x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Educație și supraveghere mai bună pentru copiii rămași în țară, părinții fiind plecați la muncă în străinătate

Educație și supraveghere mai bună pentru copiii rămași în țară, părinții fiind plecați la muncă în străinătate

de Cristinel C. Popa    |    07 Iul 2016   •   22:34
Educație și supraveghere mai bună pentru copiii rămași în țară, părinții fiind plecați la muncă în străinătate

Un proiect extrem de util familiilor cu copii ai căror părinți se află în străinătate a fost înaintat Parlamentului de către un tânăr partid. Este vorba despre o modificare adusă Legii Educației prin care se asigură părinților ce muncesc peste hotare o supraveghere a copiilor, în special în timpul vacanțelor de vară. “Se propune ca Legea Educației Naționale să prevadă programe, opționale și cu plata, în școli și grădinițe, pentru vacanța de vară, în scopul supravegherii și instruirii copiilor ai căror părinți doresc aceasta, pentru că muncesc și nu au o soluție alternativeă de supraveghere a lor în timpul vacanței”, a spus senatorul Valeriu Todirașcu, unul dintre inițiatorii legii. Susținătorii săi subliniază faptul că “În Legea Educației Naționale se arată în art. 13 că: (1) Învățarea pe tot parcursul vieții este un drept garantat de lege. Totuși, mai mult de trei din cele 12 luni ale anului, copiii sunt în vacanță. Comparând această vacanță a copiilor cu concediile de numai trei-patru săptămâni ale majorității părinților, se constată că o lungă perioadă de timp, elevii și preșcolarii nu pot beneficia de supraveghere și educație din partea părinților. În multe țări, sunt organizate cursuri de vară pentru elevi, cursuri care îmbunătățesc major educația copiilor prin activități instructiv-recreative: jocuri sportive, participare la activități culturale, cum sunt spectacolele și muzeele, contacte cu alte grupuri de elevi, drumeții, vizitare de orașe sau zone turistice, vizite în alte țări. În Romania, însă, în cea mai mare parte a vacanțelor, copiii nu beneficiază de niciun fel de educație.

În aceste perioade, școlarii rămân nesupravegheați, riscând să se accidenteze sau să fie expuși anturajelor periculoase ale străzii, consumului de alcool sau de droguri, iar preșcolarii ai căror familii nu beneficiază de sprijinul unor bunici pot rămâne nesupravegheați. Foarte puțini părinți pot apela la bunici, angaja bone sau trimite copiii în tabere, tabere organizate de școli și cu prețuri rezonabile fiind puține, iar cele particulare depășind posibilitățile materiale ale multor părinți. De multe ori, părinții cu copii preșcolari sunt forțați să recurgă la concedii medicale sau fără plată pentru supravegherea lor pe timpul vacanțelor sau să angajeze bone, ce presupun costuri mai mari decât soluția găsită prin acest proiect de lege”, se arată în comunicatul partidului inițiator al modificării legii, semnalat de senatorul Todirașcu. Acesta mai subliniază faptul că activitățile organizate de școlile publice sunt, de cele mai multe ori, mult mai ieftine decât cele organizate privat pentru că acestea beneficiază de o bază materială proprie. “Aceste activități se pot organiza, cu ușurință, fără investiții suplimentare, pentru un număr mai mic de copii al căror părinți doresc să își înscrie copiii în astfel de programe și cu un număr redus de cadre, ceea ce le permite celorlalte cadre să își desfășoare, pe rând, concediile de odihnă. Prin completarea Legii Educației Naționale cu programe opționale și cu plata în perioada vacanțelor de vară se va permite ajutarea părinților care muncesc în perioada de vară, prin realizarea unei educații avansate și unei siguranțe suplimentare a tinerei generații, fără implicarea fondurilor publice de la buget, Guvern sau administrația locală, dezvoltarea unui remediu și crearea unei alternative la izolarea copiilor în lumea virtuală și tentația copiilor să petreacă un timp mult prea lung în fața televizorului sau a computerului. În același timp, se vor putea crea locuri de muncă pentru profesorii care doresc să câștige suplimentar pe perioada de vară, realizarea de venituri suplimentare pentru profesori, în special cei tineri, ei fiind plătiți practic de către părinții care doresc înscrierea copiilor în programul de vară. Sistemul public de educație poate și trebuie să furnizeze acest serviciu, respectiv școala și grădinița de vară, în special din zonele defavorizate, unde oferta privată practic nu există”, se mai arată în proiectul formațiunii politice inițiatoare a acestui proiect de modificare a legii.

 

×