ajunge la cursuri, fiind obligați să folosească cursele «la ocazie»”

- Federaţia Naţională a Elevilor

×