x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Noua strategie în educaţie: performanţă mai mare pe bază de „presiune crescută”

Noua strategie în educaţie: performanţă mai mare pe bază de „presiune crescută”

de Theodora Şutiu    |    20 Feb 2019   •   09:17
Noua strategie în educaţie: performanţă mai mare pe bază de „presiune crescută”

Anul şcolar 2019-2020 va începe în 9 septembrie, cu o săptămână mai devreme decât de obicei, şi se va termina pe 12 iunie, a declarat, Ecaterina Andronescu. Vacanţa intersemestrială va avea loc în perioada Sărbătorilor de iarnă, nu la începutul lui februarie cum era până în acum. Totodată, Ministrul Educaţiei anunţă şi faptul că elevii de clasa a VII-a vor susţine peste doar o lună simularea Evaluării Naționale. MEN susţine că această măsură are ca scop creşterea performanţelor copiiilor la examene.

Ecateriana Andronescu îşi doreşte ca elevii de liceu să fie evaluaţi mai des, adică în fiecare an, din clasa a IX-a până în clasa a XII-a. Creşterea presiunii cu privire la examenul final ar putea ridica rata de promovabilitate la Bacalaureat: „Dacă ne uităm la examenul de Bacalaureat, o să vedem că avem licee unde promovarea este peste 95% și licee unde este zero sau între zero și 25%. Avem evaluări la clasele a II-a, a IV-a, a VI-a, acum facem simulare la a VII-a, avem evaluare la a VIII-a și ne-ar mai trebui ceva, că în liceu, de la clasa a IX-a până la clasa a XII-a, nu avem deloc. Poate facem simulare în fiecare an, ca să creștem presiunea cumva asupra lor să se pregătească pentru examenul final. Poate creștem numărul de ore remediale”, a declarat ministrul Educaţiei, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Despre sporurile de suprasolicitare

După ce în urmă cu câteva zile consilierii școlari și profesorii logopezi au semnalat la Ministerul Educaţiei faptul că sunt singurele cadre didactice care nu au primit sporul de suprasolicitare, Andronescu a anunţat că ministerul pe care îl conduce va lua măsuri în acest sens: „ Încercăm să găsim o soluție cu privire la profesorii logopezi și psihologi școlari, pentru a primi sporul de 10%. Deocamdată, Legea 153 vorbește clar despre faptul că profesorii de predare îl primesc. Dacă vom reuși să găsim o formulă legislativă, nu avem nimic împotrivă să încercăm să facem și acest lucru. În prezent, nu avem bază legală să le dăm aceşti bani”, a mai declarat Andronescu.

Vouchere pentru rechizite

Ministrul Educaţiei a revenit şi asupra discuţiei legate de ghiozdanul gratuit cu rechizite: „Intenţionăm ca în aceste resurse să cuprindem pentru elevii din ciclul gimnazial şi două cărţi - Limba română şi Matematica, manuale care să rămână la ei pentru că le sunt utile pentru Evaluarea de la clasa a VIII-a. Pentru echipamentul sportiv se dau vouchere şi fiecare îşi cumpără potrivit măsurii costum de trening şi adidaşi”, a anunţat ministrul.

360.000 de elevi au primit, la începutul anului şcolar 2018-2018, ghiozdane complet echipate de la MEN

×
Subiecte în articol: Ecaterina Andronescu