x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Ministrul Educaţiei interzice utilizarea temei ca instrument de pedeapsă

Ministrul Educaţiei interzice utilizarea temei ca instrument de pedeapsă

07 Dec 2016   •   13:27
Ministrul Educaţiei interzice utilizarea temei ca instrument de pedeapsă
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Utilizarea temei ca instrument de pedeapsă este interzisă, prevede un ordin semnat de ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru. La clasa pregătitoare nu se vor da teme pentru acasă. Totodată, în perioada vacanţelor, de regulă, nu se vor da teme pentru acasă elevilor din învăţământul primar şi gimnazial, prevede ordinul.

Potrivit documentului, timpul necesar realizării temelor pentru acasă pentru un elev este de cel mult 2 ore, însumând toate disciplinele, în aşa fel încât media zilnică a pregătirii elevului, în clasă şi în afara ei, să se încadreze în 5 - 8 ore. 

"Se interzic utilizarea temei ca instrument de pedeapsă (cantitate mare de teme, exerciţii repetitive), precum şi solicitarea realizării unor activităţi de învăţare care necesită o abordare sistematică în clasă şi nu pentru a fi desfăşurate individual, ca temă pentru acasă", se precizează în ordin. 

De asemenea, temele vor fi stabilite diferenţiat, în funcţie de nivelul de pregătire a elevului astfel: tema obligatorie, care are un nivel mediu de dificultate şi este pentru toţi elevii clasei, şi tema suplimentară, individuală şi diferenţiată, fără caracter permanent, pentru situaţii precum activităţi de recuperare şi pentru dezvoltare cum ar fi pregătirea pentru concursuri. 

Ordinul mai prevede că se vor mai da teme pentru acasă în scopul realizării unor lucrări ample de sinteză, cum ar fi referate sau proiecte, aceasta o dată pe semestru pentru fiecare disciplină în parte. 

Potrivit ordinului, temele de acasă trebuie evaluate în trei forme: frontal, prin discutarea în clasă a părţilor la care elevii au întâmpinat dificultăţi sau printr-o testare a elevilor de aproximativ 10 minute numai din tema pentru acasă.

Sursa: Agerpres

 

×