x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Medeea Marinescu, o profesoară #FărăApărare

Medeea Marinescu, o profesoară #FărăApărare

de Theodora Şutiu    |    13 Mai 2019   •   08:28
Medeea Marinescu, o profesoară #FărăApărare

Un scurtmetraj, cu actriţa Medeea Marinescu în rolul principal, o dramatizare a situaţiei elevilor şi profesorilor agresaţi în şcoală, s-a viralizat în mediul online. Clipul este publicat pe pagina Uniunii Sindicatelor Libere (FSLI ) şi îşi propune să pună capăt acestor abuzuri printr-un proiect de lege care să îi protejeze pe dascăli în astfel de situaţii. Acest demers legislativ al FSLI nu este sprijinit, însă, nici de Consiliul Naţional al Elevilor, nici de Federaţia Părinţilor.

În scurtmetrajul numit sugestiv „#Fără Apărare”, Medeea Marinescu interpretează rolul profesoarei de română Diana Miron, hărțuită de o mamă și de fiica acesteia, elevă de liceu. Clipul începe cu personajul principal citind o scrisoare de demisie. Apoi urmează o scenă de agresiune fizică în clasă. Două fete îşi reproşează lucruri, există şi un contact fizic încurajat de ceilalţi colegi. Dorind să le dea un exemplu adolescenţilor, dascălul scrie pe tablă cuvântul „umilinţă” şi îi cere Roxanei, agresoarea de mai devreme, să adune nişte hârtii de lângă banca ei. Adolescenta refuză pe un ton agresiv şi se plânge mamei sale că este tratată drept o „femeie de serviciu”. A doua zi, mama intră furioasă în mijlocul orei de română şi o ameninţă pe profesoară. Directorul o cheamă pe profesoară la raport, aceasta îi spune că nu mai rezistă și că se gândește să renunțe. Directorul îi zice că mai multe nu poate să facă, că legea nu îl ajută.

 

Refuzul MEN şi FNAP

Acest clip a apărut la puţin timp după ce ministrul Educaţiei, Ecaterina Adronescu, a declarat că „nu susţine acordarea de statut de funcționar public profesorului”, adică modificarea legii prin asigurarea de către autorităţile locale a securităţii cadrelor didactice în şcoli. Ministrul este de părere că paza nu este singura soluție și că o uniformă aleasă de părinți, împreună cu școala, ar putea fi o soluție neexagerată.

Totodată, preşedintele Federaţiei Părinţilor (FNAP) este de părere că filmuleţul ar fi putut fi cu adevărat util dacă ar fi arătat şi un caz de abuz al unui dascăl asupra unui elev: „Din păcate, filmul are caracter unidirecţional, scoţând în evidenţă numai cazurile de violenţă dinspre societate civilă, elevi şi părinţi, către cadrele didactice. Astfel de fapte, precum cele arătate în film, erau imposibil de ascuns de presă, ar fi explodat în cel mai scurt timp cu putinţă”, a declarat Iulian Cristache, preşedintele FNAP.

„O manipulare de cea mai joasă speţă, consider, având în vedere că situaţia relatată în film, deşi reală, conform spuselor celor din sindicat, este una foarte rară, aproape de zero”,

Iulian Cristache, preşedinte FNAP

 

La finalul clipului, apare mesajul: „Acest film este dedicat profesorilor din România”

×
Subiecte în articol: medeea marinescu