x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Ministerul Educaţiei derutează elevii

Ministerul Educaţiei derutează elevii

de Theodora Şutiu    |    30 Mai 2019   •   09:50
Ministerul Educaţiei derutează elevii
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) îi cere ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, să retragă urgent ordinul de ministru referitor la planul de şcolarizare 2019-2020, pe care îl numesc o greşeală care induce în eroare zeci de mii de elevi care urmează să se înscrie la liceu şi la şcolile profesionale.

FSLI susţine că mulți profesori își vor pierde posturile din cauza restrângerii activității, iar elevii care nu vor obţine cel puţin 5 la Evaluarea Naţională vor fi obligaţi să urmeze cursurile unei şcoli profesionale: „Ordinul prevede crearea a 57.000 de locuri la școlile profesionale, cu 26.000 de locuri în plus față de anul școlar în curs. Fără să ţină cont de argumentele partenerilor sociali implicați în dezvoltarea învățământului profesional și dual, Ecaterina Andronescu promovează un ordin cu cifre de școlarizare nerealiste și discriminatorii, obligând elevii cu medii sub 5 să meargă spre învățământul profesional și dual, condiție neprecizată de nicio metodologie, deci ilegală. În condițiile în care MEN nu va reveni asupra actului normativ, federația, în colaborare cu asociațiile de părinți și elevi, va demara acțiuni de protest”, susține FSLI în comunicatul citat.

Schimbări făcute la întâmplare

Preşedintele FSLI, Simion Hăncescu, explică faptul că nu poţi tăia clasele de la liceu şi să le înfiinţezi la şcolile profesionale cu doar câteva zile înainte ca elevii de clasa a VIII-a să termine şcoala: „Pentru a muta locurile de la liceu la şcoala profesională trebuie să faci o analiză completă, în condițiile în care nimeni nu știe dacă există, în primul rând, solicitări ale agenților economici pentru locurile propuse, apoi baza materială imperios necesară pentru acest tip de învățământ și cadre didactice pentru pregătirea practică. În plus, acest plan trebuie introdus gradual”, a declarat el.

Problemele de la Bucureşti

Potrivit fostului secretar de stat din Ministerul Educației, Monica Anisie, cel mai mult vor avea de suferit elevii din Capitală: „Elevi cu media sub 7,84 vor merge la școala profesională. Aceasta este concluzia analizei pe care am realizat-o, pornind de la procentul de 47 alocat învățământului profesional din Municipiul București pe baza rezultatelor obținute în anul școlar anterior”, avertizează Anisie.

Guvernul a aprobat anul acesta cea mai mare scădere a cifrei de școlarizare pentru liceu, din ultimii 10 ani, fără să dea nicio explicație cu privire la motivele pentru care a tăiat 30.000 de locuri pentru clasa a IX-a.

 

×
Subiecte în articol: liceu locuri profesori