x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Elevii pot primi bani dacă nu chiulesc

Elevii pot primi bani dacă nu chiulesc

de Theodora Şutiu    |    02 Iul 2019   •   13:03
Elevii pot primi bani dacă nu chiulesc
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Elevii din gimnaziu şi ciclul primar, care vor merge la toate ore fără să aibă absenţe, ar putea primi câte zece lei pentru fiecare zi în care au fost integralişti. Proiectul face parte dintr-un set de măsuri cu „prioritare pentru semestrul al II-lea”  publicat de site-ul oficial al PSD, printre care se numără şi câteva care vizează Educaţia.

Potrivit Raportului de Guvernare plata se va face la începutul lunii următoare. În anul școlar 2019-2020, voucherele vor fi acordate elevilor din ciclul primar, iar începand cu anul școlar 2020-2021 și celor din învățământul gimnazial. Un calcul simplu arată că, dacă această ideea se va aplica, un copil care frecventează toate orele pe care le are într-o lună, ar urma să primească 200 de lei lunar, iar cei care au lipsit jumătate din această perioadă 100 de lei. Iulian Cristache, președintele Federației Părinților, spune că această măsură este populistă şi irealizabilă: „Dacă ajungi să plăteşti elevii să vină la şcoală este grav. Acel copil va înţelege că toată viaţa lui trebuie să primească ceva pentru a îşi găsi un loc de muncă. Pentru a scade abandonul şcolar avem nevoie de programe interctive, bazate pe practică şi nu doar pe teorie. Ideea este ca aceşti elevi să vină de plăcere la şcoală, nu să fie împinşi de un beneficiu material”, a declarat acesta.

Cât costă această măsură

Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, în învățământul primar și gimnazial sunt 1.653.688 elevi, iar în învățământul liceal există 629.755 de elevi. Dacă toţi intergraliştii ar primi aceste vouchere, efortul bugetar ar fi 456.688.600 pe lună, adică peste 3 miliarde de lei pentru cele circa şapte luni de școală dintr-un an calendaristic. Suma este cu un miliard şi jumătate mai mică decât costul total al Autostrăzii Soarelui, estimată la 414 milioane de euro.

Măsuri de digitalizare

Aceeaşi listă de măsuri apare şi programul „Digitalizarea învățământului românesc”, cu dotarea claselor cu table și tablete, digitalizarea manualelor și realizarea de laboratoare digitale pentru științe dar şi „programul infrastructura educațională”, care prevede grupuri sanitare în toate școlile, obținerea autorizației de funcționare pentru toate școlile.

 

În același raport, apare și eliminarea impozitului pentru veniturile mai mici de 2.000 de lei obţinute de familiile cu copii.

 

 

 

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: vouchere elevi