x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Este oficial: anul școlar nu se repetă

Este oficial: anul școlar nu se repetă

de Diana Scarlat    |    08 Apr 2020   •   10:48
Este oficial: anul școlar nu se repetă
Sursa foto: RaduBadoiu@GuvernulRomaniei

Ministrul Educației, Monica Anisie, a anunțat, ieri, că deja s-au luat decizii importante pentru a nu îngheța și repeta anul școlar în curs. Ceea ce se știe sigur este că în învățământul preuniversitar se va renunța la materia care nu a fost făcută la clasă, iar examenele se vor decala, urmând să se dea, probabil, în luna iulie. Încă se caută soluții și acestea vor depinde de data până la care va fi prelungită starea de urgență, dar anul școlar va fi salvat, chiar dacă se vor aplica măsuri excepționale. Universitățile vor face în continuare cursurile și vor susține examenele online.

Măsura eliminării unei părți din materie a fost luată pentru că nu toți elevii au avut posibilitatea, în această perioadă, să beneficieze de cursuri online. Chiar dacă mulți au reușit să învețe și de la distanță, s-ar fi ajuns la o situație de discriminare a celor care nu au posibilitatea aceasta, iar unii dintre cei mai defavorizați nu au avut acces nici măcar la emisiunile TV dedicate elevilor. Astfel, Bacalaureatul și Evaluarea Națională s-ar putea da în iulie, fără materia care nu s-a făcut la clasă până la închiderea școlilor, iar mediile se vor încheia cu două note, pe care unii deja le au, conform informațiilor venite din partea sindicatelor din învățământul preuniversitar. Am urmărit cu atenţie ce se întâmplă în celelalte state europene şi m-am aflat în contact cu ceilalti miniştri din Europa. Precizez că data exactă privind reluarea cursurilor se va stabili în funcţie de evoluţia pandemiei de coronavirus din România şi în funcţie de deciziile Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Scenariul de lucru prevede reluarea cursurilor în învăţământul preuniversitar şi universitar după încetarea stării de urgenţă şi asigurarea tuturor măsurilor pentru ca toată lumea să fie în siguranţă. În funcţie de data la care se reiau cursurile, Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul ar putea fi organizate în luna iulie. Nu va fi curprinsă materia din semestrul II. Am anulat simulările examenelor naţionale, evaluările pentru clasele II, IV şi VI, dar şi Olimpiadele şi concursurile şcolare”, a precizat ministrul.

 

Tezele și examenele s-ar putea da online

 

Cu toate acestea, o parte dintre sindicaliștii din învățământul preuniversitar consideră că ar fi mai bine să se apeleze la măsuri excepționale în continuare, având o astfel de situație excepțională, iar întoarcerea elevilor în școli să nu se facă în această vară, chiar dacă se va înregistra un declin al infectării cu virusul COVID-19, tocmai pentru a se evita o posibilă reizbucnire a numărului de cazuri. Soluția ar fi evaluarea online, iar în continuare s-ar putea continua investițiile pentru dotarea elevilor și a unora dintre profesori cu tehnologia necesară, pentru a putea face școala de acasă, astfel încât să nu existe încă un blocaj anul viitor, dacă va reveni criza coronavirus din toamnă.

Va fi nevoie de dotarea elevilor și a profesorilor cu tablete și de asigurarea conexiunii la internet, acolo unde nu există, astfel încât să ne asigurăm că școala nu s-ar bloca, dacă se va mai întâmpla ceva asemănător. Acum se vede ce a-nsemnat lipsa investițiilor majore în educație, în ultimii 30 de ani. Va trebui să ne asigurăm că nici viitorul an școlar nu se oprește, dacă revine valul de infectări cu coronavirus, iar soluția ar fi școala online, la care se aibă acces toți elevii și profesorii din țară. Revenirea la școală în iunie sau iulie nu mi se pare o soluție bună, pentru că exact astfel ar putea reizbucni focarul. Și tezele s-ar putea da online, ca soluție la această situație excepțională”, a declarat, pentru Jurnalul, Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).

 

Mai multe țări europene renunță la BAC și echivalează notele

 

Unele țări europene au renunțat deja la examenele finale de Bacalaureat și au luat decizia de a încheia situația școlară pe baza notelor din prima parte a anului școlar. Olanda a fost prima țară care a anunțat această decizie, iar Franța a luat chiar ieri decizia de a face evaluarea prin verificări continue, online, care vor măsura progresele realizate de elevi și însușirea cunoștințelor pe baza cursurilor făcute de acasă. Pentru bacalaureatul din acest an, în Franța vor fi luate în calcul notele elevilor obținute în cursul anului, fără cele din perioada izolării la domiciliu. Este pentru prima oară în istorie când bacalaureatul nu va fi organizat în Franța în formatul tradițional. Examenele de bacalaureat au fost anulate deja și în Marea Britanie, fiind înlocuite cu echivalarea notelor din prima parte a anului școlar.

 

Mare parte din materie s-a parcurs deja, iar situația școlară trebuie să fie încheiată. Examenele pot fi împinse până în toamnă. Important este să găsim soluții, chiar dacă se vor decala toate.

 

Simion Hăncescu, președintele FSLI

×