x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Orele de la şcoală ar putea fi tăiate drastic

Orele de la şcoală ar putea fi tăiate drastic

de Theodora Şutiu    |    10 Mai 2019   •   08:10
Orele de la şcoală ar putea fi tăiate drastic
Sursa foto: DGLimages/Getty Images/iStockphoto

Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege care propune reducerea numărului de ore din învăţământul preuniversitar începând din anul şcolar 2020-2021. În ianuarie, preşedintele Klaus Iohannis trimitea acelaşi proiect de lege înapoi la reexaminare în Parlament pentru că reducerea ar fi fost făcută „din pix”. Radu Szekely, consilierul ministrului Ecaterina Andronescu, spune că Ministerul Educaţiei lucrează deja la schimbarea metodologiei şi a programei şcolare.

Potrivit proiectului de lege „numărul de ore alocat disciplinelor este în medie de 20 de ore pe săptămâna în ciclul primar, 25 de ore pe săptămână la gimnaziu şi 30 la liceu”.

Reacţia MEN

Contactat de Jurnalul, Radu Szekely a declarat că Ministerul Educaţiei intenţionează să modifice şi volumul materiei pe care elevii o studiază, dacă proiectul de lege va trece şi de votul Senatului, acesta având calitate de for decizional: „Reducerea numărului de ore, modificarea metodologiei, dar şi a programei fac parte din noua Lege a Educaţiei pe care urmează să o lansăm. Dacă se va vota acest proiect de lege, cu siguranţă materia va fi aliniată cu timpul pe care fiecare elev îl petrece la şcoală”. 

Dezavantajele reducerii

Pe lângă dezechilibrul între numărul de ore şi volumul de materie pe care o studiază elevii, acest proiect de lege vine şi cu alte dezavantaje, conform Administraţiei Prezidenţiale. Reducerea numărului de ore la o asemenea dimensiune va însemna, cel mai probabil, un val de concedieri în sistemul de învățământ.

În prezent, elevii de clasa a V-a au 26-28 de ore pe săptămână, elevii de clasa a VI-a au 28-30 de ore pe săptămână, elevii de clasa a VII-a au 31-33 de ore, iar clasa a VIII-a are 31-34 ore pe săptămână.

 

 

 

×
Subiecte în articol: ore invăţămănt