x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Din 28 iunie copiii românilor din Serbia de NE se pot înscrie în clasele în care se predă limba română

Din 28 iunie copiii românilor din Serbia de NE se pot înscrie în clasele în care se predă limba română

11 Iun 2017   •   11:25
Din 28 iunie copiii românilor din Serbia de NE se pot înscrie în clasele în care se predă limba română

Începând din 28 iunie copiii românilor din Serbia de nord-est se pot înscrie la cursurile şcolare de învăţare a limbii române în anul şcolar 2017-2018. 

Responsabila Departamentului de Învăţământ al Consiliul Naţional al Minorităţii Naţionale Române (CNMNR) din Serbia, prof. Anişoara Ţăran, a declarat, duminică, pentru AGERPRES, că ''părinţii elevilor au obligaţia, când ridică carnetele de elev ale acestora, să completeze un formular prin care să îşi exprime opţiunea în legătură cu alegerea limbii române drept a doua limbă străină de studiu''. 

''Odată înscrişi, elevii vor trebui să studieze limba română până la sfârşitul ciclului din care fac parte. Ei nu vor mai putea nici să abandoneze studiul limbii române, nici să se înscrie în clasele în care se predă o altă limbă străină'', a explicat prof. Anişoara Ţăran. 

Ea a arătat că CNMNR a acţionat în teritoriu ''atât pentru informarea familiilor de români asupra acestor noi prevederi ale Ministerului Educaţiei, cât şi a necesităţii ca elevii să fie înscrişi în clasele în care se va preda limba română, condiţie esenţială pentru protejarea identităţii naţionale româneşti''. 

În context, reprezentanta CNMNR a menţionat că, ''în baza anchetelor, clase în care se va studia limba română vor fi formate în localităţile Bolevăţ, Kladova, Kucevo, Lubniţa, Maidanpek, Pojarovăţ şi Zajcear, dar, deocamdată nu se ştie numărul elevilor''. 

Ea a mai adăugat că în regiunile istorice Timoc şi sudul Dunării în anul 2013 au fost înfiinţate primele cursuri facultative de limba română prin implementarea proiectului finanţat de CNMNR, la care au fost înscrişi 895 de elevi ai Şcolilor gimnaziale şi alţi 628 de elevi din învăţământul liceal. 

''Din păcate, doar 420 dintre toţi aceştia au fost prezenţi la orele de limba română organizate în 13 unităţi de învăţământ din Bor, Zajcear şi Negotin.În anul şcolar 2016-2017 în Serbia de nord-est situaţia a fost deplorabilă, din cei 264 de copii înscrişi la cursurile de limba română din unităţile de învăţământ de stat, doar puţin peste 50%, au reuşit să le absolve.

Sursa: www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: copii serbia ne clase limba română