x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Mesajul Rectorului Universității din București, prof. univ. dr. Marian Preda, către comunitatea universitară

Mesajul Rectorului Universității din București, prof. univ. dr. Marian Preda, către comunitatea universitară

16 Mar 2020   •   12:37
Mesajul Rectorului Universității din București, prof. univ. dr. Marian Preda, către comunitatea universitară
Sursa foto: Foto: Facebook

Dragi colege și colegi,

Dragi studente și studenți,
 

Traversăm o criză fără precedent. O criză globală, cu care ne confruntăm toți, nu numai românii sau membrii comunității academice a universității noastre. Sunt profund încrezător că împreună o vom putea depăși cu bine.

Criza aceasta este caracterizată de incertitudine și de nevoia de adaptare; noul context presupune o schimbare rapidă a modului în care muncim și interacționăm, a realității sociale a vieții noastre de zi cu zi. Trebuie să ne adaptăm rapid, să luăm decizii privind situații cu care nu ne-am mai întâlnit, să acceptăm izolarea socială, dar să acționăm împreună. În aceste momente suntem chemați să dăm dovadă de reziliență și spirit comunitar, pentru binele nostru și al celor mai vulnerabili.

Sistarea cursurilor și trecerea în regim de lucru la distanță este o astfel de decizie necesară. Știu că mulți dintre noi, angajați și studenți, suntem acum acasă, în căminele studențești sau la lucru, în fața computerelor și cu privirea în telefoane pentru a afla ce se întâmplă și ce va mai urma.

Am vorbit și vorbesc zilnic prin telefon sau prin videoconferințe cu mulți dintre dumneavoastră. Știu că există îngrijorare, dar și multă încredere, dublată de speranță. Fac un apel la calm și la solidaritate. Situația aceasta neobișnuită, cu atâtea schimbări în viața noastră, ne unește. Foarte mulți profesori, studenți sau angajați acționează bine, adică responsabil, organizându-se singuri, colaborând și ajutându-i pe ceilalți.

Încă de la începutul acestei situații colegii noștri lucrează pentru a face cât mai ușor procesul de tranziție spre învățarea online. Grupul de Coordonare a Activităților Educaționale Online, instituit la nivelul universității, face eforturi pentru a redacta instrucțiuni de folosire a platformelor online și le va trimite în scurt timp către facultăți. Veți primi asistență tehnică și suport. La fiecare facultate se formează grupuri de sprijin pentru activitățile de predare-învățare și cercetare. Mulți studenți și profesori s-au organizat singuri și deja comunică în diverse forme (pe platforme virtuale, pe rețele sociale etc.). În diverse forme, unele moderne, altele tradiționale se transmit materiale de curs și informații de la profesori către studenți direct sau prin reprezentanții lor. Toate acestea sunt binevenite, fiind de real ajutor. Nimeni nu trebuie să fie îngrijorat privind corectitudinea modalității de lucru cu studenții, nu este impus niciun model; deși se va asigura un suport instituțional de la nivel de universitate sau facultate, orice alt mod de comunicare între profesori și studenți este acceptat și încurajat, astfel încât procesul de educație și formare să nu fie întrerupt. La sfârșitul crizei vom putea recupera ceea ce nu putem face online, precum unele laboratoare sau aplicarea diverselor forme de evaluare intermediară.

Important este să traversăm această primă etapă a crizei. Eu sunt încredințat că România, Bucureștiul, universitatea noastră sunt puternice și vor traversa criza cu bine!

Este important să respectăm regulile transmise de autorități pentru a nu pune presiune pe sistemul de sănătate și pentru ca astfel să-i protejăm pe cei vulnerabili.

În același timp este important să continuăm activitatea împreună.

Din casele noastre, din birouri, din cămine, din fața computerelor și a telefoanelor, să comunicăm unul cu celălalt și, mai ales, să continuăm să lucrăm împreună, astfel încât atunci când vom relua activitatea să avem cât mai puțin de recuperat.

Pentru fiecare dintre noi e o perioadă care ne schimbă obiceiurile, care ne forțează să ieșim din zona de confort, în plan profesional sau personal. Împreună suntem, însă, puternici. E important să rămânem izolați,  să ne adaptăm temporar la noile condiții și să continuăm să păstrăm legăturile între noi. 

Dragi colegi, dragi studenți, 

Adevărata primăvară, adică sfârșitul crizei, va veni mai târziu anul acesta. Este posibil ca suspendarea cursurilor față în față să fie prelungită până după Paște, sărbătoarea Învierii, a renașterii. Mai devreme sau mai târziu ne vom reîntoarce în spațiile universității noastre, ne vom întoarce la normalitatea cotidiană.

Să mergem înainte și vom depăși împreună această situație fără precedent. Vă asigur că, într-un final, vom fi bine, pentru că binele comun învinge întotdeauna!

 

Cu solidaritate și încredere,

Marian Preda
Rector

×