x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Copiii săraci, învăţaţi cum să lucreze pe calculator

Copiii săraci, învăţaţi cum să lucreze pe calculator

de Theodora Şutiu    |    11 Feb 2019   •   12:26
Copiii săraci, învăţaţi cum  să lucreze pe calculator

Asociaţia Tineri pentru Educaţie şi Societate (TES) a lansat proiectul Upgrader Youth 2.1, iniţiativă care îşi propune creșterea nivelului de cunoștințe digitale în rândul liceenilor defavorizaţi din mediul rural. Practic, TES îşi propune să pregătească viitoarea forţă de muncă pentru joburile din IT şi alte domenii conexe cu ajutorul unor cursuri de specialitate gratuite.

Beneficiarii proiectului sunt 250 de liceeni care studiază în judeţele Ilfov, Ialomiţa, Brăila, Galaţi, Iaşi, Bacău, Teleorman, Dolj, Gorj şi Mehedinţi şi fac parte din comunităţi vulnerabile cu o rată de abandon şcolar ridicat. „Ne dorim să îi atragem pe aceşti elevii să vină la cursurile noastre prin noutate. În mediul rural sunt foarte multe lipsuri şi vă imaginaţi că învăţarea acestor competenţe este aproape imposibilă pentru ei. În cea mai mare parte dintre şcoli nici măcar nu există internet. Noi am derulat prima parte a proiectului anul trecut în patru judeţe şi am rămas plăcut surprinşi că unii copii deja se gândeau să dea la facultate, un gând care până atunci nu l-au avut”, a declarat, pentru Jurnalul, Grig Borontiş, preşedintele TES.

 Efectele lipsei cunoştinţelor

Iniţiatorii proiectului susţin că tinerii care provin din aceste comunităţi mai puţin dezvoltate nu au şansa să înveţe, în cadrul învăţământului formal, aceste competenţe digitale din cauza infrastructurii: laboratoarele au o bază materială slabă, cadrele didactice nu sunt îndeajuns pregătite, iar cele mai multe dintre şcoli nu au acces la internet. Totodată, TES atrage atenţia asupra nevoii implementării unei strategii pentru instruirea şi pregătirea tinerilor, care să fie adaptaţi la o societate informatizată.

Potrivit datelor furnizate de Comisia Europeană, lipsa acestor cunoştinţe digitale ar putea avea efecte devastatoare asupra pieţei locurilor de muncă. Astfel, în acest context, până în anul 2020, aproximativ 825.000 de locuri de muncă vor fi neacoperite.

Laptopuri pentru elevii

Pe lângă aceste cursuri, campania şi-a mai propus şi colectarea prin donaţii a minimum 28 de laptopuri funcţionale necesare organizării unui program de formare profesională „Competenţe Informatice”. Acestea vor fi folosite de echipa mobilă TES, care se va duce prin liceele vizate să le predea elevilor aceste cursuri.

 

După ce termină aceste cursuri, elevii primesc o diplomă recunoscută la nivel european, care le permite să se angajeze în domeniile care cer competenţe digitate, pe posturi entry level, unde nu se cer studii superioare

- Grig Borontiş, preşedintele TES

 

Proiectul va contribui la îndeplinirea obiectivului strategic național 1.1 „Asigurarea accesului tuturor adolescenților și tinerilor la formare şi educaţie de calitate”

×