x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie „Euro 200”, un program guvernamental cu 3 beneficiari pe an

„Euro 200”, un program guvernamental cu 3 beneficiari pe an

de Monica Cosac    |    02 Mar 2020   •   10:20

Programul guvernamental „Euro 200”, prin care statul acordă un ajutor financiar elevilor şi studenţilor pentru cumpărarea unui computer, este criticat de potenţialii beneficiari. Deşi, teoretic, actul normativ urmărește „stimularea achiziționării de calculatoare” pentru „crearea de competențe în utilizarea tehnicii de calcul”, în realitate, criteriile de eligibilitate şi birocraţia excesivă i-au descurajat pe aplicanţi, atrag atenţia reprezentanţii studenţilor. În anul 2018, spre exemplu, în mediul universitar, programul „a atins minimumul istoric alarmant de trei beneficiari” la nivel naţional, după cum reiese dintr-o analiză a Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR).

 

„Condițiile de eligibilitate nu sunt corelate cu contextul socio-economic de la nivel național, iar suma de 200 de euro se dovedește vădit insuficientă, raportată la scopul programului”, avertizează ANOSR, după ce Ministerul Educaţiei a pus în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern prin care aprobă câteva modificări de ordin tehnic ale programului.

O analiză detaliată a ANOSR privind aplicarea acestui program naţional, în perioada 2004 – 2019, relevă că „numărul de solicitanți și beneficiari din mediul universitar a scăzut dramatic de la 4.496 de solicitanți în 2004, la doar 28 în 2019 (o scădere de 99,37%) și de la 505 beneficiari în 2004, la 28 în 2019 (o scădere de 94,45%). În același timp, în 2018 numărul de beneficiari din mediul universitar a atins minimumul istoric alarmant de 3 beneficiari”. Reprezentanţii studenţilor subliniază faptul că această reducere îngrijorătoare a beneficiarilor este cauzată de criteriile de eligibilitate a acestui program național. „Birocrația excesivă și dosarul extrem de complex pe care trebuie să îl depună pentru a beneficia de acest drept îi descurajează pe tinerii cu vârsta până la 26 de ani să depună dosarul cu actele necesare”, precizează ANOSR.

 

Condiţionări nerealiste

O altă condiţionare nerealistă este plafonul de venit brut maxim/membru de familie de 250 lei, în contextual în care salariul minim brut pe economie este de 2.230 lei (HG nr. 935/2019). „Plafonul stabilit este mult prea mic și nerealist raportat la actualele venituri ale familiilor din România”, subliniază studenţii.

 

Cer dublarea sumei

Astfel, ANOSR solicită un cuantum al voucherului mai mare, de 445 de euro (faţă de 200 de euro, cât este în prezent), precum şi actualizarea criteriilor de acordare a ajutorului financiar prin programul „Euro 200”. Mai exact, studenţii cer o creștere a plafonului de venit maxim brut/membru de familie până la 50% din salariul minim brut la nivel național, lucru care „ar duce la o lărgire a grupului țintă de beneficiari ai acestui program”. „Modificările propuse (n.r. – de Ministerul Educaţiei) sunt insuficiente și nu ajută la progresul digital și la familiarizarea beneficiarilor direcți ai educației cu sistemul informatic”, spune Petrișor-Laurențiu Țucă, președintele ANOSR.

 

„Considerăm că un astfel de program trebuie debirocratizat și revoluționat în adevăratul sens al cuvântului, pentru a fi scos din anonimat și a-și atinge scopul pentru care a creat”

Petrișor-Laurențiu Țucă, ANOSR

 

„Valoarea mult prea mică a voucherului de 200 euro, neconcordant cu realitățile actuale ale pieței IT” reprezintă, de asemenea, un obstacol pentru accesarea programului.

×
Subiecte în articol: euro 200