x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Liceenii olimpici care şi-au asumat revoluţionarea educaţiei

Liceenii olimpici care şi-au asumat revoluţionarea educaţiei

de Dan Radu    |    03 Mai 2016   •   15:13
Liceenii olimpici care şi-au asumat revoluţionarea educaţiei

Şcoala în 2016 rămâne la fel ca în ultimele decenii. Materia predată este o înşiruire de date abstracte, iar laboratoarele de fizică sau chimie sunt locuri în care doar se vorbeşte de experimente, dar nu se pun în practică. În 12 ani de şcoală, Alexandra Butmălai, elevă la Colegiul Sfântul Sava, din Bucureşti, a luat parte la numai două experimente în cadrul orelor de curs.

Prea puţin, şi-a spus, motiv pentru care a decis să ia problema în mâinile ei: a creat o reţea formată din olimpici în ştiinţe, iar acum organizează turnee prin ţară arătându-le elevilor mai mici că eprubetele nu sunt doar obiecte de decor.

Alexandra Butmălai spune că perioada întrebărilor nu a părăsit-o niciodată, însă şcoala i-a oferit mereu răspunsuri convenţionale, în care ceea ce este frumos în ştiinţă este îngropat în prea multă teorie şi niciun exemplu practic.

„Acesta a fost motivul principal pentru care am înfiinţat Fabrica de experimente, faptul că ştiinţa experimentală în şcoli este aproape inexistentă. Eu sunt clasa a 12-a şi în patru ani de liceu nu am făcut decât două experimente la chimie. Este mare păcat pentru că există o grămadă de experimente geniale pe care le poţi face la şcoală pentru a clarifica materia şi totuşi profesorii aleg să sară peste ele”, spune Alexandra.

„Fabrica de experimente” este proiectul în care Alexandra a cooptat 20 de elevi de liceu, toţi olimpici la fizică, chimie sau biologie. Adolescenţii spun că îşi doresc o revoluţie a modului în care se predă în şcoli, pornind, pentru moment, pe două paliere: un turneu prin ţară în care să efectueze experimente ştiinţifice în faţa elevilor mai mici ca ei şi crearea unor truse de experimente pe care fiecare copil cu un început de pasiune pentru ştiinţă să le poată achiziţiona.

„Principalii mei aliaţi au fost 20 de liceeni vizionari şi talentaţi care m-au ajutat să construiesc această frumoasă iniţiativă. Lucrăm de aproape un an la Fabrica de experimente. A fost un proces de învăţare pentru fiecare dintre noi deoarece fiind toţi sub 18 ani şi neavând niciun profesor coordonator, cum se obişnuieşte, trebuia să luăm decizii şi să ne coordonăm singuri".

 

Caravana experimentelor

Deşi vorbeau de o revoluţie în educaţie, tinerii au fost sprijiniţi atât de profesori, dar şi de fundaţii care promovează educaţia. „Toţi au fost foarte receptivi şi au înţeles că e nevoie de o schimbare. Nu am întâmpinat probleme pentru că nu am fost agresivi în mesajele pe care le-am transmis. Noi nu vrem să dăm vina pe nimeni, vrem doar să aducem o îmbunătăţire în educaţia românească, lucru pe care am încercat să-l specificăm de fiecare dată cât de clar posibil”, spune Alexandra. Experimentele în faţa elevilor au loc, de regulă, în Bucureşti. În timpul săptămânii altfel, însă, cu sprijinul unei fundaţii, echipa de olimpici a mers şi în Bacău şi Cluj, realizând experimente în faţa a peste 1.500 de copii din clasele 1-8. „La fiecare dintre cele 16 reprezentaţii, reacţiile copiilor erau cele pentru care merita să dăm 100% din noi. La primul experiment pe care îl făceam, în momentul în care copiii observau ceea ce se întâmplă în experiment se auzeau ţipete de uimire şi râsete. Aceste reacţii sunt cele care ne validează ideea”, spune Alexandra.

 

Ce include trusa micului savant

Pe lângă turneul experimentelor din ţară, cei 20 de olimpici au conceput şi ideea truselor de experimente pentru copiii interesaţi de ştiinţă. Pentru asta, elevii au iniţiat o campanie de strângere de fonduri, ţiinta fiind să obțină 7.000 de lei pentru a realiza primul lot de truse. „Mi-am făcut echipă şi am început să ne gândim cum să arate trusa, ce să conţină etc. Primul nostru kit ştiinţific se numeşte «#1WOW, ce cool e apa!» şi conţine materialele necesare pentru relizarea a 17 experimente ştiinţifice care au că material comun apa. Campania de crowdfunding merge extraordinar! Targetul nostru a fost de 7.000 lei şi în 10 zile am reuşit să îl atingem, cu sprijinul susţinătorilor noştri. Campania este încă deschisă„, spune Alexandra. O astfel de trusă ar urma să coste 50 de lei, şi conţine, pe lângă ingrediente, instrucţiuni de folosire, pe grade de dificultate şi accesul la lecţii filmate de liceeni în timpul experimentelor.

×