x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Noul trend: Bătaie la facultate, pentru un loc la grădiniță

Noul trend: Bătaie la facultate, pentru un loc la grădiniță

de Mariana Zaharia    |    27 Sep 2018   •   10:51
Noul trend: Bătaie la facultate, pentru un loc la grădiniță

S-a terminat perioada înscrierilor și bate vântul prin facultăți. Zeci de locuri au rămas libere la instituții de învățământ superior din teritoriu. Pe lângă taxele pe care mulți părinți nu își permit să le plătească, potențialii studenți preferă să plece în străinătate, la muncă și abia după câțiva ani să se gândească la studii. Profesorii spun că, în aceste condiții, în câțiva ani România ar putea intra într-o criză de ingineri, pentru că facultățile care au la bază matematica au fost printre cele mai ocolite. La fel și cele de limbi străine, după ce mulți români care s-au pregătit în acest domeniu și-au dat seama că e foarte greu să își găsească un loc de muncă.

Universitatea de Stat din Pitești se confruntă anul acesta cu o lipsă de studenți la care nu se aștepta după ce rezultatele la bacalaureat au fost mai bune decât în 2017. Prima facultate la care au fost ocupate toate locurile scoase la concurs este cea de Teatru și Artele Spectacolului, unde va învăța o grupă de 10 studenți. Mulți au venit și s-au înscris și la Psihologie, acolo unde din 100 de locuri au rămas libere doar două. „Am observat o creștere la Pedagogia învățământului primar și preșcolar unde sunt multe persoane chiar la a doua facultate, foste cadre didactice rămase fără catedră care studiază din nou și apoi vor avea o siguranță a locului de muncă. Mulți spun că vor să se întoarcă la grădinița sau la școala din localitatea natală. În rest, este totul pe un trend descendent, în special la Limbile Străine. La engleză și franceză am scos 100 de locuri și sunt doar 29 de studenți. La germană și spaniolă, din 75 scoase la concurs au fost ocupate doar 42. Și la Teologie și Asistență Socială numărul nu a ajuns nici măcar la jumătate, din 50 de locuri avem doar 21 de copii”, ne-a spus Viorel Nicolae, prorectorul Universității de Stat din Pitești.

În sfârșit, orientare spre piață

Profesorii universitari au fost nevoiți să se reorienteze și ei asupra a ceea ce predau, având în vedere că unele domenii nu mai sunt căutate. De exemplu, la Chimie nu se mai predă materia simplă, ci a fost transformată în Chimie Medicală, și cei care termină pot lucra într-un laborator medical. De fapt, cei din domeniu spun că, într-un final, totul se reduce la bani - cât de mult pot fi plătiți și cât de stabil poate fi un job după terminarea unei facultăți. “Este surprinzătoare reducerea de la inginerii. În 10 ani, România va avea nevoie de sute de ingineri și nu va avea de unde să îi ia pentru că sunt facultăți grele, iar copiii fug acum de ele. Poate și pregătirea din licee nu le dă posibilitatea să urmeze astfel de studii. Își dau seama care le sunt limitele și se îndreaptă spre altceva, mai ușor, iar cei care sunt foarte buni aleg să studieze în străinătate sau în Capitală ca să își găsească mai ușor un loc de muncă”, ne-a mai spus prorectorul Viorel Nicolae.

În teritoriu, taxele pentru studii pornesc de la 3500 de lei și ajung până la 5000 de lei. La Pitești, cea mai scumpă facultate este cea de Teatru. Acum, după ce au văzut numărul de studenți, oficialii Universității au creat un departament de marketing pentru a studia și pentru a se adapta la cerințele pieței de muncă cu alte facultăți decât cele existente.

Scăderea demografică este o altă cauză a numărului mic de studenți. Cei care pleacă la muncă în străinătate spun că vor reveni la studii, dar puțini o mai fac. Nici la master cifrele nu sunt mai mari, singurele studii căutate fiind cele în domeniul kinetoterapiei.

×
Subiecte în articol: locuri libere facultati