x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Preşcolarii, „educaţi” de stat în timpul orelor de somn

Preşcolarii, „educaţi” de stat în timpul orelor de somn

de Monica Cosac    |    13 Sep 2016   •   15:07
Preşcolarii, „educaţi” de stat în timpul orelor de somn
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Copiii de vârstă preşcolară, înscrişi de părinţi la grădiniţele de stat cu program normal, ar putea fi chemaţi la activități și după-amiază, potrivit unui proiect aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Părinţii acuză guvernanţii că încearcă să rezolve o problemă mai veche, şi anume lipsa locurilor în grădiniţe, cu preţul sănătăţii copiilor.

În contextul în care în România există un deficit de circa 100.000 de locuri în grădiniţe, Ministerul Sănătății a lansat în dezbatere un proiect de modificare a legislației în vigoare, astfel încât să poată fi organizate și serii de după-amiaza. Altfel spus, copiii cu vârste cuprinse între 3 şi 6 ani ar trebui să meargă la grădiniţă în schimburi, fapt interzis, în prezent, de Normele de igienă privind unitățile pentru ocrotirea, educarea și instruirea copiilor și tinerilor. Seriile de după-amiază vor putea fi organizate doar cu avizul direcțiilor de sănătate publică și doar în anumite condiții: numărul de cereri depuse de părinți să depășească numărul de locuri, să fie lăsată o pauză de cel puțin o oră între seria de dimineață și cea de după-amiază „în vederea efectuării operațiunilor de aerisire și curățenie specifice” şi „să se asigure rotația celor două serii, cel puțin semestrial”.

Părinţii, însă, sunt revoltaţi şi spun că găselniţa guvernanţilor va afecta dezvoltarea şi chiar sănătatea copiilor.

„Păi ce pregătire li se oferă? Se renunţă la ora de somn pentru a le oferi cunoştinţele necesare vârstei sau cum?! Nu va fi echitabil pentru grupa de după-amiază, îi zăpăceşte cu programul acela”, ne-a spus Georgiana, mama unui băieţel de 5 ani. „Mai bine îmi angajez bonă, sau îl duc la privat, decât să îi stresez cu un program deloc echilibrat, care să nu mă ajute nici pe mine în timpul zilei. Nu mi se pare normal să se aiurească într-atât sistemul ăsta de învăţământ”, este de părere Carmen, mamă a doi copii de vârstă preşcolară.

„Nimeni nu va dori să-şi lase copilul la programul de după-amiază, e o bătaie de joc la adresa celor mici. Chiar dacă vor alterna grupele, nu poţi să ţii un copil nedormit la prânz timp de un semestru”, concluzionează o altă mămică. Proiectul a fost lansat în dezbatere publică de Ministerul Sănătății pe 2 septembrie, iar observațiile și propunerile de amendare pot fi trimise până astăzi, 12 septembrie.

Potrivit specialiştilor, cât vârsta copilului este mai mică, cu atât au nevboie de mai multe ore de somn. Copiii cu vârste între 3 şi 6 ani trebuie să doarmă minimum 12-13 ore din 24, dintre care cel puţin una sau chiar două trebuie să fie în timpul zilei.

×