x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Manualul unic, pe făraş. Revin licitaţiile

Manualul unic, pe făraş. Revin licitaţiile

de Monica Cosac    |    10 Ian 2019   •   13:00
Manualul unic, pe făraş. Revin licitaţiile
Sursa foto: DIANA OROS

Manualul unic, implementat în urmă cu doar un an în Învăţământul autohton, nu a reprezentat o „idee fericită”, susţinea, recent, ministrul Ecaterina Andronescu. Astfel că face primul pas concret pentru renunțarea la acesta. Pe site-ul Ministerul Educației, a fost pus în dezbatere publică un proiect de ordin care prevede revenirea la procedura de cumpărare a manualeleor prin licitație publică. Editorii de manual susţin, însă, că termenul de 60 de zile prevăzut de proiect pentru elaborarea manualelor este prea scurt şi cer minimum 90 de zile.

Conform proiectului de ordin, vor fi alese maximum trei manuale școlare pentru fiecare disciplină, iar contractele cu editorii declarați câștigători vor fi încheiate pe 4 ani.

Anunțul public al licitației se face pe site-ul ministerului și în sistemul electronic de achiziții publice (SEAP), iar criteriul de atribuire este „cel mai bun raport calitate-preț”, se arată în anexa proiectului de ordin.

„​MEN declară câștigătoare ale licitației proiectele de manuale școlare ale căror punctaje cumulate sunt de minimum 86,50 de puncte”, se mai precizează în document. Fiecare ofertant poate participa la procedura de licitaţie deschisă cu un singur proiect de manual școlar pentru o disciplină/modul de pregătire, pentru o clasă/nivel de studiu, filieră, profil, specializare. Evaluarea calităţii ştiinţifice a proiectelor de manuale şcolare depuse se face de către experţi cooptaţi coordonaţi de consilierii CNEE, membri ai Comisiei de evaluare.

Editorii spun, însă, că termenul de 60 de zile, pe care îl au la dispoziţie pentru realizarea noilor manuale, aşa cum prevede proiectul de metodologie de pe site-ul ministerului, este „foarte strâns” şi cer Ministerului Educaţiei să le lase cel puţin 90 de zile pentru elaborarea cărţilor.

„Interesul meu este să fie foarte strâns termenul acesta, astfel încât să ne încadrăm şi manualele să fie gata la timp. N-or să fie 90 de zile pentru întocmirea manualelor pentru că ne lungim foarte mult”, a declarat Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei, pentru hotews.ro.

Reamintim că manualul unic a fost introdus în timpul mandatului fostului ministru al Educaţiei, Liviu Pop, care declara că prin această măsură vrea să scape de „baronii manualelor”.

×
Subiecte în articol: manual unic