x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie „De-a arhitectura în şcoala mea”: spaţiu de socializare realizat de elevi şi părinţi

„De-a arhitectura în şcoala mea”: spaţiu de socializare realizat de elevi şi părinţi

de L. Budin    |    14 Oct 2019   •   12:57
„De-a arhitectura în şcoala mea”: spaţiu de socializare realizat de elevi şi părinţi

Astăzi, în curtea Şcolii Gimnaziale Orizont din cartierul bucureştean Drumul Taberei se inaugurează un spaţiu de socializare plin de culoare, realizat prin eforturile elevilor din clasa a VIII-a, cu sprijinul profesorilor şi arhitecţilor voluntari. Proiectul face parte din programul educaţional „De-a arhitectura în şcoala mea”.

 

De câţiva ani, Asociaţia De-a Arhitectura, în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor din România, antrenează şcolile din ţară într-un program educaţional unic. Acesta dă posiblitatea elevilor să facă propuneri prin care să să-şi reimagineze şcoala, fiind implicaţi astfel într-un proces de învăţare activă, creativă, dar şi practică. Ghidaţi de un îndrumător arhitect şi de un profesor, elevii indică aspectele pe care vor să le schimbe în şcoala lor, se documentează, fac propuneri de proiect. Acesta trebuie să se încadreze într-un buget dat - prin urmare, elevii fac o cerere de finanţare, pe care o trimit Asociaţiei De-a Arhitectura. Anual, orice unitate de învăţământ din ţară îşi poate trimite proiectul, iar cele desemnate câştigătoare sunt selecţionate după mai multe criterii: impact mare în viaţa şcolii, capacitatea de a deveni un exemplu, numărul de beneficiari ai proiectului şamd.

 

Târguri, pentru a strânge bani

Anul acesta, şcoala care a primit punctajul maxim, calificându-se pentru o sponsorizare din partea asociaţiei, a fost Şcoala Gimnazială Orizont. Elevii au identificat în curtea şcolii un loc lăsat în paragină - un fost centru de colectare deşeuri. Şi-au imaginat un spaţiu destinat socializării, relaxării, cu jocuri interactive, cu grădină de legume şi de flori, dar care poate fi folosit şi pentru cursuri în aer liber. Au primit, din partea Asociaţiei De-a Arhitectura, un buget de 11.500 de lei, şi au mai strâns tot pe-atât organizând târguri în incinta şcolii, cu obiecte aduse de-acasă. Pentru că locul destinat amenajării era lăsat în paragină de mult timp, a fost nevoie de intervenţia unei firme specializate. Apoi, pe tot parcursul verii, elevii clasei a VIII-a A şi părinţii lor, coordonaţi de dirigintele Nicoleta Beliciu şi de arhitecţii voluntari Ioana Ion şi Monica Lăzărică, au lucrat cot la cot, pentru a finaliza proiectul. „Am observat că, după ce copiii au lucrat în curte, au devenit mult mai reposabili şi mai ordonaţi”, ne-a declarat arhitectul Ioana Ion. Elevii care au finalizat proiectul sunt acum într-a IX-a şi au predat ştafeta colegilor mai mici. Fosta lor dirigintă, Nicoleta Beliciu, îi va coordona anul acesta pe elevii dintr-a V-a, pentru întreţinerea spaţiului respectiv.

 

Asociaţia De-a Arhitectura îi ajută pe copii să înţelegă arhitectura şi mediul construit şi să facă legături între ceea ce află la şcoală şi procesele complexe care transformă locurile în care trăiesc.

×