x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cu media 3 se intră la liceu, cu medii mari, nu

Cu media 3 se intră la liceu, cu medii mari, nu

de Diana Scarlat    |    12 Iul 2011   •   21:00
Cu media 3 se intră la liceu, cu medii mari, nu

Sistemul computerizat care repartizeaza elevii la licee nu e interesat de mediile candidatilor, ci de op­tiu­nile parintilor. Asa s-a ajuns la situatia in care zeci de elevi cu medii mari nu au reusit ieri sa intre la liceu, in timp ce multi dintre cei cu medii intre 3 si 5 au intrat.

Sistemul functioneaza din septembrie 2010, iar probele de la eva­lua­rea nationala nu mai sunt elimina­to­rii, astfel incat se face o medie cumulata intre evaluare si notele obtinute in scoala generala, apoi se trece la repartizarea computerizata, nu in functie de medii, ci in functie de optiunile fiecaruia. In multe dintre situatii, elevii mai au o sansa in ur­matoarele etape ale repartizarii computerizate, pentru ca au ramas locuri neocupate la licee.

Pe site-ul Ministerului Educatiei http://admitere.edu.ro au fost publica­te rezultatele repartizarii computeri­za­te. Au intrat la liceu 191.783 de elevi dintre cei 193.894 care au depus optiuni, iar 2.111 au ramas nerepartizati, pentru ca au completat prea pu­tine optiuni in fisa de admitere. A doua etapa a repartizarii computeri­zate va avea loc intre 14 si 22 iulie, iar cea de-a treia etapa, in care vor fi re­partizati elevii corigenti, va avea loc intre 1 si 7 septembrie.

In topul preferintelor elevilor au fost, conform rapoartelor statistice generate de aplicatia ADLIC, specializarile Matematica – Informa­tica de la Colegiul National 'Mihai Vi­tea­zul' si Economic de la Colegiul Eco­nomic 'Virgil Madgearu', am­be­le din Bucuresti. Primele trei spe­cia­lizari din tara in ordinea ultimei me­dii de admitere sunt: Matemati­ca-informatica bilingv, engleza de la Colegiul National 'Sf. Sava' din Bu­cu­resti – 9,94, Matematica-informati­ca bilingv, engleza de la Colegiul Na­tional 'Fratii Buzesti' din Craiova – 9,88, Stiinte ale naturii bilingv, en­gleza de la Colegiul National 'Mircea cel Batran' Constanta – 9,86. Cu cea mai mare medie s-a intrat anul acesta la Colegiul National 'Sfantul Sava' din Bucuresti, media ultimului admis fiind 9,60.

In judetul Botosani au ramas ne­re­partizati 107 elevi, desi au ramas neocupate peste 500 de locuri, cele mai multe dintre (61) fiind la Grupul Scolar 'Petru Rares'. Mediile de adm­itere au fost intre 9,99 si 3,89. Reprezentantii ISJ Botosani spun ca toti elevii din judet vor avea locuri in licee, pentru ca sunt 6.100 de locuri si 4.746 de candidati. In Constanta, 67 au ramas fara un loc la liceu, desi cea mai mica medie de admitere a fost 3,63. In judetul Mures, 22 de elevi au ramas nerepartizati din cauza unor erori in completarea optiunilor, desi mediile de admitere au fost intre 10,00 si 3,54. Reprezentantii Inspec­to­ratului Scolar Judetean sustin ca exista locuri in licee pentru toti cei 4.884 de absolventi ai claselor a VIII-a.
Si in Harghita au ramas nerepartizati 31 de elevi, din cauza ca au trecut prea putine optiuni pe lista de inscriere. Numarul locurilor ramase libere la liceele din judet este de 374, dintre care 25 la sectiile cu predare in limba romana.

In Bistrita-Nasaud au ramas nerepartizati 13 elevi, cu medii intre 4,30 si 7,39. In judetul Arad au ramas neocupate aproape 500 de locuri, pentru ca nu­merosi absolventi din ciclul gimnazial nu s-au inscris la prima sesiune de repartizare, mediile de admitere fiind intre 9,96 si 3,65.

Peste 38.000 de candidati la titularizare
Camerele de supraveghere ii as­teap­ta astazi pe cei 38.064 de can­didati care vor da examenul de titularizare. Dintre acestia, 4.237 sunt absolventi din pro­mo­tia 2011. Cei mai multi au optat pentru posturile de educatori,
ins­titutori sau invatatori, profesori de romana, engleza, educatie fi­zi­ca si sport si mate­matica. Absol­ven­tii candideaza pentru 4.471 de posturi didactice sau catedre va­can­te titularizabile si alte 42.731 netitularizabile.
Ocuparea postu­rilor didactice se face pe baza de concurs cu probe scrise, cu su­biec­te mixte din specialitate si din me­todica predarii specialitatii respective.

×
Subiecte în articol: educatie repartizare licee